Haas ik mis je! een ontroerend verhaal

Inmiddels verschijnen er steeds meer boeken rondom rouw, afscheid en het verdriet daarbij. Ik weet dat er in onze schoolbibliotheek niet persé heel veel boeken zijn over deze thema’s. En dat terwijl er regelmatig kinderen te maken krijgen met afscheid nemen. Een overleden huisdier of familielid maar ook vriendjes/vriendinnetjes of familie die gaat verhuizen. Voor al dit gemis is er dit mooie prentenboek; Haas, ik mis je! Ik ben erdoor geraakt.

Voorkant Haas ik mis je met een kleine schildpad en een grote zwarte afbeelding van haas

Haas, ik mis je!

Wanneer Pip de haas voor altijd verdwijnt, ziet schildpad Kik alleen nog maar haasvormige leegte op de plek waar zijn vriendin hoort te zijn. Hij praat ertegen, wordt boos en smeekt, maar de leegte brengt Pip niet terug. Kik is radeloos, maar dan ontmoet hij de vriendelijke beer Fien. Zij leert Kik hoe hij de haasvormige leegte kan vullen met herinneringen aan Pip. Langzaam voelt Kik zich een beetje beter.

Gevoelens

Haas, ik mis je! begint met de vrolijke vriendjes Kik en Pip. Deze schildpad Kik en haas Pip zijn de beste vrienden. Ze helpen elkaar. Zijn aardig voor elkaar. Hebben veel lol en pret samen. Eigenlijk zij zij altijd met zijn twee. Tot die ene dag nadat Pip weg is. In het verhaal wordt niet duidelijk wat er is gebeurd. Maar eigenlijk maakt dat voor verlies niet uit. Als je je lievelingsknuffel verliest voelt dat net zo verdrietig als wanneer je kat overlijdt. Het gaat allemaal om verlies en de gevoelens die dat bij jou kan oproepen. En schildpad Kik gaat door heel veel gevoelens heen in Haas, ik mis je! Gevoelens waarvan er voor elk kind, net als volwassenen, wel één of meerdere herkenbaar zullen zijn.

bladspiegel 1/3 schildpad en haas zijn samen, introductie

Gelukkig verschijnt daar beer Fien. Vervolgens helpt zij schildpad door deze verdrietige periode heen. De illustraties van Thomas Docherty zijn hierin inventief te noemen. Vanaf het moment dat haas Pip verdwenen is ziet schildpad Kik een leegte. Dit is ook tevens te zien op de kaft van Haas, ik mis je!. De zwarte haas op de voorkant is de leegte die schildpad Kik voelt en ziet. En de manier waarop beer Fien Kik helpt is zo mooi geïllustreerd! Zelfs voor mij voelt het herkenbaar en emotioneel. Ik denk dat je met behulp van dit verhaal heel goed met kinderen kunt praten over verlies en hoe daar mee om te gaan. Want het verlies en het verdriet zullen altijd blijven bestaan. Maar er zijn manieren om hiermee om te kunnen gaan. En de manier van beer Fien is een hele mooie.

bladspiegel 2/3 haas en schildpad zitten samen aan de rand van de vijver. De zon gaat onder en geeft een rozerode lucht

Oscar’s Book Prize

De afgelopen 10 jaar werd de Britse Oscar’s Book Prize prijs al jaarlijks uitgereikt aan een prentenboek, voor jonge kinderen, door Britse auteurs en illustratoren. De prijs is ontstaan door de ouders van Oscar ter nagedachtenis aan Oscar, hun kindje dat plots kwam te overlijden. Met deze zoektocht naar het beste prentenboek van het jaar willen ze de liefde van een kind voor magische verhalen vieren. John Dougherty won in de 2018 al eens de Oscar’s Book Prize. In april komt de shortlist voor dit jaar uit en in mei zal de winnaar van de Oscar’s Book Prize 2023 bekend worden gemaakt. Hiermee wint de auteur £10.000. Een bijzonder mooie prijs lijkt me.

Aanrader

Haas, ik mis je! vind ik een aanrader als je met je kind over verlies wilt praten. Over de gevoelens die wellicht lastig onder woorden te brengen zijn. En tevens over wat je kunt doen om het gemis draaglijker te maken. Kortom een fijn prentenboek dat bij meerdere leeftijden aansluit, juist omdat we allemaal met verlies te maken hebben. Een aanrader die raakt!

Bladspiegel 3/3 schildpad kijkt verdrietig en zoekt naar huis. Haas is nu een zwarte illustratie.

Specificaties Haas, ik mis je!

Auteur: John Dougherty | Illustraties: Thomas Docherty | Vertaald door Denise Bos | Uitgeverij: Flamingo Kinderboeken | 9789045328072 | 2022 | 32 ongenummerde pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.