Word maar beter, een lief boekje met gedichtjes

Word maar beter is een boekje met leuke gedichtjes die een vrolijke twist geven aan iets minder vrolijks: ziek zijn. We zijn allemaal wel eens ziek en dan is het altijd leuk als iemand een fruitmandje komt brengen of op een andere manier aan je denkt. Het afgelopen jaren waren we dagelijks bewust van de kans op ziek worden door een virus. Ik heb het virus niet gehad gelukkig, voor zover ik weet. Ik werd soms wel bijna ziek van alle onzekerheid iedere keer.. Ben ik besmet? Heb ik iemand anders besmet? Wat mag er wel en wat niet?

Ik denk aan je hoor, liefste zieke

Gelukkig nemen de besmettingen af en wordt langzaam aan iedereen gevaccineerd. Samen met de zon die weer schijnt, geeft dat hoop en goede zin. Maar nog steeds zijn er veel mensen ziek, door corona of iets anders. Ook hebben veel mensen allerlei vage en vervelende klachten die niet per se te verklaren zijn. En voor grote en kleine problemen is het belangrijk om er voor elkaar te zijn. Er zijn voor iemand, laten zien dat je de persoon ziet en niet vergeet, is belangrijk. Een beetje afleiding bieden is ook al fijn. Met een bezoekje of kaartje met ‘word maar beter’ bijvoorbeeld.

Zet ‘m op! Zei mijn tante toen ze ophing.

Zet ‘m op? Wat bedoelt ze daar dan mee?

Zet ‘m op? Wat wil ze dat ik opzet?

Zet ‘m op? Ik heb werk’lijk geen idee.

Eerste deel van het gedicht Zet ‘m op!

Maar velen vinden het lastig om te praten of schrijven, want wat zeg je wel en wat niet? Een bepaald woord kan nogal gevoelig liggen. Ik zelf geloof er heel erg in dat je niet de perfecte woorden hoeft te kiezen, maar dat het gaat om je goede intentie en om de eigenlijke boodschap. Als je iets ‘verkeerds’ zegt, is het aan de ontvanger om te zeggen dat hij of zij dat woord of die zin niet zo fijn vindt en waarom. Beter bespreek je dingen met elkaar, dan dat je gaat zwijgen of elkaar gaat vermijden.

Word maar beter, een cadeautje voor iedere zieke

Maar als je geen inspiratie hebt, hebben we gelukkig altijd nog internet en boeken! Ik haal bijvoorbeeld wel eens een quote van internet voor op een kaartje. Het boekje Word maar beter heeft grappige en leuke gedichtjes, die je op een kaartje kan zetten of voor kan lezen. Of nog leuker: geef het hele boekje cadeau. Het bevat 18 gedichtjes, korte en wat langere. Over dat ziek zijn stom is, maar ook wel voordelen heeft. Over wat mensen bedoelen met ‘Zet ‘m op,’ een papa die zich aanstelt, een arm schaap, een liefste zuster en nog meer.

Dit boekje benoemt, in rijm-

vorm, de vormen van ziek zijn.

Niet zwaar, maar lekker licht.

Dat geeft een lach op het gezicht!

Mandy

Word maar beter is voor iedereen die beter moet worden

Schrijver en theatermaker Mark Haayema schreef Word maar beter toen hij zelf ziek was, maar gelukkig al wel beter aan het worden was. Zijn gedichtjes zijn in het ziekenhuis geschreven met naast zijn bed een kast voor kaartjes a la ‘Jij kunt dit!’ en ‘Hou je taai!’ Ik hoop dat het schrijven hem toen heeft opgevrolijkt. Ik weet zeker dat het jonge en oudere lezers die beter moeten worden, zal opvrolijken.

Zeker met de eeuwig geweldige tekeningen van Fiep Westendorp heb ik daar vertrouwen in. Word maar beter is mooi, grappig, lief, leuk en troostend. Een boekje dat een pleister is op een wond.

Specificaties Word maar beter

Auteur: Mark Haayma | Illustrator: Fiep Westendorp | Uitgever: Rubinstein | Maart 2021 | 9789047628743 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.