Helden van de straat, een ontroerend en dapper jeugdoorlogsboek

Het mooie en leuke van het platform van StoerLeesVoer is de samenwerking en dan met name het grote aantal boeken, in alle genres, bij lezers onder de aandacht te brengen. Zo komt het met al die boekenpost er ook wel eens voor dat een aangevraagd boek niet bij de juiste persoon terechtkomt. En dat gebeurde ook met het boek ‘Helden van de straat’. Een jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog. Nu lees ik niet zoveel jeugdboeken, simpelweg omdat ik er de tijd niet meer voor heb. Echter dit boek sprak me wel direct aan. Daar het bij mijn collega ook even topdrukte was qua lezen, bleef het boek ‘Helden van de straat’ bij mij. Wat was ik daar uiteindelijk blij mee.

Helden van de straat

Dit is het verhaal van Helden van de straat

Wanneer Peggy een zwerfhond van de straat redt, ontstaat er een mooie vriendschap. Niets kan haar en Beau scheiden – totdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Peggy wordt voor haar veiligheid, samen met haar broertje, naar de kust gebracht. Beau blijft achter in Londen.
Nacht na nacht, terwijl het bommen regent en levens worden verwoest, snuffelt Beau tussen het puin van de stad. Hij is op zoek naar overlevenden. Als het noodlot toeslaat en Peggy’s leven voorgoed verandert, laat Beau zijn kop niet hangen. Hij heeft een plan. Maar hoe komt hij bij haar? En welke helden van de straat kunnen hem hierbij helpen?

Synopsis

Auteur Phil Earle

Phil Earle is geboren in 1974 in Hull, Engeland. Hij studeerde de Engelse taal en drama. Hij begon zijn werkcarrière als verzorger in een kindertehuis. Vervolgens deed hij een opleiding tot dramatherapeut in een therapeutische gemeenschap. Deze is gevestigd in Londen en hier worden meervoudig misbruikte jongvolwassen opgevangen. Hij werkte jarenlang in de jeugdzorg maar stapte over naar de wereld van de boekhandels. Daar groeide zijn liefde voor de (kinder)literatuur. Na drie jaar werkzaam te zijn geweest voor Ottakars werd hij verkoper en vervolgens key-accountmanager bij Transworld-Random House. Tegenwoordig is hij sales director bij Bloomsbury.

Phil woont met zijn vrouw en drie kinderen in Zuidoost Londen. Voor het boek ‘Helden van de straat’ verscheen onder andere De gorilla en de jongen* en Als de hemel valt*, die de Britisch Book Award won in 2022.

Helden van de straat

Indrukwekkend, ontroerend maar ook best heftig

Laat ik beginnen met te zeggen dat ‘Helden van de straat’ een ontroerend, indrukwekkend en heldhaftig verhaal is. Maar wat tevens geen blad voor de mond neemt en best heftig kan overkomen voor kinderen. De waarheid over de afschuwelijke dingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog konden gebeuren worden niet mooier gemaakt dan het was. Ook komt er verlies aan bod. Dat is voor de lezers dus wel goed om te weten.

Echter is dit alles verpakt in een hele fijne schrijfstijl. De hoofdstukken van ‘Helden van de straat’ zijn kort, wat het leestempo verhoogt. Direct vanaf het begin voelt het ook helemaal niet gek aan dat je het verhaal vanuit de beleving van een hond aan het lezen bent. Beau heeft zoveel menselijke trekjes en is zo sympathiek dat je hem eigenlijk al meteen in je hart sluit. Maar dat geldt ook voor de nukkige kat Mabel en de hyperactieve duif Bomber. Auteur Phil Earle laat de gebeurtenissen en de daarbij behorende emoties door hun ogen zien en dat is heel knap gedaan. Het is zelfs geloofwaardig te noemen.

Beau, Mabel en Bomber

Jeugdversie van boeken ‘Nineteen Steps’ en ‘In de verte, de zee’

Tijdens het lezen van het boek ‘Helden van de straat’ kwam het ook tot een soort van toeval. Want al eerder schreef ik op StoerLeesVoer dat twee boeken over hetzelfde onderwerp, zonder dat ik het wist, achter elkaar bij mij op de deurmat vielen. Ik heb het dan over de boeken ‘Nineteen Steps’ van Milly Bobby Brown en over ‘In de verte, de zee’ van Laura Spence-Ash. Deze romans gaan over kinderen die gedurende de oorlog naar veiligere oorden werden gebracht. Naar de Engelse kust en zelfs naar de Verenigde Staten. Het boek ‘Helden van de straat’ is daar zeg maar de jeugdvariant van. Heel bijzonder dat al deze boeken mij zo wisten te vinden.

Nineteen steps en In de verte de zee

Helden van de straat, aanleiding tot een gesprek

Het boek ‘Helden van de straat’ laat op een indrukwekkende maar vooral heel liefdevolle manier zien wat de oorlog met mensen, en dieren, doet. Het laat ook zien wat trouw zijn betekent en dat je nooit de hoop moet opgeven. Het blijft van belang dat we onszelf maar zeker ook onze kinderen dit soort verhalen blijven vertellen en laten lezen. Helaas is het heden ten daagse een hele spannende tijd voor kinderen en zitten ze vol met vragen. Het is denk ik daarom ook een heel goed boek om samen te lezen, of om op scholen te bespreken. Zo leren kinderen hun gevoelens uit te spreken en te delen en leren ze ook een stukje geschiedenis.  

Helden van de straat wordt aanbevolen vanaf ongeveer 10 jaar.

Beau

Losjes gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen

Het verhaal van ‘Helden van de straat’ is fictief maar wel losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een zwerfhond Rip, die de mascotte werd van de Londense luchtverdediging en meer dan honderd mensen levend onder het puin wist op te sporen. Ook het verhaal van de bom die, op 14 oktober 1940,  op het metrostation valt berust helaas op waargebeurde feiten. En dan zijn er nog twee verhaallijnen die, hoe raar ze misschien ook lijken, echt gebeurd zijn. Om geen spoilers weg te geven ga ik daar verder niet op in. Ga dit geweldige boek ‘Helden van de straat’ vooral zelf of samen lezen.

  • Rebelse Honden is een jeugdboek over honden en hun speciale verhaal die echt gebeurd zijn.
Waargebeurde feiten

Tips voor andere oorlogsverhalen

Specificaties over het boek Helden van de straat

Titel: Helden van de straat | Oorspronkelijke titel: Until the road ends | Auteur: Phil Earle | Uitgeverij: Kokboekencentrum | Vertaling: Ernst Bergboer | Eerste uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 254 | ISBN 9789026627781 | ISBN e-book 9789026627798 | ISBN audioboek 9789026627804 | Voor meer informatie kun je terecht bij je plaatselijke boekwinkel, bezoek de website van Kokboekencentrum of check Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Helden van de straat
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.