Schaduw van Toet, een meeslepend verhaal over Egyptische goden en mensen

Als jonge meisje had ik al een fascinatie voor het oude Egypte. De bijzondere en indrukwekkende goden, bouwwerken, rituelen en het bijzondere schrift hielden me tijdenlang bezig. Ik heb aan mezelf toen een minimaal deel van het hiërogliefenschrift aangeleerd. Althans dat dacht ik, ik kon enkele woorden opschrijven. Schaduw van Toet is een prachtig boek over het oude Egypte, geschreven voor kinderen vanaf 13 jaar door Lida Dijkstra. Djenné Fila verzorgt de illustraties. En ik kan jullie vast verklappen dat dit boek een pareltje voor jong én oud is.

hoofd Schaduw van Toet

Schaduw van Toet

In Schaduw van Toet nemen auteur Lida Dijkstra en illustrator Djenné Fila je mee naar het hof van de farao’s in het oude Egypte. Achter alle pracht en praal probeert een jonge koningsdochter zich staande te houden in een wereld vol list en bedrog. Het is een magnifieke jeugdroman over de jonge farao Toetanchamon en zijn halfzus Anchesenamon (Amany) die als een schaduw aan zijn zijde leefde.

Anchesenamon (Amany) groeit op aan het hof van haar vader, farao Achnaton, in het oude Egypte. Haar moeder is de wonderschone Nefertiti. Ondanks de luxe van een mooi nieuw paleis en een leven vol parades en feesten is haar leven niet gemakkelijk. Haar familie heeft honger naar macht en haar vader maakt zich niet geliefd bij het volk. Amany heeft al vijf zusjes als ze er een halfbroertje bij krijgt: Toetanchamon (Toet) Dit is een zwak jongetje met een scheef voetje – de uiteindelijk toekomstige farao van Egypte. Ze werpt zich op als zijn beschermer en leert hem alles wat hij moet weten om in leven te blijven. Als een schaduw van Toet leeft ze aan zijn zij, en alles lijkt goed te gaan. Tot het noodlot toeslaat en haar eigen leven in groot gevaar is…

Kennis

Het verhaal van Toet is begonnen bij Howard Carter, de archeoloog die in 1922 het graf van Toetanchamon vond. Althans het verhaal dat wij in onze dagen proberen te begrijpen en horen. Uiteraard heeft deze indrukwekkende Egyptische Farao bestaan en zijn leven geleid lang gelee. Ik heb een tijd in het Omniversum gewerkt waar toen de film over Howard Carter zijn ontdekking draaide op groot Imax scherm. Weken zag ik de ontdekking keer op keer en droomde ik weg naar het oude Egypte. Ik zat namelijk vaak achter in de zaal om toezicht op de film en de zaal te houden. Schaduw van Toet begint met een quote van Howard Carter.

Inmiddels weten we zo veel meer over de Egyptische oude beschaving. Telkens vinden we kleine nieuwe puzzelstukjes. Dat deze beschaving ons mateloos blijft boeien snap ik wel. Het is gehuld in mysteriën, rituelen en complexe goden en koningshuizen. Schaduw van Toet is een jeugdroman die geheel de sfeer van het oude Egypte weet te vangen wat mij betreft. In woord en beeld. Ik ben echt onder de indruk. Dit boek is niet simpel een verhaal vertellen. Het klopt gewoon van kop tot kont, in tekst en beeld. En ik leer zoveel nieuwe dingen terwijl ik gelijktijdig gegrepen wordt door het verhaal van Amany.

Schaduw van Toet

Informatieve historische roman

Schaduw van Toet vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van Anchesenamon (Amany). Dit is de halfzus van Toetanchamon en later zijn vrouw. Ja echt. In het oude Egypte was incest een veel voorkomend iets. Een feit die mij tot op heden niet bereikt had. Ik weet niet of mijn kinderbrein dit niet registreerde of dat die kennis recenter dan mijn jeugd is. Hoe dan ook, nu is het luid en duidelijk aanwezig. Amany is een sterke meid en via haar leer je op diverse manieren kennismaken met het oude Egypte. Met de goden, koningshuizen, rituelen en dagelijkse zaken. Het is informatief kloppend met uiteraard hier en daar andere kleuren omdat het is gegoten in een verhaal voor de jeugd.

Het is echt heel erg passend voor de doelgroep vanaf 13 jaar. Uiteraard komen er heftige echte zaken aan bod zoals onderdrukking, tegen je zin in dingen moeten doen, incest en meer. Tegelijk weet Lida Dijkstra dit aangenaam te verwoorden. Het wordt niet onnodig zwaar of tragisch gemaakt. Wat ik ook echt leuk vind is dat je bijvoorbeeld meekijkt in de make-updoos Nefertiti. Dat soort elementen maken dat dit boek hedendaags is. In het begin is een handige stamboom toegevoegd. Achteraan in Schaduw van Toet zit een kaart, mensen- en begrippenlijst. Allemaal echt van toevoeging en heel fijn dat het erbij zit.

kaart

Vormgeving Schaduw van Toet

Het verhaal van Amany is prachtig smal op de pagina vormgegeven in tekst. In donkere inkt, met de pagina nummering in het rood. Deze uitstraling is zo passend en maakt het lezen nog aangenamer. De rode teksten bekleden weer een hele pagina en dit zijn informatieve stukken, niet vanuit Amany haar oogpunt. Uiteraard hangt het één wel samen met het ander. Mooie verweving en samenspel qua verhaal, informatie en diversiteit in vormgeving. Schaduw van Toet is een bijzonder werk van romantisering en feiten. Lida Dijkstra heeft een prachtige toegankelijke en rijke manier van een verhaal vertellen. Het raakt, informeert en weet mij als lezer echt midden in het oude Egypte te plaatsen.

Ook een groot applaus voor Djenné Fila. Wat zijn haar illustraties prachtig en geheel kloppend in het geheel. Met bladgoud en beperkt kleurenpalet weet ze de sfeer echt perfect een beeld te geven. Het voelt oud maar niet stoffig. De liefde en kennis van beide vrouwen voor dit onderwerp heeft zich wat mij betreft echt uitmuntend tot een boek gevormd. Je hebt én een meeslepend en prachtig verhaal van Amany, anderzijds informatieve stukken en prachtige beelden. Wil je proeven van het oude Egypte alsof je er zelf bent en ook echt wat leren? Schaduw van Toet is dan jouw boek. Ook voor volwassenen.

Reis mee

Lida Dijkstra schreef een meeslepend verhaal over mensen en goden, list en bedrog, goud en armoede. Maar bovenal over een doortastend en moedig meisje dat haar eigen weg zoekt in een tumultueuze tijd vol gevaar. De schitterende illustraties van Djenné Fila, gemaakt van verschillende materialen en met diverse technieken, brengen het verhaal nog meer tot leven. Ik kan nog vele woorden wijden aan hoe perfect Schaduw van Toet voor mij is. Maar wat mij betreft duik je zelf in dit sublieme stukje jeugdliteratuur en vertrek je naar het oude Egypte. Amany wacht al op je.

Ik was trouwens niet op de hoogte van Amany haar bestaan en twijfelde even of haar karakter echt bestaan heeft. Maar voor zover ik heb kunnen uitzoeken heeft ze zeker bestaan. Een bijzondere kennismaking via deze weg.

Specificaties Schaduw van Toet

Auteur: Lida Dijkstra | Illustraties: Djenné Fila | Uitgever: LS Amsterdam | Oktober 2021 | 9789024595785 | 200 pagina’s | Vanaf 13 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.