Het kattenmannetje en andere sprookjes. Creaties van deze tijd.

Sprookjes. Ik ben er dol op. Als kind las ik ze ook voor aan kinderen in de buurt. Met het dikke sprookjesboek op mijn schoot. Verschillende emoties kwamen langs bij Het meisje met de zwavelstokjes, Hans en Grietje, Klein Duimpje en het lelijke kleine eendje. Later, toen ik wat groter werd ging het natuurlijk vooral over Doornroosje en Assepoester. Zoals Disney ze verfilmde sprak het helemaal tot de verbeelding. Sprookjes, ze worden nog steeds geschreven. Dit blijkt uit Het kattenmannetje en andere sprookjes. Moderne sprookjes met wijze lessen en met humor geschreven. Ik was erg benieuwd naar deze nieuwe publicatie. Jij ook?

hoofd Het kattenmannetje en andere sprookjes

Moderne sprookjes, geschikt voor kinderen

Eerlijk gezegd wist ik niet dat ook tegenwoordig nog sprookjes worden geschreven. Dat dit nog heel goed mogelijk is bewijst Janneke Schotveld met haar bundel Het kattenmannetje en andere sprookjes. Mijn dochter (6) en ik hebben genoten van de verhalen die hierin staan. Dit sprookjesboek vind ik heel geschikt voor kinderen. In het kattenmannetje en andere sprookjes geen hardvochtige verhalen in. Wel verhalen met een wijze les of met een mooi einde. In sprookjes is alles mogelijk, dieren die kunnen praten bijvoorbeeld. Dat laat ook Janneke Schotveld weer zien in de sprookjesbundel die zij heeft geschreven.

Het kattenmannetje en andere sprookjes

Het kattenmannetje en andere sprookjes. Een betoverend boek

De sprookjes die in het kattenmannetje en andere sprookjes staan zijn betoverend. Janneke Schotveld verwoordt hedendaagse thema’s in de vorm van sprookjes. En dan ook nog met humor. Het verhaal van de twee koninginnen bijvoorbeeld die graag een kindje willen. De enige ooievaar die nog leeft wil er niet aan beginnen. Dat gaat tegen zijn principes in. En uiteindelijk heeft hij toch oog voor het feit dat het niet uitmaakt of je twee moeders (of twee vaders) hebt. Het gaat erom of twee mensen in staat zijn om liefde en ondersteuning te geven. Een ander voorbeeld in het Kattenmannetje en andere sprookjes is het verhaal over de draak Sjakkelien. Een jongensdraak die eigenlijk graag een meisje wil zijn. Lekker modern.

Donald Trump en de muur van Dompelburg

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het verhaal van De muur van Dompelburg over Donald Trump gaat. Een verwende jongen groeit uit tot burgemeester van Dompelburg en laat een muur bouwen om Dompelburg heen omdat hij geen vreemdelingen meer in de stad wil. Uiteindelijk belandt hij zelf op de muur. En tot op heden zit hij er nog. Heerlijk verhaal. Ook mijn dochter (6) begreep dat de burgemeester van Dompelburg uiteindelijk door zijn eigen toedoen op die muur was beland. Met het kattenmannetje en andere sprookjes op schoot kan je het dus zelfs over politiek hebben.

Het kattenmannetje en andere sprookjes. Creaties van een moderne wereld

Janneke Schotveld is in staat om in deze sprookjesbundel een nieuwe moderne wereld te creëren die aanslaat bij kinderen en volwassenen. Ze bedenkt het bestaan van ridsters. Een vrouwelijke tegenhanger van de ridders. Ze rijden op racefietsen, zijn heldhaftig en hebben inderdaad een ridderpak aan. 

Prachtige combinatie van oud en nieuw in het sprookje van Ali Baba en de veertig ridsters, maar ook in het verhaal van Hakketeentje, waarbij een Barbiepop weg wordt gepest door de rest van het speelgoed wat niet meer zo geliefd is. En uiteindelijk wordt ze gered door de poppendokter en komt toch alles weer goed. Janneke Schotveld is in staat om in het kattenmannetje en andere sprookjes hedendaagse issues aan te kaarten, zoals in Krulstaarten in Kruitveen. Hier gaat het om de manier waarop we met varkens om gaan. En, zoals eerder gezegd, gaat het verhaal van de muur van Dompelburg volgens mij over Donald Trump.

Sprookjes zijn van alle tijden

Dat sprookjes van alle tijden zijn blijkt uit de publicatie van Janneke Schotveld, Het kattenmannetje en andere sprookjes. Mijn dochter (6) en ik hebben genoten van deze sprookjes en dat blijven we doen. Dit sprookjesboek blijft in de kast. Naast de sprookjes van Grimm, een cadeau van een vriendin van mij aan mijn zoon. Haar eigen sprookjesboek, wat mij destijds zeer ontroerde. Nooit geweten dat ook in deze moderne tijd sprookjes nog mogelijk zijn. Daarvoor dank ik Janneke Schotveld. Als kind altijd al genoten van sprookjes. Nu kan ik dat als volwassene blijven doen, samen met mijn kinderen. Illustraties in Het kattenmannetje en andere sprookjes zijn gemaakt door diverse illustrators, waaronder Annet Schaap en Sanne te Loo.

Het kattenmannetje en andere sprookjes

Specificaties Het kattenmannetje en andere sprookjes

Auteur: Janneke Schotveld | Illustrator: Martijn van der Linden | Co-illustrator: Georgien Overwater | Uitgever: Van Holkema & Warendorf │9789000369263│ november 2019 │ 160 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Het kattenmannetje en andere sprookjes
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.