Ik ben genoeg. Over mogen zijn wie je bent

‘Ik ben genoeg’ is een lieflijk en poëtisch (voorlees)boek voor kinderen vanaf 4 jaar. Het gaat over mogen zijn wie je diep van binnen bent. En dat elke dag bijzonder is. Misschien kijk je vandaag naar de wolken. Of drink je thee. Ben je misschien een beetje verdrietig. Vergeet niet, wat er vandaag ook gebeurt: je bent altijd genoeg!

De maatschappij vs. ‘Ik ben genoeg’

De maatschappij vertelt je wat je moet denken. En ook welke dingen je moet kopen, wat je moet dragen, welke maat je moet hebben en hoe je eruit moet zien om ‘erbij’ te horen. Zelfs wat je moet zeggen en hoe je moet leven. Wie je ‘moet’ zijn dus. Dit zijn dus elke dag wel tientallen stemmen die om aandacht roepen. En de maatschappij probeert je ervan te overtuigen dat je moet veranderen om succesvol, mooi en/of gelukkig te zijn. Maar probeer die stemmen echt te negeren. Want je bent meer dan genoeg! Gewoon zoals je bent! Ik vind het belangrijk dat mijn zoontje dat meekrijgt.

Het heeft mij als kind op de basisschool, maar later ook als puber, heel veel energie en moeite gekost om ergens bij te horen. Zonde van de energie en moeite, want eigenlijk is het me nooit echt gelukt. En diezelfde energie en moeite heb ik daarna moeten investeren om juist van de behoefte om ergens bij te horen af te komen. Muziek hielp me daarbij. En tijdens het voorlezen van ‘Ik ben genoeg’ aan mijn zoontje, moest ik ineens denken aan een nummer van Reef: Consideration heet het. Ik vind dat nummer namelijk bij de sfeer van dit boek passen.

I don’t think that kindness is a weakness,
I don’t have a problem with compassion,
Tell me what you’re thinking?
Would you like to be so high? Could you give consideration to something that you did not realize?
Would you close your ears to the things you did not believe? Tell me would you be strong? Would you be the one to carry on?
Half don’t come here, half don’t come here,
Half don’t come here, so I do
It’s gonna be alright
– Reef met Consideration

Een hartje op elke dag

‘Ik ben genoeg’ doet je beseffen dat iedere dag bijzonder is. Want iedere dag krijgt een hartje mee in de prachtige illustraties van Federico van Lunter. Soms is het misschien even zoeken, net als in het echte leven. Mijn zoontje en ik hebben ze allemaal gevonden tijdens het lezen. Eerst onder de mooie wolken, later bij de sterrenkijker en tijdens het theemoment. En ook op dagen die in het teken staan van somberheid en verdriet.

ik ben genoeg

Vandaag is een dag…

Iedere dag in dit boek begint met de zin: Vandaag is een dag… De invulling ervan is elke dag weer anders. De één zit vol natuur, de ander vol herinneringen. Of om bij vrienden te zijn of om juist alleen te zijn. Allerlei verschillende dagelijkse en herkenbare situaties dus. De boodschap is duidelijk: vandaag is een dag dat Jessy Humann jonge kinderen wil leren dat ze meer dan genoeg zijn, gewoon zoals ze zijn!

ik ben genoeg

Vind jij jezelf niet genoeg en/of wil je jezelf de mogelijkheid geven om meer te groeien in het leven? Jezelf de bevestiging kunnen geven dat je genoeg bent, zoals je bent? Probeer dan vooral eens vriendelijke aandacht te geven aan jezelf. Lees hier meer over in mijn blog over een online mindfulness training of probeer de gratis mindfulnessoefeningen van Tiny Tweaks eens!

Specificaties ‘Ik ben genoeg’:

Uitgeverij: Clavis | Oorspronkelijke titel: What’s Today for? | Auteur: Jessy Humann | Illustraties: Federico van Lunter | Vertaling: Clavis Uitgeverij | februari 2021 | 28 pagina’s | 9789044841145 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

ik ben genoeg
Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.