Maskerade Man, een opkomst van Trump en ondergang van Amerika

‘Let’s make America great again’. Met deze veelbelovende slogan kwam de meest bekende, maar ook beruchtste, man ter wereld aan de macht in Amerika. Vol verbazing heb ik de verkiezingen gevolgd en mezelf constant afgevraagd: “ze zullen toch niet echt voor deze man gaan kiezen?’’ Maskerade Man is een boek over de opkomst van Trump en ondergang van Amerika.

hoofd Maskerade Man

Het gebeurde wel

Het gebeurde wel en heel de wereld inclusief ik was verbaasd. Maar kon het erger met Amerika? Was het al niet op de bodem, ondanks alle goede bedoelingen van Obama. Barack Obama, een president met zoveel mooie idealen maar die werd tegengewerkt door de senaat en uiteindelijk vrij weinig voor elkaar kreeg. Was de tijd nog niet rijp voor Obama? Was het stemmen op Donald Trump een tegenstem. Wellicht. Maggie Haberman heeft het op de voet gevolgd en schreef  toen het boek ‘Maskerade Man’. Ik las het met veel interesse en plezier.

Maar waar komt Donald Trump vandaan en hoe heeft hij het voor elkaar gekregen om de meest machtigste man van Amerika te worden. Algemeen bekend dat hij alom fraude pleegt, vrouwen denigreerd, en met de vijand heult. Niet de mooiste man op aarde maar wel die met het meeste charisma.

Een van de dingen die ik doe, wanneer ik het zoals nu met jou voor het geschreven woord doe, is dat ik het in je hoofd moet krijgen.

Maskerade Man

In het boek van Maggie Haberman, ‘Maskerade Man’ is er een geheel overzicht over het leven van Donald Trump. Maggie is Witte Huiscorrespondente voor de New York Times. Ze volgt Trump al jaren en maakt minutieus verslag van zijn activiteiten. Ze behoorde tot het team wat met de berichtgeving over Trumps handel met Rusland de Pulitzer Prijs won. Daarna werd ze ook nog genomineerd voor haar verslag over de bestorming van het Capitool in 2021.

Zoals het boek zelf al op de achterflap aangeeft is het een kroniek. Een chronologisch verslag van zijn leven tot aan zijn catastrofale ondergang als 45e President van Amerika. Maggie heeft een duidelijke en eenvoudige schrijfstijl. Dit in combinatie met haar gedegen onderzoek maakt het boek ‘Maskerade Man’ tot een zeer prettig, onderhoudend en compleet verhaal.

Het is altijd goed om dingen op een aardige en gecompliceerde manier te doen, zodat niemand er iets van snapt.

Maskerade Man

Diepe duik

Wellicht komt haar boek Maskerade Man wel wat aan de late kant. Als je alle boeken en informatie over Donald Trump zou verzamelen zou je je eigen boekwinkel kunnen beginnen. Maar in vergelijking met bijvoorbeeld het boek ‘Too much and never enough’ van Mary L. Trump, gaat Maggie Haberman toch nog wel iets dieper in op het leven. En vervolgens de daaruit voortvloeiende gevolgen. Hiervoor heeft ze heel veel brononderzoeken gedaan. Deze staan allemaal vermeld in een zeer overzichtelijke index achterin het boek. Er is zelfs een ABC om namen terug te vinden. Daarom is dit boek ook uitermate geschikt voor studenten/leerlingen die een verslag/werkstuk moeten maken.

Maskerade Man is absoluut het zoveelste verslag over een bijzondere man en een turbulent leven. Maar ook absoluut en aanrader om te lezen. Of je nu beginnende Trump interesse hebt of een bestaande informatie wil uitdiepen. Het is een geheel overzicht van een land wat zoekende is. ‘’Elk land krijgt de leider die hij verdient’’, zei Joseph de Maistre ooit eens.

Na het lezen van dit boek Maskerade Man rees bij mij een vraag maar ook de hoop met betrekking tot alle landen in de wereld. Want stel ik neem nu Obama en Trump als voorbeeld dan zou het volgende misschien wel mogelijk zijn, sterker nog het staat er echt:

Als rechts (Trump) wat naar links (Obama) stapt en visa versa dan staat er uiteindelijk:
“’Yes we can, let America be great again’’

‘Maskerade Man’ kan dan wel het zoveelste Trump boek zijn. Hij staat in mijn boekenkast in ieder geval vanaf nu vooraan bij de rest.

Specificaties Maskerade Man

Auteur: Maggie Haberman | Uitgeverij: de Arbeidspers | Vertaling: Bep Fontijn, Jasper Velzeboer, Saskia Wieberdink en Peter van der Eerden | 2022 | Aantal bladzijden: 671 | 978902954461 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.