De wereld rond – 25 mysteries over bijzondere bouwsels

Toen ik de titel van het boek ‘De wereld rond – 25 mysteries over bijzondere bouwsels’ las, had ik eigenlijk meteen het idee dat het informatieboek zou zijn. Dit is echter totaal niet het geval, het is juist een puzzelboek, waarbij je moet proberen om de mysteries uit het boek te ontrafelen. Ze spelen zich allemaal af bij een bijzonder bouwwerk, maar het is dus absoluut geen informatieboek. Met dit boek kun je uren puzzelen. Alleen, met vrienden of familie.

De wereld rond

Een leuk puzzelboek: de wereld rond

De Eiffeltoren ken je wel toch? Misschien heb je ook gehoord van de piramide van Gizeh? Deze kolos van steen was in de oudheid een van de zeven wereldwonderen, constructies die je gezien móést hebben, zo indrukwekkend waren ze. De wereld rond, 25 mysteries over bijzondere bouwsels voert je langs nog veel meer plekken op aarde waar de mens iets bijzonders heeft neergezet: de Taj Mahal in India, het Rode Plein in Moskou, de monumentale beelden op de Paaseilanden… Elke keer is er weer een mysterie dat je mag ontrafelen. Luk het je om alle oplossingen te vinden?

Vrijheidsbeeld

Anders dan verwacht

En dan is dus mijn eerste indruk dat dit boek totaal anders is dan ik had verwacht. Ik had dus vooral een informatieve insteek verwacht, over mysterieuze bouwsels, waarvan we nog niet zo goed weten hoe ze daar precies zo zijn gekomen. Maar er zijn juist fictieve verhalen bij bedacht, die jij als puzzel moet gaan oplossen. Dat vind ik wel echt een hele leuke en creatieve insteek.

Mijn 10 jarige dochter (en mijn man) waren samen meteen heel enthousiast: dit zou het volgende boek worden dat ze ’s avonds samen lekker gaan lezen! Want een heerlijk boek om samen te puzzelen, is dit zeker. Het is ook heel leuk dat je de antwoorden niet zomaar kunt lezen, omdat deze verborgen staan in het kompas onderaan de bladzijde. Je kunt het antwoord alleen lezen als je de bijgeleverde blauwe bril op zet. Super origineel bedacht, en het voorkomt ook spieken!

Inhoudsopgave

De raadsels

Voordat je start met het boek, lees je eerst de 3 pagina’s uitleg. Daarin staan suggesties gegeven hoe je het kunt spelen. Bijvoorbeeld door samen te werken, of in teams tegen elkaar. Ook wordt er uitgelegd dat sommige raadsels opgelost kunnen worden door logisch na te denken (het antwoord kun je dus achterhalen door de informatie goed te lezen), en andere juist door je verbeelding te gebruiken. Dit stimuleert het creatief denken. Aan het pictogram boven het raadsel kun je zien welke manier van denken je moet gebruiken en wat ongeveer de moeilijkheidsgraad is.

De raadsels zelf zijn afwisselend en goed geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9, wat ook de adviesleeftijd is voor het boek. Sommige zijn wel echt doordenkers, maar als je vaker dit soort puzzels hebt gedaan, zul je er vanzelf wel wat handigheid in krijgen.

Veel afwisseling

‘De wereld rond, 25 mysteries over bijzondere bouwsels’ is echt een leuk en afwisselend puzzelboek. Van de beelden op Paaseiland tot het Colosseum in Rome. En van de Eiffeltoren in Parijs tot de Berlijnse muur.
Wat mij betreft had er wel wat meer informatie in het boek mogen staan over de bouwsels zelf. Nu kun je over sommige bouwwerken wel wat informatie vinden, omdat dat in het verhaaltje van het raadsel is verwerkt. Maar over sommige bouwwerken staat er helemaal geen informatie. Dat vind ik wel jammer en een klein beetje een gemiste kans.

De raadsels zelf zijn echt heel leuk en zeker goed voor lang plezier. En het is meteen ook een mooie training voor begrijpend lezen! De illustraties zijn leuk en grappig. Vooral vanwege de gezichtsuitdrukkingen van de figuurtjes. Ben je enthousiast geworden over dit boek, dan zijn er nog meer delen in deze serie uitgebracht!

De wereld rond

Specificaties ‘De wereld rond – 25 mysteries over bijzondere bouwsels’

Auteur: Victor Sabaté | Illustraties: Víctor Escandrell | Vertaling: Gerard van Vliet | Uitgeverij: Clavis | 9789044853568 | 29 maart 2024 | 72 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.