Gerda de goudvink – een nieuwkomer in de volière

Soms zetten boeken je aan het denken. Dat had ik dus met het boek over Gerda de goudvink. Hoewel het boek over een groep vogels in een volière gaat, raakt het heel veel menselijke problemen. En dat wordt op een hele treffende manier gedaan!  

kaft

Gerda de goudvink laat zich (niet) horen

Gerda de goudvink is een nieuw vogeltje in de volière. Maar ze heeft een probleem, want de andere vogels mogen haar niet. Ze hebben van tevoren gehoord dat goudvinken verwend zouden zijn, en alleen maar met zichzelf bezig. Daarom wil niemand met Gerda fluiten en doen ze net of ze niet bestaat.
En er is nog een probleem, want Gijs, de eigenaar van de volière, is overleden. En nu hebben de vogels dus nog maar eten voor een paar dagen. Daarom gaan de vogels overleggen in het Wijs Overleg.
Gerda mag niet meepraten, want het overleg is alleen voor de wijze vogels, boven op de hoogste stok. En Gerda hoort daar dus niet bij…

Overleg in het vogelverblijf

Het verhaal van Gerda de goudvink speelt zich af in de volière van Johannes de parkiet. Dat boek was Kerntitel van de kinderboekenweek 2018 en werd bekroond met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.
De dieren in het verhaal hebben hele menselijke eigenschappen. Net als bij mensen die met elkaar in een vergadering zitten, zullen er altijd een paar mensen zijn die het hoogste woord voeren. Anderen zullen niet echt meepraten en vooral luisteren. En er zijn ook altijd mensen die wel iets inbrengen, maar wiens inbreng eigenlijk gewoon genegeerd wordt. En al deze facetten van een overleg, zien we terug in dit boek.
Gerda de goudvink wordt niet uitgenodigd voor het wijze overleg. En ook de loopvogels mogen nooit meedoen. Gerda wordt er boos en verdrietig van dat niemand haar mening vraagt. En dan, dan laat Gerda dus ineens wel van zich horen!

Verbluffende illustraties

De illustraties in dit boek zijn gemaakt door Medy Oberendorff. Ik heb al eerder een keer een boek van haar mogen reviewen, namelijk ‘Wonderbos’. Ook dat boek viel me op door de prachtige illustraties, en dat is bij ‘Gerda de goudvink’ wederom het geval. De tekeningen zijn zo mooi en waarheidsgetrouw gemaakt, dat het wel foto’s lijken! Omdat er gekozen is voor een volière vol verschillende, kleurige vogels, maakt dit dit boek tot een heel kleurrijk geheel.
Dit boek springt er voor mij dus echt uit, niet alleen qua illustraties, maar ook vanwege het prachtige verhaal, wat je aanzet tot denken. En ook als het boek uit is, blijft de kleine Gerda de goudvink toch een beetje in je hoofd zitten….

Specificaties Gerda de goudvink

Auteur: Mark Haayema | Illustraties: Medy Oberendorff | Uitgever: Rubinstein│ 9789047628545│mei 2021│36 pagina’s│meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

gerda de goudvink
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.