Kinderboeken over poezen, een voorleestip voor op dierendag

Ik ben niet alleen moeder van mijn zoontje, maar ook van drie katten. Daarom vind ik het leuk om aandacht te besteden aan dierendag en boekjes voorlezen helpt daar meestal wel bij. Dit zijn twee leuke kinderboeken over poezen: ‘Bobbi krijgt een huisdier’ en ‘Poes gaat op jacht’.

kinderboeken over poezen

Bobbi krijgt een huisdier – Monica Maas kinderboeken over poezen

Eén van mijn favoriete kinderboeken over poezen is: ‘Bobbi krijgt een huisdier’. Bobbi wil zo graag een diertje. Waar hij zelf voor zorgen kan. Een hond, een poes of een konijntje. Papa zegt: “Ik heb een plan!”. Een vrolijk boek voor peuters dat in rijm geschreven is.

Naar het asiel

Positief aan dit verhaal in één van de kinderboeken over poezen is dat op een speelse manier wordt uitgelegd dat niet ieder dier, zoals in dit verhaal een eend, geschikt is om als huisdier te hebben. Maar waar ik vooral blij van wordt, is dat men naar het asiel gaat om een poes uit te kiezen. Daar zitten er helaas nog meer dan genoeg.

kinderboeken over poezen

Verzorgen en opletten!

In kinderboeken over poezen wordt aandacht besteedt aan goed zijn voor dieren. In ‘Bobbi krijgt een huisdier’ laat men hoe je een poes tevreden houdt. Aaien, spelen, knuffelen, eten en drinken geven. En men leert het kind dat een poes haar behoefte in de kattenbak doet. Ook de nieuwsgierigheid van katten komt aan bod: zodra de deur per ongeluk op een kier blijft staan, zit Mimi al gauw in de boom en weet niet meer hoe ze daar uit komt! Gelukkig komt het allemaal weer goed.

kinderboeken over poezen

Poes gaat op jacht – Marijke Rondelez kinderboeken over poezen

De volgende uit de categorie kinderboeken over poezen, geeft een kind mee hoe poezen ‘denken’. Het is middernacht. Poest heeft wel zin in een hapje. Ze sluipt naar buiten. Poes gaat op jacht, maar in plaats van muizen vindt ze vooral andere katten. Een lief prentenboek en een grappige variant op: als twee honden vechten om een been loopt de derde er mee heen.

Van nacht naar dag

Niet alleen aan de tekst, maar ook aan de afbeeldingen is duidelijk dat het verhaal in de avond/nacht begint. De eerste omslag zie je dat het donker is en er een grote maan aan de lucht getekend staat. En op de laatste zie je een opkomende zon verschijnen. Het maakt kinderboeken over poezen mysterieus en ik ben nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt als wij naar bed gaan.

kinderboeken over poezen

Getekende poezen

Aan de mooie tekeningen kun je echt aflezen wat poezen lijken te denken. Marijke Rondelez geeft in haar kinderboeken over poezen (ze heeft er meerdere op haar naam: eerder verschenen ‘Ssst… Poes slaapt’ en ‘Poes waar ben je?’) goed weer welke houdingen van de poes bij welk gedrag horen. Bijvoorbeeld dat je aan de dikke staart en de hoge rug bij het betasten van een eng, prikkelig balletje al ziet dat de poes schrikt van het egeltje. Mooie details voor voorlezende poezenmoeders!

kinderboeken over poezen

Kinderboeken over poezen

Specificaties ‘Bobbi krijgt een huisdier’

Auteur: Monica Maas | Uitgeverij: Kluitman | 9789020684445 | september 2019 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Specificaties ‘Poes gaat op jacht’

Uitgever: de Eenhoorn | Auteur: Marijke Rondelez | 9789462913851 | februari 2019 | Hardcover | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.