Portret van de zomer – een eigentijds debuut

Portret van de zomer viel op de deurmat op het juiste moment. Ik had een boek uitgelezen en was op zoek naar zomers leesvoer. Dit debuut van Jelle Havermans is een eigentijds liefdesverhaal in zowel dromerige als klare taal. Perfect voor op je Amsterdamse balkon of zoals in mijn geval in de achtertuin met de Vierdaagse feesten op de achtergrond.

Portret van de zomer cover

Vroeger dacht ik dat het leven als een pokerspel was.
Als je met slechte kaarten begint, krijg je er alleen maar meer.
Maar nu denk ik dat iedereen dezelfde kaarten heeft.
Het is de omgeving die de waarde ervan bepaalt.

Over portret van de zomer

Als de vijfentwintigjarige, zelfverzekerde fotograaf Rafael de studente Noa ontmoet op een huisfeestje, is hij meteen door haar gebiologeerd. Ze is vrij, mysterieus en ongrijpbaar, en alles wat Rafael wil. Ze wordt zijn muze en Rafael wordt door Noa meegenomen in de voor hem nieuwe wereld van de vrije liefde.
Door de spiegel die Noa hem voorhoudt en de confrontaties die ze aangaan, leert Rafael zichzelf steeds beter kennen. Als Noa besluit een lange reis te maken, moet Rafael bij zichzelf te rade gaan wat Noa én de liefde voor hem betekenen.

Jelle Havermans (1994) is een schrijver, kunstenaar en docent die woont en werkt in Amsterdam. In 2021 studeerde hij cum laude af aan de Master of Fine Art van The Piet Zwart Institute. Met zijn beeldend werk onderzoekt hij de invloed van geweld in media, archetypes in cinema en de geschiedenis van de fotografie middels experimentele films, die op internationale festivals zijn vertoond.
Naast zijn beeldend werk is Jelle actief als schrijver van zowel fictie en non-fictie. Hij schreef opiniestukken over emancipatie, media en film in kranten en tijdschriften als Het Parool, de Volkskrant en OneWorld.nl. Hij beschrijft met name de positie van de man in een tijd van grote maatschappelijke verandering.

Momenteel werkt hij aan een fictie-podcast in samenwerking met Babylon Audio Collective, bekend van de VPRO-producties De Blankenberge Tapes en PhasmophobiaPortret van de Zomer is zijn debuutroman.

Portret van de zomer achter

Eigentijds verhaal

In de eerste hoofdstukken was ik bang dat Portret van de zomer cheesy coming of age zou zijn. En dat is de setting misschien ook wel in Amsterdam en India. Maar de uitwerking is dat niet. Ik heb het niet als storend ervaren. Tussen de regels door merk je dat de hoofdstukken waarin Rafael en Noa samen zijn dromeriger en organischer zijn, dan hoofdstukken waarin Rafael alleen is of met vrienden en familie. Alsof hij de romance door een roze lens ziet. Bewust of niet; ik vind het een mooie verwijzing naar het fotograferen.

Daarnaast vind ik het boek lekker eigentijds met whatsapp-gesprekken (ja, ook aubergines mensen! ;-P). Daarnaast ook veel muziek referenties en zin- en woordvondsten. Ik lijd ook aan fantoomscrollen (wie niet tegenwoordig). Als fervent fan van crime podcasts kon ik me helemaal inleven met Noa die deze podcasts luistert voor het slapengaan. Het meest heb ik genoten van de tweede helft van het boek. Ik ga niets verklappen, maar er is een hilarisch en vooral pittig hoofdstuk in India.

Scherven

Portret van de zomer is vergezeld van een scherf groen glas. Waar het voor Noa betekent dat zij de scherven van haar leven opraapt, moet Rafael constateren dat scherven niet altijd geluk brengen. Wat voor Noa werkt, werkt niet voor Rafael. Hij heeft er alles aan gedaan om in het sprookje te geloven. Had hij beter moeten weten? Wat is de grens tussen verlangen en obsessie?
Wat ik mooi vind is dat het boek op een realistische en relaxte manier ingaat op denkpatronen; hoe zie je (vrije) liefde en wat zegt onze maatschappij erover. En is dat wat voor jou werkt.

Portret van de zomer heeft messcherpe maatschappelijke observaties, realistische dialogen en sferische proza tegen het decor van Amsterdam. Jelle Havermans heeft dit onderwerp verpakt in een vlot lezende roman. Aanrader hoor!

Portret van de zomer inleiding

Muziek in Portret van de zomer

Er bestaat een woord voor het gevoel wat Lana del Rey met haar muziek oproept en wat Rafael in Portret in de Zomer ervaart; anemoia. Heimwee naar de tijd die je nooit hebt gekend. Het hele album Honeymoon van Lana del Rey roept dat gevoel bij mij op. Nostalgie, melancholie. Art deco met een duister randje. Mooie referentie en weer wat geleerd!

Specificaties Portret van de zomer

Auteur: Jelle Havermans | uitgeverij: Blossom Books | juli 2022 | 9789463493758 | 246 blz | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.