Op de vriendschap, een grappig en aandoenlijk prentenboek

Op de vriendschap is het soort prentenboek waarbij je niet anders kunt dan lachen. De heerlijk onschuldige eekhoorn is grappig en eigenlijk gewoon ontzettend lief! Een prachtig prentenboek over hoe vriendschap zou moeten zijn!

Op de vriendschap

Op de vriendschap samenvatting

Een humoristisch en hartverwarmend prentenboek over een beginnende vriendschap tussen twee heel verschillende dieren.

Het scheelde niet veel of de eekhoorn het vreemde ding bijna voorbijliep. Bijna, maar niet helemaal. Hij was gewoon zo ontzettend nieuwsgierig. Zoiets bijzonders had hij nog nooit gezien!

‘Ben jij een steen?’ vroeg de eekhoorn.

‘Ga weg!’

‘Ben jij een gigantische noot, een oude ridderhelm of een omgekieperde boot?’

De eekhoorn prikte en porde, maar de kwade schildpad liet niet weten niet wie ze was. Kunnen de belangstellende eekhoorn en de mopperende schildpad toch vrienden worden?

Tekst door Mila Shan & Illustraties door Frank Daenen
Tekst door Mila Shan & Illustraties door Frank Daenen

Bijzondere vriendschap

Op het eerste gezicht lijkt een vriendschap tussen een eekhoorn en een schildpad misschien wat onwaarschijnlijk. Maar op de een of andere manier werkt het wel. Je voelt gewoon hoe zij tijdens dit verhaal dichter naar elkaar toe trekken. En tijdens hun gesprek dat gevuld is met humor ontstaat er voorzichtig een vriendschap. En dit is zo leuk om te zien. Ik ben dan ook echt helemaal weg van het einde van dit hartverwarmende verhaal!

En zo zie je maar dat het helemaal niet uitmaakt dat je verschillend bent. Vriendschap vindt zijn weg toch wel!

Op de vriendschap
Uit Op de vriendschap

Het gesprek van de dieren

Op de vriendschap heeft wat mij betreft een originele invalshoek. Het wordt namelijk grotendeels verteld doormiddel van het gesprek tussen eekhoorn en schildpad. En hierdoor voelt het verhaal heel dichtbij. Alsof je naast de dieren staat terwijl het verhaal zich ontvouwt.

Wat dit gesprek ook enorm leuk maakt zijn de ontwapenende antwoorden van eekhoorn. Door zijn bijna kinderlijke kijk op de wereld maakt hij zulke grappige en mooie opmerkingen. Hij zorgt er hiermee het hele boek voor dat ik met een glimlach op mijn gezicht voorlees.

Voor wie is op de vriendschap

Dit boek is geschreven voor kinderen vanaf 3 jaar, en ik denk dat peuters dit zeker een leuk boek zullen vinden. Zeker wanneer je het vaker leest zal het door de herhaling zeer herkenbaar worden. Dit is zo’n boek dat bij jonge kinderen daardoor alleen maar leuker wordt. Maar door de humor in dit boek is het ook zeker leuk voor oudere kinderen. Mijn dochter van zeven heeft absoluut genoten van dit boek. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook echt een grappig en ontzettend lief boek vind. Op de vriendschap is dan ook zeker een heel leuk boek voor op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de kleuterklas.

Op de vriendschap
Illustratie uit Op de vriendschap

Thema’s in dit prentenboek

Het belangrijkste thema in Op de vriendschap is natuurlijk vriendschap! Dit prachtige boek volgt de twee dieren in hun grappige gesprek waarin langzaam een vriendschap ontstaat. Maar het gaat ook over dieren. En in het speciaal één dier, want eekhoorn probeert erachter te komen wie of wat dat ding toch is… Is het een boot, of een helft van de wereld of… Kun jij erachter komen?

Illustraties van Frank Daenen

De humor in Op de vriendschap loopt zowel door in de tekst als in de illustraties. Vrolijk gekleurde tekeningen versieren de pagina’s van dit prentenboek. De ene keer zijn ze pagina vullend en de andere keer staan er meerdere kleine illustraties. Dit geeft het boek een speels karakter wat perfect past bij het verhaal. Ik moest ook echt even lachen om de illustraties op het voorste schutblad, de pagina erna en het achterste schutblad. Deze drie illustraties samen vormen ook al een klein verhaaltje. En dat soort grappige details vind ik echt geweldig en maken dit boek nog leuker.

Illustratie schutblad
Illustratie op schutblad van Op de vriendschap

Raden wij Op de vriendschap aan?

Mocht het nog niet duidelijk zijn… ja, wij raden Op de vriendschap zeker aan! Wij zijn bijzonder gecharmeerd van de dit lieve verhaal. De manier waarop het verteld wordt vind ik echt leuk. De opmerkingen van eekhoorn zijn zo heerlijk kinderlijk en nieuwsgierig. Hij wil oprecht weten wie hij voor zich heeft en gelukkig komt hij daarachter.

Met de illustraties van Frank Daenen en de tekst van Milla Shan zijn ze er wat mij betreft fantastisch in geslaagd om het gevoel van de dieren echt uit te stralen. En precies daarom is dit zo’n heerlijk boek om voor te lezen. Op de vriendschap is grappig, hartverwarmend en eerlijk! Wat mij betreft echt weer een prachtige aanvulling op onze prentenboeken collectie!

Leestips passend bij Op de vriendschap

Op de vriendschap is één van de vele mooie prentenboeken van De Eenhoorn uitgeverij. Nieuwsgierig? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties Op de vriendschap

Tekst: Mila Shan | Illustraties: Frank Daenen | Vertaling: Siska Goeminne | Vormgeving: Dries Desseyn | Uitgever: De Eenhoorn | 7 februari 2024 | 32 pagina’s | 9789462917590 | Meer informatie over Op de vriendschap bij je lokale boekhandel, bekijk de website van De Eenhoorn Uitgeverij of online bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.