Dit is jouw Verhaal, is leuk en leerzaam

Dit is niet zomaar een verhaal, Dit is jouw verhaal. Van het ontstaan van de aarde tot jouw oma een ziljoen generaties en naar je eigen ontstaan: het komt allemaal aan bod in dit kleurrijke prentenboek.

Oerknal

Oerknal

Het universum begon met een sinaasappel. Denken we. Niets is zeker. En die sinaasappel aten we lekker op. Weg universum. Maar wel meteen een mooi deel van je dagelijkse portie fruit op. Of…. zat het anders?

dit is jouw verhaal

Het begon weliswaar met dat universumpje dat waarschijnlijk zo groot was als een sinaasappel. Er was niets. Het was zwart. Tot de oerknal kwam. Toen ontstonden er sterren en planeten. Het wordt licht in Dit is jouw verhaal. De zon stond op een lekkere afstand van de aarde en zo ontstond er leven. Via de evolutie ontstonden wij mensen. En uiteindelijk ontsta jij. Besta jij. Wie weet hoe het anders zou zijn gelopen als de evolutie een andere afslag had genomen?

Dit is jouw verhaal

Van de oerknal via het ontstaan van leven naar het ontstaan van leven is nogal een verhaal. Een groot verhaal. Zo groot dat het lastig is om dat te vatten in een boek voor kinderen. Ik was dan ook zeer benieuwd hoe Philip Bunting dat voor elkaar dacht te krijgen. Het resultaat is een prentenboek met veel kleur, een duidelijke afbakening van periodes en een fantasievol kijkje in hoe het ook had kunnen zijn. Uiteraard kan nooit tot in detail het ontstaan van het universum en de evolutie in één boek behandelen. Maar op het niveau van kinderen vanaf 5 jaar tot een jaar of 9. Eerst voorlezen natuurlijk en dan zelf lezen.

Speelse en leerzame illustraties

De illustraties van Bunting zijn speels en kleurrijk . Ze zijn ook heel duidelijk. In dit geval zegt een beeld echt meer dan duizend woorden want hoewel de tekeningen grappig zijn, zijn ze ook echt informatief. Mijn voorkeur voor infographics bij dit soort onderwerpen heeft me al door menig proefwerk natuurkunde en biologie heen geholpen. In dat opzicht is het wellicht ook een prima leermiddel in de onderbouw van de basisschool. Niet alleen omdat het informatief is, maar ook speels en grappig.

dit is jouw verhaal

Maak je eigen verhaal

Nu we het toch over school hebben. Je kunt Dit is jouw verhaal van de Oerknal tot je Verjaardag ook prima gebruiken voor de les. Maak een planetarium. Teken hoe de mens eruit had gezien als de evolutie anders was gelopen. Of papier-maché een fantasieplaneet. Onder welke omstandigheden is die fantasieplaneet ontstaan? Op welke afstand staat deze van de zon? Hoe ziet die fantasieplaneet eruit? Kortom, wat is jouw verhaal?

dit is jouw verhaal

Dit is jouw Verhaal van de Oerknal tot je Verjaardag is een speels en leerzaam prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar. Het is een aanwinst op scholen en in de eigen boekenkast.

Specificaties: Dit is jouw Verhaal, van de Oerknal tot je verjaardag

dit is jouw verhaal

Schrijver en illustrator: Philip Bunting | Uitgeverij: Condor | Jaar van Uitgave: 2020 | 9789493189041 | meer informatie vind je hier

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.