Bas & Klara op de markt – een unieke vormgeving

Wauw, daar lag een uniek boek op mijn deurmat! Bas & Klara op de markt straalt je tegemoet als je de cover bekijkt. Want dit is niet zomaar een boek met illustraties, nee dit boek is geïllustreerd met FIMO klei. Natuurlijk vertel ik je daar straks meer over, net als over het verhaal. Ga je mee op zoek naar Marshmallow? Hij heeft drolletjes achtergelaten en leidt ons over de hele markt door zijn wegloopactie.

Bas en Klara op de markt

Bas & Klara op de markt

Bas en Klara huppelen met hun hondje Marshmallow door de stad. De zon schijnt en de stad bruist als limonade met overal mensen, geuren en geluiden. Vandaag is er markt in de stad. Dat vinden Bas en Klara fijn! Marshmallow kwispelt van opwinding. Ook hij ruikt de heerlijke geur van vers brood en worstjes op de markt. En dan… gaat hij er als een raket vandoor! Oh nee, wat nu?

Bas en Klara gaan op zoek. Ze wandelen tussen de kraampjes vol vreemde vruchten, geurige bloemen en hemelse zoetigheden. Het lijkt wel een prachtige wereldreis.

Ga je mee op zoek naar Marshmallow? Wel opletten hoor, want bij elk kraampje liet hij een vies drolletje achter! Hihi.

FIMO klei

Er zijn een aantal zaken die opvallend zijn bij Bas & Klara op de markt, maar het meest in het oog springend zijn toch wel de paginagrote illustraties opgebouwd uit FIMO polymeerklei. Daarnaast werden wijnkistjes, karton, dopjes, kroonkurken, sushi-rol-matjes, stoflapjes, kralen, oude sokken, ijslolly-stokjes en tandenstokers gebruikt. Echt een unieke vormgeving dus! Het maakt het boek heel aantrekkelijk om door te bladeren. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het superleuk om te bekijken.

De sets zijn zo gedetailleerd opgebouwd, dat elke bladzijde van Bas & Klara op de markt zorgt voor veel gespreksstof met kinderen. Zowel met je kind thuis, als in een klas, is het boek heel goed te gebruiken. Dat er dan ook nog een goed afwisselende, rijke tekst bij is geschreven, maakt het helemaal goed. De auteur van dit boek is Vlaams, dat kun je soms zien in taalgebruik, maar dit is absoluut niet storend. Het zorgt er juist voor dat de gekozen woorden zo rijk zijn en daarmee bijdragen aan het verhogen van de woordenschat.

Fimoklei

Bas & Klara op de markt is een reis door culturen

De markt nodigt uit tot het bespreken van verschillende culturen. Dat is precies wat er gebeurt in Bas & Klara op de markt. De verschillende kraampjes zijn herkenbaar voor kinderen. Er is tegelijkertijd informatie toegevoegd over de oorsprong van de verkoopwaar. Waar komen de bloemen vandaan in het kraampje van Malek? Waarom kiest Toosje Framboosje voor seizoensgroente in haar kraam? Welke soorten kaas bestaan er eigenlijk?

Door het gebruik van veel verschillende bijvoeglijk naamwoorden zorgt Thaïs Vanderheyden ervoor dat je je helemaal kunt verplaatsen in het verhaal. De broodjes ruiken hemels, de pizza’s zijn overheerlijk en de melk is romig. Dit geeft meer beeld – en een uitbreiding van de woordenschat – aan het kind. Ook wordt er goed gebruik gemaakt van voorbeelden. Er wordt geen ‘vis’ verkocht in de viskraam, maar schol, tong en pladijs. Wat een rijke taal! Extra grappig is natuurlijk dat Bas & Klara ook een marshmallow krijgen op de markt.

Bas en Klara op de markt

Zoek de drol

Mijn kinderen waren altijd gek op zoekboeken. Heel eerlijk? Dat zijn ze nog steeds, zelfs mijn negenjarige dochter ging fanatiek drollen zoeken in Bas & Klara op de markt. De betrokkenheid van kinderen wordt verhoogd door het zoeken van de drolletjes van Marshmallow. De drollen worden ook benoemd in het verhaal, steeds in een andere context of synoniem. Dit is goed gedaan, zo is het namelijk geen onafhankelijke verhaallijn in het boek.

Bas & Klara op de markt is goed te gebruiken bij het thema van de aankomende kinderboekenweek. Verschillende culturen en gewoontes staan daarin centraal. Kijk dus ook wat verder dan alleen naar boeken over ‘huizen’, want juist de markt verrijkt de kennis van kinderen over verschillen.

Specificaties Bas & Klara op de markt

Auteur: Thaïs Vanderheyden | Fotografie: Tom Vekemans | Serie: Bas & Klara | Uitgever: De Limonadefabriek | 32 pagina’s | maart 2022 | 9789463889278 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.