Geschiedenis van de Verenigde Staten – Een Frans Verhagen boek

De achterflap van het boek Geschiedenis van de Verenigde Staten zegt precies wat ikzelf ook altijd ervaar wanneer het over Amerika gaat:

‘’Dagelijks worden we overspoeld met informatie over de Verenigde Staten. We denken het land te kennen en toch verrast het ons steeds weer.’’

Hoe is het toch mogelijk dat een land, met zo een nog relatief kort verleden zo een invloed heeft op het hele doen en laten van de rest van de wereld? Hoezo blijft dit land de meeste van ons zo fascineren, interesseren en zelfs irriteren? De achterflap weet me dus te boeien en met veel enthousiasme duik ik in Frans Verhagen zijn boek.

Het raadsel der Amerika

Inmiddels ben ik naast Geschiedenis van de Verenigde Staten, vele andere boeken over dit land, zijn leiders en inwoners verder. Ik heb het land verschillende keren mogen bezoeken maar er blijft voor mij geen groter raadsel bestaan dan Amerika. Altijd heb ik het idee dat het land een groot toneelstuk is, met leedvermaak voor de rest van de wereld. Helaas ervaren we echter allemaal dat het vaak niet meer of minder is dat een grote en trieste waarheid. Een land waar dromen uit kunnen komen maar waar meer dromen in duizenden stukjes uiteenvallen. Het zal me altijd blijven trekken, ik zal er altijd van blijven houden maar ik zal ervoor altijd net zo een grote hekel aan hebben.

‘’Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to be free,
The wretched refuse of your teeming shore.
Send me these, the homeless, tempest-tost to me,
I lift my lamp beside the golden door”.

quote

Schrijver

Auteur Frans Verhagen is journalist en historicus. Hij werkt in Amerika als correspondent voor zowel de Nederlandse als de Belgische media. Ook zijn fascinatie en interesse voor de Verenigde kent geen grenzen. Hij schreef er al negentien boeken over, met uiteenlopende onderwerpen, zoals: De Kennedy’s America’s First family*, Begrijp jij Amerika nog?*, Baseball, Bush & Barbecue en ‘Amerika als legpuzzel.
Frans Verhagen had zelfs een eigen tijdschrift over het land. Dagelijks blogt hij over nieuwe ontwikkelingen en regelmatig is hij als deskundige te gast in radio- en televisieprogramma’s. Hij schrijft columns voor de Groene, de NRC en de Standaard.

Geschiedenis van de Verenigde Staten – Frans Verhagen

Synopsis Geschiedenis van de Verenigde Staten

Dit boek Geschiedenis van de Verenigde Staten laat zien dat het moderne Amerika niet te begrijpen valt zonder kennis te hebben van zijn geschiedenis. Zo gezien vertegenwoordigen Barack Obama en Donald Trump de tweeslachtigheid die Amerika heeft gekenmerkt. In de lange lijn van de Amerikaanse geschiedenis krijgt de lezer begrip voor het land en de broodnodige context om actuele ontwikkelingen in historisch perspectief te plaatsen.

Het boek de Geschiedenis van de Verenigde Staten sluit met de verbijsterde vraag hoe het mogelijk was dat er een president aan de macht kon komen met zo bedenkelijke achtergrond: Donald Trump. De man die in vier jaar tijd meer verdeeld heeft toegebracht aan de Verenigde Staten dan wie hem ook voor ging.

Het is te optimistisch om te denken dat de nieuwe president Joe Biden dat allemaal recht gaat trekken. Daar zou ook weer een nieuw boek naast Geschiedenis van de Verenigde Staten aan gewijd moeten worden. Wellicht is Frans Verhagen daar al mee bezig. Hopelijk kan hij een verheldering geven wat de aanleiding was van de bestorming van het Capitool. Dat stukje geschiedenis zou zeker belicht moeten worden en wie kan dan beter dan de man die, wellicht hier en daar een iets te Democratische rode bril op heeft, maar die wel de zenuw bloot weet te leggen van een land wat zichzelf steeds maar weer opnieuw weet uit vinden.

‘’De geschiedenis leert dat je de Verenigde Staten nooit moet afschrijven. Het land heeft een opmerkelijke vaardigheid om zichzelf telkens opnieuw uit te vinden, vooral als de problemen het gevolg zijn van eigen excessen.’’

boek

Verhelderd en zeer informatief

De schrijfstijl van Frans Verhagen is verhelderd. De auteur beschikt over een enorm veel kennis en deelt dit met zijn lezers zonder belerend over te willen komen. Dat vind ik knap gedaan en daarom zijn de boeken die hij geschreven heeft zo prettig om te lezen. Geschiedenis van de Verenigde Staten is verdeeld over negen hoofdstukken. Elk hoofdstuk beslaat een bepaalde tijdsperiode, het begint in 1612. Voor elk hoofdstuk neemt hij de tijd en komen er vele namen en gebeurtenissen voorbij. Toch blijft het overzichtelijk en voor wie de draad even kwijt dreigt te raken is er, achterin het boek, een praktisch overzicht per hoofdstuk, inclusief naslagwerk en een duidelijk ABC.

Het boek Geschiedenis van de Verenigde Staten is niet alleen maar een opsomming van geschiedkundige feitjes en weetjes. Het is meer dan dat. Het geeft een inkijkje in de gemiddelde Amerikaan. De inwoners van de Verenigde staten die zijn groot gebracht hun kracht in verscheidenheid ‘E Pluribus Unum. Met hun grote hang naar het geloof en hun vanzelfsprekendheid voor wapenbezit.

Geschiedenis van de Verenigde Staten is een aanrader

Soms ben ik best wel wat jaloers op de Amerikanen. Is dat gek? Ik weet het niet. Waar wij eeuwig een mopperend en ontevreden volkje blijken te zijn, lijkt er aan de andere kant van de oceaan een groter optimisme te heersen. Wie weet is dat maar een utopie en lijkt het gras nu eenmaal groener bij de buren. Ik ben in ieder geval weer een stukje geschiedenis rijker geworden na het lezen van Geschiedenis van de Verenigde Staten. Dit boek is wat mij betreft een absolute aanrader.

land

Specificaties Geschiedenis van de Verenigde Staten

Auteur: Frans Verhagen | Uitgeverij: Boom Amsterdam | Eerste druk: 2017 | Aantal bladzijden: 528 | 9789024441259 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik door naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.