Adem: IJs, een tweede deel in een bloedstollende dystopie serie

Adem: IJs is het vervolg op deel 1 Tsunami. Deze apocalyptische dystopie verteld het verhaal van een toekomstige wereld in 2165. Een wereld die verwoest is door heftige natuurrampen. En waar nog de natuur helemaal los gaat op de wereld. Het handjevol mensen wat nog leeft heeft het niet makkelijk. Zeker niet als ook nog deze mensen onderling strijden om macht en spullen. Maar dan is er ook nog eens een ontzettend besmettelijk en dodelijk virus…

hoofd

Adem: IJs

2165. Skye, Colin, River en Jazz leven in een wereld die hard is getroffen door een serie zware natuurrampen die alle infrastructuren en samenlevingsvormen op aarde heeft verwoest. De vier jongeren zijn op zoek naar Civitas, naar wat ze hebben gehoord de enige plek op aarde waar je kan leven zoals voor de klimaatverandering. Het wordt een zware tocht door bar, ijskoud winterweer. Een sneeuwstorm dwingt hen onderdak te zoeken in een nederzetting waar een levensgevaarlijk virus is uitgebroken. Wanneer Jazz besmet raakt, wijzigt dat op een ingrijpende manier hun plannen…

Adem: IJs is het spannende, adembenemende tweede deel van de apocalyptische ADEM-serie, een coming of age verhaal dat nog lang nazindert. Rauwe, ijzingwekkende momenten en aangrijpende, romantische scènes wisselen elkaar in ijltempo af. En ook de personages zullen je niet koud laten. Dit deel is te lezen zonder het eerste boek. Het begint namelijk met een korte recap. Maar voor de totale beleving zou ik wel alle delen lezen.

“Vier jongeren in hun zoektocht
naar hoop, geluk en liefde
in een wereld verwoest door de mens.”

Vervolg

Ik moest meteen doorlezen na het eerste deel. Adem: IJs begint met een korte samenvatting om vervolgens met eenzelfde format te werken. Het is in twee delen opgebouwd, de hoofdstukken zijn kort en we lezen mee vanuit verschillende perspectieven. De hoofdstukken hebben allemaal toffe titels vind ik. Allemaal bevatten ze een woord uit de tekst die volgt zónder iets echt prijs te geven. Heel knap gedaan.

We vervolgen ons avontuur in Adem: IJs met Jazz, River, Skye en Colin. Een prachtig clubje aan diversiteit en karakters. We leren ze steeds beter kennen en de ontwikkeling die ze meemaken vind ik mooi. In dit vervolg ligt er iets meer nadruk op liefde. In een andere serie van Nico, Bron, viel me ook al op dat liefde en relaties een grote rol spelen. En in dit vervolg ook. Mooi dat geaardheid geen rol speelt in zijn boeken en liefde tussen iedereen kan zijn.

Liefde en geweld

Zoals gezegd is er veel liefde te vinden in dit vervolg. Heel even had ik zoiets van dat het misschien wel erg veel is. Maar eigenlijk kan er geen liefde teveel zijn. Zeker in een apocalyptische wereld waar de keuzes beperkt zijn, is het logisch dat je handelt naar wat er is. Adem: IJs bevat ook wat minder geweld dan het eerste deel. Er is nog genoeg actie, bloed en narigheid maar het is van een iets andere vorm.

Zo maken we nu kennis met bingdú, een ontzettend besmettelijk en dodelijk virus. De aarde is in de toekomst echt genadeloos voor de vervuilende mensheid. Dit virus grijpt snel om zich heen en net als mijn, uhm onze, vrienden denken dat ze veilig zijn start de strijd tegen dit virus. En uiteraard zijn er altijd nog de mensen die met een verrot innerlijk nog eens even flinke mayhem veroorzaken.. perfecte combinatie voor wederom een bloedstollend spannend verhaal.

‘De liefde is een kwaal zonder remedie.’

John Dryden

‘Een onmogelijke liefde is de ware liefde.’

Koos van Zomeren

~ Blz 15 Adem: IJs

IJskoud

Adem: IJs sluit perfect aan bij het eerste deel. Toch is het wel weer eigen en een ander soort verhaal. Heel knap hoe Nico dit heeft gedaan. In dit deel is de dreiging qua natuurrampen een ijzige kou. In het eerste deel was dat een tsunami. Nu is er ook opeens een dreiging van een ontzettend naar virus, hoe actueel wederom ook weer! Tegelijk zie je onze hoofdkarakters groeien en ontwikkelen. En wordt de band met hen nog hechter.

Ook dit deel heb ik in 1 adem uitgelezen. De hoofdstukken zijn lekker kort en de schrijfstijl is snel en vlot. Toch vind ik het nergens kinderachtig en is het zeker voor YA en volwassenen een heerlijk leesritje. Bij dit deel voelde ik me minder geëmotioneerd, ondanks een erg verdrietig afscheid. En het eindigt wederom weer op een manier waardoor je direct weer wil doorlezen.. Op naar deel 3!

Boeken uit de serie Adem

  1. Tsunami
  2. IJs
  3. Vuurstorm
  4. Oase

Specificaties Adem: IJs

Auteur: Nico de Braeckeleer | Uitgever: Bakermat / Baeckens | December 2018 | 9789059246126 | 256 pagina’s | Vanaf 14 jaar | Deel 2 van de serie Adem | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.