Wonderbos – Medy Oberendorff & Jan Paul Schutten, een magisch zoekboek

Als je de voorkant van het boek Wonderbos ziet, maakt het je meteen nieuwsgierig! Wat is er eigenlijk te zien? De voorkant is wat donker en mysterieus: zou het een bos in het donker zijn? En als je goed kijkt, zie je ineens een vogel! Dat maakt enorm nieuwsgierig naar de rest van het boek!

wonderbos Jan Paul Schutten Lannoo uitgeverij

Wonderbos: een wonderschoon boek

Het eerste wat ik deed toen ik dit boek in handen kreeg, was het snel even doorbladeren. De bijzondere vormgeving viel meteen op: bladzijdes met langere stukken tekst worden afgewisseld met pagina’s met kleinere gekleurde illustraties met weetjes. En daartussen staan enorm boeiende pagina vullende kijkplaten. Maar dit zijn niet zomaar kijkplaten: dit zijn enorm gedetailleerde zwart wit tekeningen van het bos. Van een afstand lijkt het net of je een zwart wit foto’s ziet van een bos, maar als je beter kijkt, zie je er ook allerlei dieren en planten staan!

wonderbos Jan Paul Schutten Lannoo uitgeverij

De schoonheid van het bos

Niet alleen de voorkant van het boek maakt nieuwsgierig, ook als je de tekst op de achterzijde leest, wil je meteen in het boek gaan lezen én kijken:

‘Wie houdt er nu niet van een mooi bos? Bijvoorbeeld tijdens een winterwandeling, op een kraakheldere herfstochtend met prachtig gekleurde bladeren of in de gonzende drukte van de zomer. Er is altijd wat te bekijken.
En dan nog is er zoveel wat we niét zien. Omdat het onder de grond zit, heel klein is of helemaal niet gezien wil worden. Wonderbos laat niet alleen de schoonheid van de bossen zien, maar ook al die dingen die we normaal gesproken missen. Al kijkend, bladerend en lezend ontdek je hoe bijzonder de natuur is.
Je ontdekt de spannende geheimen die het bos meestal voor ons verbergt. Daarna zal een boswandeling nooit meer hetzelfde zijn.’

Een informatieboek, of toch een zoekboek?

Ik ben dus meteen met mijn neus het boek in gedoken, om alle weetjes van het Wonderbos te lezen. Maar terwijl ik begon te lezen, kwam ik erachter dat ik vooral getriggerd werd door de grote kijkplaten in zwart wit. Want het zijn niet alleen kijkplaten, het zijn ook zoekplaten!
Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt…. Er zijn namelijk ontzettend veel dieren verborgen op de pagina’s. Wij hebben hier met zijn drietjes naast elkaar heerlijk gezocht naar alles wat verstopt was.

wonderbos Jan Paul Schutten Lannoo uitgeverij

Prachtige tekeningen en interessante weetjes

Het boek is heel leerzaam! Zo hebben we bijvoorbeeld geleerd dat een bever veel vet opslaat in zijn staart. In de winter bestaat die staart dan wel voor de helft uit vet, terwijl dat in de zomer maar een klein beetje is. En nog een leuk weetje: er zijn wel minstens 380.00 verschillende soorten kevers!
Vol bewondering hebben we naar de tekeningen in Wonderbos zitten kijken. Deze zijn zo levensecht, dat het wel foto’s lijken! Wat een talent als je zo kunt tekenen.
Dit boek maakt kinderen én volwassenen echt enthousiast over alles wat er in de bossen leeft. Zeker ook een prachtig boek voor scholen. Ik ga dit boek in de herfst meenemen voor op de kijktafel, ik weet zeker dat de kinderen hier erg van zullen genieten.   

Enthousiast geworden?

Specificaties Wonderbos

Auteur: Jan Paul Schutten│Illustraties: Medy Oberendorff | Uitgever: Lannoo│9789401464840│augustus 2020│76 pagina’s│meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

wonderbos Jan Paul Schutten Lannoo uitgeverij
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.