Het meisje dat door niemand werd gezien – over zelfliefde

Het meisje dat door niemand werd gezien is een mooi geïllustreerd verhaal over Puja. Puja is een dertienjarig meisje dat in India opgroeit. Het verhaal gaat over verschillend zijn, jezelf waarderen en dat iedereen mooi is op zijn/haar eigen manier. Daarnaast worden er maatschappelijke thema’s als uithuwelijking en ongelijkheid bespreekbaar gemaakt. Een (voorlees) verhaal waar ik je graag meer over vertel.

Het meisje dat door niemand werd gezien

Het meisje dat door niemand werd gezien

Puja is een meisje van dertien. Ze verschuilt zich voor de hele wereld achter haar hoofddoek. Die draagt ze niet uit geloofsovertuiging, maar uit onzekerheid over haar uiterlijk. Ze groeit op in India onder moeilijke omstandigheden. Om te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk, vlucht ze weg van huis naar Sri Lanka. Daar leeft ze een eenzaam bestaan. De bloemen in de botanische tuin van de stad zijn het enige lichtpuntje in haar sombere leven.

Daar komt echter verandering in wanneer ze op een dag meneer Gakpo ontmoet, een vriendelijke oude man met een bloemenwinkel. De twee groeien naar elkaar toe en er ontstaat een unieke vriendschapsband. Hij leert Puja om zichzelf door een andere bril te zien en dat het best oké is om anders te zijn.

Een verhaal met een boodschap

Het meisje dat door niemand werd gezien begint direct indringend. Puja kijkt in de spiegel en we volgen haar gedachten. Daarna gaat de auteur, Jeroen Franck, over naar een ander perspectief waarmee hij iets afstand creëert van Puja. Toch is de boodschap in de basis vrij duidelijk. Puja wijst zichzelf af, later blijkt dat haar familie dat ook doet, vanwege een moedervlek op haar wang. Hierdoor is ze anders en, volgens haar vader, minder goed uit te huwelijken.

De eenzaamheid, keuzes die Puja maakt, de kinderloosheid van Gakpo en het gat dat Puja invult daarin komen mooi naar voren in het verhaal. Dit alles wordt omlijst met de mooie, herkenbare tekenstijl van Janneke Ipenburg. De tekeningen in het boek Van een kind dat geen woorden vindt zijn in dezelfde stijl getekend. Het spreekt mij erg aan. De vormgeving van het boek is kleurrijk, met mooie details als de speelse paginanummering.

Het meisje dat door niemand werd gezien als voorleesverhaal

Het verhaal in Het meisje dat door niemand werd gezien is voor mij lastig te duiden qua vorm. Het is een vrij kort verhaal, zeker voor de doelgroep waar het voor is gemaakt. Het had ook goed gepast in een bundel, alhoewel het daarvoor wellicht weer net te lang is. Als voorleesverhaal vind ik het heel passend, om zelf te lezen voor tieners weer wat te kort. Meer verdieping is mogelijk. De personages blijven wat vlak en de echte boodschap wordt aangetipt, maar mijns inziens niet volledig geraakt.

Wanneer je het verhaal gaat voorlezen in bijvoorbeeld een klas, of aan je eigen kind, dan geeft het wel veel mogelijkheden om erover in gesprek te gaan. Het verdiepen van de personages Puja en Gakpo doe je dan eigenlijk met de kinderen. Hiervoor zijn ook mooie lesideeën gemaakt, te vinden op de site van Samsara. Maatschappelijk thema’s bespreken kan op die manier goed.

Het meisje dat door niemand werd gezien

Lezen met aandacht

Ik heb Het meisje dat door niemand werd gezien meerdere keren gelezen. De eerste keer vond ik het wat verwarrend. Het perspectief wat door de auteur aan het begin wordt gekozen had wellicht voor meer verdieping van de boodschap kunnen zorgen, wanneer dit was vastgehouden. Daarna spreekt de auteur over Puja vanuit de derde persoon, waardoor ik afstand voel. Ze gaat in haar gedachten ook vrij snel terug naar eerdere gebeurtenissen, ik moest een paar keer terugbladeren om te begrijpen dat dit haar eigen gedachtes waren. Toch was dit niet waarom het verhaal niet helemaal congruent voelde voor mij.

Na het verhaal meerdere keren gelezen te hebben kwam ik erachter wat voor mij niet congruent voelt. Puja is dertien jaar, maar de illustraties passen voor mij niet altijd bij deze leeftijd. Eerst vond ik dat jammer, maar na een gesprek met mijn man hierover kon ik het beter duiden. Puja is met haar dertien jaar in een bijzondere leeftijdsfase, zeker in de cultuur waarin zij opgroeit. Gakpo tilt Puja op aan het eind van het boek. Dit plaatje oogt kinderlijk. Dit contrasteert met uithuwelijking. Soms al zo volwassen, soms echt nog een kind. Janneke Ipenburg heeft dit eigenlijk heel mooi gevangen in de illustraties, maar het behoeft aandacht en rust om dit er goed uit te halen.

Ook op tekstniveau vraagt het verhaal aandacht. Hier voel ik de incongruentie namelijk ook. Soms hele korte zinnen, soms hele lange ingewikkelde zinnen. Dit maakt dat ik twijfel bij welke jongere dit boek goed zal aanslaan. Ook hierdoor pleit ik ervoor om het verhaal met name als voorleesverhaal in te zetten.

Bovenbouw basisonderwijs

Wil je met je kind of met je groep aan de slag met de thema’s zelfliefde, cultuurverschillen, voor jezelf opkomen? Dan is Het meisje dat door niemand werd gezien absoluut een verhaal dat tot nadenken aanzet. Ik verwacht dat dit het meest aansluit in de bovenbouw van de basisschool. Qua verhaal past het ook bij de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs, maar de illustraties vind ik daar minder passend bij.

Er zullen meer kinderen zijn die zich, in mindere mate, herkennen in het verhaal van Puja. Jezelf verstoppen, niet altijd mooi vinden, je ergens voor schamen. Dit verhaal kan het gesprek daarover openen.

Specificaties Het meisje dat door niemand werd gezien

Auteur: Jeroen Franck | Illustrator: Janneke Ipenburg | Uitgeverij: Samsara | 40 pagina’s | september 2022 | 9789493301009 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.