Nours geheime bibliotheek, een afleiding tijdens oorlog

Zodra het woord ‘bibliotheek’ in de titel van een boek zit ben ik nieuwsgierig. Door het werk dat ik doe in de schoolbibliotheek natuurlijk. Nours geheime bibliotheek is wel een heel bijzondere bibliotheek. Het is namelijk een bibliotheek in een oorlogsgebied. Gebaseerd op ware gebeurtenissen geeft dit boek je een kijkje in het dagelijks leven tijdens oorlog. Helaas hebben nog dagelijks mensen en dis ook kinderen hiermee te maken.

Nours geheime bibliotheek met kader

Toevluchtsoord

Wanneer de oorlog in Syrië de staf Damascus bereikt, richten de jonge Nour en haar neefje Amir een geheime ondergrondse bibliotheek op met de boeken die ze op straat verzamelen. Nour maakt kennis met de helende kracht van boeken; hoe ze je kunnen meeslepen en helpen. En hoe ze in donkere tijden voor iedereen een toevluchtsoord zijn.

schutblad tekst aan oorlogskinderen

Nour en Amir

Nour woont in Damascus, de stad van geuren. Als de oorlog in Syrië ook Damascus bereikt verliest de stad zijn geur. Nour woont hier samen met haar vader en moeder. Na schooltijd speelt Nour veel met haar neef Amir. Hij is als een broer voor haar. Nour en Amir spelen graag buiten. Uit de boeken die ze samen lezen ontstaat het idee om een geheime club te beginnen, voor henzelf en hun vrienden.

bladspiegel 1/3 verstoppertje spelen in een stad met bomen en gebouwen

Maar dan heeft de oorlog ook de stad Damascus bereikt. De geheime club kan niet doorgaan zolang de oorlog zo dichtbij is. Uit veiligheid gaan ze naar een kelder. Ze zijn niet de enigen want met zo’n dertig mensen zitten ze op elkaar gepakt. Elke nacht wachten ze tot de gevechten afnemen want overdag rusten de soldaten meestal. Iedereen houdt zichzelf bezig met kaartspelletjes, wat lezen of het nieuws volgen op de telefoon.

bladspiegel 2/3 illustratie wordt donkerder een persoon kijkt naar verwoeste gebouwen

Nours geheime bibliotheek

De scholen zijn dicht. Net als de winkels. Eten is er steeds minder. En de gebouwen worden een voor een gebombardeerd. Deze beelden komen akelig overeen met de beelden die we nog af en toe uit Oekraïne zien. Als de gevechten even staken worden kinderen erop uit gestuurd om voedsel te halen. Amir begint dan met het oprapen van boeken die hij op straat vindt. Nour heeft al snel een idee; “waarom beginnen we niet een geheime bibliotheek?”

Geïnspireerd op een waargebeurd verhaal

Het blijft voor de meesten van ons in Nederland een soort ‘ver van je bed show’. We zien de beelden uit Oekraïne nog met regelmaat. Over Syrië horen we al minder ondanks dat de oorlog nog steeds gaande is. Dit soort laagdrempelige verhalen geven wel een duidelijk inkijkje hoe het is ten tijde van oorlog. Geïnspireerd op een waargebeurd verhaal waarbij jonge mensen boeken verzamelden uit gebombardeerde huizen en hiermee een bibliotheek begonnen. De afleiding en hoop die boeken met zich meebrengen zijn een toevluchtsoord voor iedereen.

bladspiegel 3/3 nour en amir zitten tussen de stapels boeken

Naast de ware gebeurtenissen van de auteur zelf tijdens de burgeroorlog in Libanon in 1975. Alsook de jeugd van de illustrator in het communistische Roemenië. Is hier een bijzonder boek ontstaan waarbij je als lezer de onmacht voelt in de illustraties. Je wordt meegenomen in het dagelijks leven tijdens een conflict tussen oorlog en vrede. Zie daar maar eens moed en hoop te houden.

Oorlog en vrede

Achterin het boek vinden we nog informatie over Syrië. Een kleine woordenlijst om enkele verdieping of uitleg te geven van woorden die we misschien niet zo snel herkennen. En achtergrond informatie over de echte geheime bibliotheek in Daraya, Syrië. Wij mensen maken er soms echt een zooitje van.

Nours geheime bibliotheek is geschikt voor 6 t/m 12 jaar. Het is een rijk geïllustreerd boek waardoor het op meerdere manieren te lezen en te gebruiken is. De inhoud maakt het zeker een geschikt boek om samen met kinderen over oorlog te praten. Een ander boek over dit thema is bijvoorbeeld Boem! de kleurenstrijd. Ik heb Nours geheime bibliotheek inmiddels meerdere malen herlezen omdat het best gelaagd is. Een voorleesverhaal, een verhaal om samen dieper om het thema in te gaan. Maar ook zeker de illustraties geven opening tot een gesprek. De grauwe kleuren van oorlog en de vrolijke kleuren vol hoop zijn net zo tegenstrijdig als oorlog en vrede.

Specificatie Nours geheime bibliotheek

Auteur: Wafa’ Tarnowska | Illustraties: Vali Mintzi | Vertaling: Joukje Akveld | Uitgeverij: De Vier Windstreken | 9789051169638 | 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.