Groene ogen – een boek op M4 niveau over jaloezie

Er zijn weer heel wat boekjes op de markt gekomen voor kinderen in groep 3 en 4 die lekker zelf willen lezen. Groene ogen is daar een voorbeeld van. Een boek op AVI niveau M4, met wel rijk taalgebruik en een ‘echt verhaal’. In deze recensie zal ik je vertellen waarom ik dat toepasselijk vind voor dit boek van auteur Anja Feliers.

Groene ogen

Groene ogen samenvatting

Wanneer Emma haar gloednieuwe pen mee naar school neemt, vinden alle klasgenootjes die prachtig. Alleen Stand lacht Emma uit, maar hij is stiekem jaloers. Wanneer de pen verdwijnt, weten Emma en Nora wel zeker dat die in Stans tas zit. Maar hoe krijgen ze juf zover dat ze daarin kijkt?

Hartjespen

Een echte verhaallijn

Op het kindcentrum waar ik werk zijn we altijd op zoek naar boeken die een goede verhaallijn bevatten voor kinderen in groep 3 en 4. Helaas zijn veel boeken zo in het AVI niveau ‘geduwd’ dat dit ten koste gaat van het verhaal. Anja Feliers heeft het voor elkaar gekregen de verhaallijn goed overeind te laten, terwijl het boek toch past in het niveau M4. Perfect voor mijn zoon Mees dus, die graag boeken rondom dit niveau leest. We hebben het meteen uitgeprobeerd!

Mees vertelt dat hij Groene ogen een leuk boek vindt, omdat hij er nieuwe woorden van heeft geleerd. Dat is precies wat er is gebeurd en dat is echt wel uniek voor dit AVI niveau. Als ik erop doorvraag zegt hij dat dit vooral de kleuren zijn geweest met de woorden. Dat is exact wat mij ook opviel aan het verhaal. Groene ogen staat natuurlijk voor jaloezie, maar er worden ook andere kleuren gebruikt in uitdrukkingen en figuurlijk taalgebruik. Mees en ik hebben er hele gesprekken over, waarom zou het groen zijn bij jaloezie?

Deze verhaallijn leidt tot meer gesprekken met kinderen. Wat zou jij doen als je Emma was en je lievelingspen werd afgepakt? Hoe zou je Elias bedanken voor zijn oplossing? Daarbij wil ik wel aangeven dat ik dit boek echt een ‘zelf lees boek’ vind, om voor te lezen vind ik AVI boeken minder geschikt. De zinnen zijn namelijk wat korter en meer ‘staccato’. Wel is het tof om dit boek ook als leerkracht of ouder te lezen en dan later over in gesprek te gaan. Het zou ook goed gebruikt kunnen worden als boek om met de hele groep te lezen (bijvoorbeeld met voor- koor- doorlezen, iets wat bij leerkrachten wel bekend is).

Auteur Anja Feliers pen kwijt jaloezie

Emoties in Groene ogen

Zoals gezegd nodigt de verhaallijn uit tot gesprek. Voorspellende vragen kun je stellen, maar ook ‘wat als’ vragen als Emma in een eerder stadium andere keuzes maakte. Ook kun je het hebben over de geur van pennen. Zou dit echt zo zijn? Of is dit figuurlijk bedoeld? Beide is natuurlijk mogelijk. En…hoe ruiken hartjes eigenlijk?

Naast de verhaallijn zijn de besproken emoties ook heel herkenbaar voor kinderen. Iedereen is wel eens jaloers, wat doe je dan? En ik denk dat veel kinderen de twijfel voelen die Emma voelt als ze Stan eigenlijk verdenkt. Ga je het ‘verklikken?’. Mooie onderwerpen om over te spreken met elkaar!

Vlaams

Groene ogen is van één van de uitgevers die ik enorm ben gaan waarderen sinds ik voor StoerLeesVoer schrijf, Pelckmans. Voorheen kwam ik niet in aanraking met hun boeken, omdat ze uit Vlaanderen komen. Ze lagen dus niet standaard in de scholen waar ik werkzaam was en ik herken veel auteurs niet, waardoor de boeken niet gemakkelijk opvallen voor mij. Nu is dat wel anders, want wat hebben ze een enorm breed aanbod!

Het leuke van Vlaamse boeken vind ik vaak het taalgebruik. Collega’s vragen mij wel eens of dat geen nadeel is van de boeken van, onder andere, Pelckmans. Maar dat is echt niet zo! Het is namelijk heel rijk om als kind al in aanraking te komen met Vlaamse woorden. Daarbij is het in Groene ogen eigenlijk maar heel minimaal. Het enige woord wat mij echt opvalt is ‘bankje’ in plaats van tafel in de klas. Met ons kindcentrum zijn we bezig met het bestuderen van de conceptkerndoelen voor Nederlandse taal in het basisonderwijs. Hier wordt heel expliciet aandacht gegeven aan verschillende taaluitingen, dialecten en woordkeuzes. Het is dan ook fantastisch om het Vlaams hierin mee te nemen en op deze manier taal te beschouwen met kinderen.

Illustraties Tara Meers zacht kleurgebruik tekst en tekeningen

Illustraties

De tekst in Groene ogen is van Anja Feliers. Zij is een van de meest succesvolle thrillerauteurs in Vlaanderen. Door haar dochter, Tara Meers, is ze weer teruggekeerd naar het schrijven van kinder- en jeugdboeken. Het is namelijk een heel bijzondere samenwerking, haar dochter is illustrator! Zij maakte de lieflijke tekeningen bij het verhaal. Zij studeert aan de kunstacademie in Gent, waar ze nu in het masterjaar zit. Extra bijzonder om te weten als je dit boekje leest. Moeder en dochter die intensief samen hebben gewerkt aan dit project.

Specificaties Groene ogen

Auteur: Anja Feliers | Illustrator: Tara Meers | Uitgever: Pelckmans | december 2023 | 48 pagina’s | hardcover | 9789463373333 | meer informatie bij je lokale boekhandel, de website van de uitgever of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.