Gebied 19, een roman die je laat twijfelen

Gebied 19 is een roman van Esther Gerritsen. Zij schreef al meerdere romans naast columns bijvoorbeeld. Maar Gebied 19 is een intrigerend boek, waarbij je steeds zoekt naar wat waar is. Met veel plezier heb ik razendsnel dit boek gelezen, echt een boek wat je meeneemt in een andere wereld. Een ongemakkelijke wereld deze keer, wat (voor sommige mensen) misschien niet eens zover van de werkelijkheid af staat.

Gebied 19

Tomas

In Gebied 19 wordt Tomas wakker, het is de dag na zijn bruiloft met Suzanne, zijn tweede vrouw. Als Tomas wakker wordt, ligt ze niet naast hem. Dat is op zich niet zo raar, maar ze blijkt ook niet in huis. En ze is ook niet hond Toto aan het uitlaten. Als Tomas dat zelf dan maar gaat doen, om gelijk even te kijken of hij Suzanne tegenkomt, blijkt de wereld heel anders dan een dag eerder. De straten zijn leeg, niemand te bekennen en dus ook Suzanne niet. Bij het buurthuis ziet hij wel mensen. Als hij daar gaat vragen of ze Suzanne gezien hebben, blijkt er die nacht een grote verandering te hebben plaatsgevonden op de wereld.

Gebied 19

Gebied 19 niet verklappen

Het is lastig om een goede review te schrijven over dit boek, omdat je eigenlijk na deze introductie zelf moet gaan lezen. Je zit gelijk in het verhaal en ik wil daar natuurlijk zo min mogelijk over verklappen. De wereld is compleet veranderd, en Tomas heeft dit niet zien aan komen. Volgens Suzanne wilde hij er niet naar luisteren. In Gebied 19 gaat Tomas op zoek naar het hoe en waarom van deze immense verandering. Dat heeft impact op zijn eigen leven, zijn werk, maar ook op zijn huwelijk met Suzanne, op zijn zoon en andere familie en vrienden. Het is allesomvattend, en Tomas kan moeilijk bevatten wat er nu precies gaande is. Of is hij juist de enige die dit nog met frisse blik kan bekijken en zijn andere mensen juist in de war?

Gebied 19 is een 1984 (George Orwell)* -achtig verhaal. De sfeer van complottheorie, versus overheid, versus wetenschap, doet je ook denken aan de discussies tijdens de coronatijd. En tegelijkertijd is het een futuristisch boek, wat hopelijk vooral in de fantasie blijft. Een fijn boek om te lezen, met eigenlijk een naargeestig verhaal, waar je als lezer in mee wordt gezogen.

Esther Gerritsen

Specificaties Gebied 19

Auteur: Esther Gerritsen | Uitgeverij De Geus | Juli 2023 | 9789044547900 | 320 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.