Altijd dichtbij: een gevoelig prentenboek – Mark Janssen

Toen ik Altijd dichtbij in mijn handen kreeg was ik even verbaasd. Dit boek is gemaakt door Mark Janssen, die bekend staat om zijn prachtige gekleurde tekeningen. En dit boek is helemaal in zwart-wit! De tekeningen zijn echter nog steeds prachtig…

Mark Janssen zwart wit tekeneningen

Altijd dichtbij: een boek over gemis

Het centrale thema van dit boek is gemis. Als je een dierbare verliest, is dat pijnlijk, en soms lijkt dat gemis alleen maar groter te worden in plaats van minder. Wat doe je dan?
En vaak hebben mensen dan gezegd: ‘als je je verdrietig voelt als ik er niet meer ben, juist dan ben ik heel dicht bij je.’ Maar waar is zo iemand dan?

Oma is er niet meer….

Dit maakt Babu mee. Zijn oma is overleden en hij mist haar enorm. Dat uit zich in niet kunnen slapen en een hoofd vol vragen. Dan weer in een naar gevoel en een zware jas van boosheid. Oma heeft gezegd dat ze altijd dichtbij bij hem zal zijn, maar hij ziet haar niet.
Wel is er een vogel, die hem niet rustig laat nadenken, een schaduw van een gerimpelde boom en een druk springend aapje. Maar oma is nergens! Pas later komt hij erachter dat oma echt overal is, overal een klein stukje. Oma is misschien niet meer hier, maar oma is altijd dichtbij…

altijd dichtbij

Prachtige tekeningen in zwart-wit

Ik was heel blij dat ik dit boek mocht reviewen. Mark Janssen is één van mijn favoriete illustratoren. Bekende prentenboeken van hem zijn bijvoorbeeld: Eiland en Stop! Monsters! Ik vind zijn tekeningen vaak echt prachtig, en vooral ook het kleurgebruik. Dit boek is echter helemaal in zwart-wit. Maar ook nu zijn de tekeningen in Altijd dichtbij prachtig! Er zit enorm veel details in de tekeningen, en als je beter kijkt zie je dat sommige dingen niet zijn wat ze lijken.
De tekeningen zijn geïnspireerd door zijn bezoeken aan Nepal. Hoewel het zich in een totaal andere omgeving afspeelt, is het onderwerp herkenbaar voor kinderen én volwassenen over de hele wereld. Een mooi boek om een gevoelig onderwerp bespreekbaar te maken.

Specificaties Altijd dichtbij

Auteur: Mark Janssen│Illustraties: Mark Janssen | Uitgever: Lemniscaat │9789047712640│september 2020│32 pagina’s│meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

altijd dichtbij
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

16 reacties

 1. Wow, wat een enorm mooie winactie! Heel eerlijk het boek staat op mijn eigen verlanglijstje. Maar ik weet zeker dat ik deze ook op school kan gebruiken. En ook in mijn eigen gezin komt hij van pas. Mooie recensie trouwens

 2. Top! Ik doe heel graag mee met deze winactie! Prachtig boek om dan ook mee te nemen naar de klas.

 3. Leuk om dit aan mijn nichtje te geven, iedereen krijgt vroeg of laat met verlies te maken, het zou met behulp van dit mooie boek op een fijne manier aan kinderen uit te leggen zijn.

 4. Ik kan me niet voorstellen dat iemand alleen al de tekeningen niet mooi vindt. Mijn dochter zal dit boek wel willen winnen. Het onderwerp van het boek is ook bij ons een onderwerp.

 5. De omi van mijn kinderen, de overgrootmoeder dus, is 95 en het gaat niet heel goed met haar. Dat we eens afscheid moeten nemen is onvermijdelijk. Wat zou het fijn zijn, juist ook voor de jongere neefjes en nichtjes, dit goed uit te leggen met dit boek.

 6. Ik zag deze liggen en wilde hem toen al hebben. Nog niet aangeschaft dus dit zou een top prijs zijn. Dus de graag mee 😉

 7. Afgelopen vrijdag is de allerliefste oma van de wereld heen gegaan. Wat gemis en groot verlies is dit. Voor haar twee achterklein kinderen zou ik graag dit boek winnen. Want zoals ze zelf zij wees niet verdrietig dat ik er niet meer ben maar blij omdat ik er was. ❤

 8. Ik zou dit prachtige boek graag winnen voor de dochtertjes van mijn overleden vriendin (afgelopen juli). Het zal ze troost geven.
  We zijn een herinneringsdoos aan het vullen en daar zou hij heel mooi in passen.
  Hartelijke groet, Lonneke.

 9. Dit boek zou hier mee dan welkom zijn. Zowel binnen ons gezin als binnen mijn werk als opvoedster. Vroeg of laat worden we allemaal wel eens met verlies geconfronteerd. Zeker in deze vreemde tijden kan een boek dan troost bieden.

 10. Twijfelde of ik mee zou doen. Mijn oma is vorig jaar overleden en Daan heeft het er nog best vaak moeilijk mee dat ze er niet meer is. Misschien kan dit boek hem op zo’n moment helpen ook al lijkt het me wel lastig zo’n boek voor te lezen als je er zelf ook nog best verdrietig om bent

 11. Het ziet er prachtig uit! Ik hou hier zeker van. Een gevoelig maar belangrijk thema, iedereen krijgt er mee te maken. Mijn oma is nog niet zo lang geleden overleden, daarom zou ik het graag met mijn kinderen bekijken. Het boek lijkt me ook goed bruikbaar op mijn werk (school).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.