Moederweelde – een derde deel over Kauffmann en Kauffmann

Ik heb erg genoten van De Zusjes en Nachtwerk, dus direct daarna ben ik gestart aan Moederweelde. Dit is het derde boek uit de serie Kauffmann en Kaufmann bedrijfsrecherche. In dit deel gaan Kat en Lisa Kauffmann aan de slag met een opdracht voor een museum. Ook dit verhaal is weer heel vlot en aansprekend geschreven door Hetty Kleinloog. Ik zat helemaal in het verhaal en had het dan ook zo uit.

Moederweelde hoofdfoto

Moederweelde

De tweelingzussen Lisa en Kat Kauffmann zijn eigenaar van een bedrijfsrecherchebureau in hartje Amsterdam. Waar Lisa – opgeleid aan de politieacademie – de regels volgt, kleurt Kat – van origine journalist – nogal eens buiten de lijntjes. Hoewel hun gespannen relatie een soepele samenwerking in de weg staat, blijken ze juist door hun zussenband de meeste ingewikkelde misdrijven op te kunnen lossen.

De nieuwe directeur van het Rijksmuseum, Amanda Nelom, krijgt de schrik van haar leven wanneer ze een dreigbrief ontvangt. Daarin staat dat binnen tien dagen een van de schilderijen uit de collectie vernietigd zal worden. Lisa en Kat Kauffmann krijgen de zeer vertrouwelijke opdracht om uit te zoeken wie er achter deze misselijke zaak zit, zodat een grote ramp voor het museum voorkomen kan worden.

Tegelijkertijd hebben de zusjes ook zo hun persoonlijke problemen. Kat wil nieuwe vrienden maken en ontdekken wat haar seksuele identiteit is. Lisa voelt haar biologische klok tikken en haar kinderwens groeit, terwijl haar vriend Eric toch duidelijk te kennen heeft gegeven daar niet in mee te willen gaan.

Een fijne flow met verdiepte persoonlijke laag

Ook in Moederweelde ervaar ik dezelfde fijne leesflow als in de vorige delen uit de serie. Dit doet Hetty Kleinloog echt heel goed. Er zit een heel prettige balans in het verhaal tussen de ‘hoofdzaak’ en de persoonlijke perikelen van Lisa en Kat. Dit maakt dat, terwijl ik de boeken achter elkaar doorlees, ik absoluut nog niet verveeld raak van deze personages. Het is Hetty Kleinloog gelukt om weer wat meer verdieping aan te brengen in deze twee hoofdpersonen, waardoor ik ze nog beter heb leren kennen. Ook de minder prominente personages, vriend Eric, zijn ex, broer Ruben, vader van de dames en zijn vrouw, hebben meer ‘gezicht’ gekregen voor mij.

Wat knap gedaan is in Moederweelde is dat gedurende het verhaal het nog onduidelijk is wie de dreiging heeft veroorzaakt. Je wordt heen en weer geslingerd tussen verschillende verdachten en tot het einde blijf ik twijfelen. Dit in combinatie met de prettige schrijfstijl zorgen ervoor dat het soms voelt als een wat ‘recht toe recht aan’ politieserie, maar met meer verdieping dan je daarin mag verwachten. Ik heb bij het lezen van dit soort boeken weinig trek in diep nadenken, terugbladeren, verschillende perspectieven onderscheiden, en dit is ook echt niet nodig in de Kauffmann en Kauffmann serie. Aan de andere kant word ik vaak wat verveeld als ik op de helft al overduidelijk doorheb ‘wie het heeft gedaan’, dit is dan ook niet het geval bij Moederweelde.

Moederweelde speelt zich af in het museum

Hetty Kleinloog heeft voor dit derde boek weer een heel nieuwe context bedacht. Na een klein bedrijf ging het in Nachtwerk over Artis. In Moederweelde mogen Kat en Lisa zich begeven in het museum. Tof is het dat ook in de persoonlijke laag kunst is verwerkt. Zo verdiept Kat zich in Vincent van Gogh en worden uitspraken en kunstwerken van deze beroemde schilder ook gekoppeld aan de zaak in het Rijksmuseum. Het restaureren, de flinke beveiliging en verschillende schildertechnieken komen aan bod. Dit wel altijd in relatie tot de zaak waar de zussen aan werken. Het is beeldend gedaan, waardoor ik mijzelf gedurende het lezen in het museum waan.

In Moederweelde zit ook een stuk cybercrime verwerkt. Dit vind ik interessant, omdat ik er net ook wat podcasts over had geluisterd. Voor mij een heel nieuwe wereld en kwam voor mij mooi bij elkaar dat dit ook in dit boek terugkwam. Hier komt broer Ruben om de hoek kijken. Hij weet veel van computers en mag dan ook meehelpen. Er wordt geopperd dat er maar driemaal Kauffmann op de gevel moet, zal dat ook gebeuren? Daar moet je toch echt zelf het boek voor lezen!

Moederweelde

Onafhankelijk en in serie te lezen

Moederweelde bevat een verhaal dat in principe op zichzelf staat. De zaak in het Rijksmuseum is goed te begrijpen zonder dat je het eerste deel gelezen hebt. Voor de lange verhaallijnen, die van Kat en Lisa, is het wel prettig om het eerste deel gelezen te hebben. Daarnaast zijn het gewone hartstikke leuke boeken, dus dat zou ik sowieso aanraden om te doen!

Ik hoop heel erg dat er een nieuwe Kauffmann en Kaufmann uit gaat komen. Die zal ik dan zeker gaan lezen!

Kauffmann en Kauffmann serie

Specificaties Moederweelde

Auteur: Hetty Kleinloog | Uitgever: Marmer | 320 pagina’s | januari 2023 | 9789460686115 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.