Kunst – een overzichtswerk van de eerste grotschilderingen tot hedendaags graffiti

Ga mee op reis door de kunstgeschiedenis! In dit overzichtswerk vinden we meer dan 500 kunststukken en meesterwerken. Daarbij lezen we ook veel informatie over de kunstenaars, technieken en stromingen. En als je op de voorkant kijkt, zie je al hoe divers kunst kan zijn. Van beelden tot schilderijen, van modern tot klassiek en in alle kleuren van de regenboog. En zo is er voor ieder wat wils is eigenlijk. Leuk om daar eens in te duiken en je algemene kennis te vergroten! Een mooi weetjesboek voor iedereen vanaf ongeveer 9 jaar.

Kunst

Kunst – hoe, wat en wanneer

Wanneer is iets nou eigenlijk kunst? Als veel mensen het mooi vinden? Of als het een bepaalde emotie oproept? Best wel lastig om er een definitie of uitleg aan te geven. Kunst is in ieder geval een uiting van de creativiteit van de mens. En dat begin al met de vroegste mens, met hun grotschilderingen. Zo is de oudste tekening die we kennen een patroon gevonden in de Blombosgrot in Zuid-Afrika. Waarschijnlijk dateert deze al uit 70.000 v. C.!

En deze creatieve uitingen hebben zich natuurlijk steeds verder ontwikkeld in de geschiedenis, tot aan graffiti in onze moderne tijd. Deze indrukwekkende tijdlijn wordt weergegeven in dit overzichtswerk Kunst. Het boek bestaat uit 6 delen:

inhoud

Kunst van over de hele wereld

Dit is een boek waar je echt een plekje voor vrij moet maken in je boekenkast! Leuk en leerzaam voor kinderen, maar ook leuk om als volwassene in te bladeren. Het is qua taalgebruik prima te begrijpen voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. De tekstvakken zijn overzichtelijk en informatief, maar zonder te overheersen. Dit boek is echt goed voor het vergroten van de algemene kennis, maar het kan bijvoorbeeld ook inspireren als kinderen zelf creatief zijn en graag willen tekenen of schilderen.

Waarom maakt dit boek over kunst veel indruk? Het is natuurlijk een enorm rijke opsomming van de geschiedenis van de kunst en hoe de creatieve uitingen van de mens zich hebben ontwikkeld. De kracht van het boek zit hem ook in het feit dat er kunst uit alle werelddelen aan bod komt. Alhoewel er misschien ook heel veel verloren is gegaan of werd ondergewaardeerd, omdat westerse kunststromingen veel op de voorgrond hebben gestaan. Het is in ieder geval goed om je daarvan bewust te zijn als je naar kunst kijkt. Want er is zoveel variatie en moois om te bewonderen. Daar geeft dit boek over de geschiedenis van de kunst een mooi overzicht van.

Kunst
Kunst

Leerzaam en inspirerend

In de begrippenlijst achterin het boek kunnen we onze kennis opvijzelen van allerlei stromingen en technieken. Wat is Art Deco ook alweer, fauvisme, expressionisme of het Japanse Ukiyo-e? Digitale kunst is tegenwoordig steeds meer een hot item. Een pionier op dit gebied was Roman Verostko die al in 1990 een kunstwerk maakte met behulp van software en algoritmes. Maar verder komt kunst met behulp van Artificial Intelligence niet aan bod in dit boek. Een onderwerp dat natuurlijk best wel wat controverse oproept. Is het gevaarlijk of juist bijzonder voor de kunst?

Maar het boek eindigt wel met een sterke boodschap, met Wat komt er nu? Op deze bladzijde zien we het werk van de kunstenares Lubaina Himid. Zij staat erom bekend het leven van zwarte mensen centraal te stellen, en daarnaast heeft ze ook een kritische blik richting de ondergeschiktheid van vrouwen op allerlei gebieden. Haar schilderij is net een toneelstuk met een verhaallijn. Het roept de vraag op hoe het tafereel verder zal gaan. Boeiend, leerzaam en inspirerend!

Bij StoerLeesVoer zijn we gek op boeken over kunst. Er zijn natuurlijk vele invalshoeken, verschillende stromingen en diverse kunstenaars. Kijk bijvoorbeeld eens bij de themablog voor meer moois:

kinderen in de kunst

Specificaties Kunst

Auteurs: Alice Bowden Peter Chrisp, Kate Devine, Edward Dickenson, Bethan Durie, Dr. Cynthia Fischer en Justine Willis | Vertaling: Sander Buesink en Joost Zwart | Cover: Keppie en Keppie | Uitgeverij: Lannoo | 9789401491785 | augustus 2023 | 192 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.