Het wiel van wijsheid – Alberto Villoldo, een mythische reis

Toen wereldwijd het boek ‘De Celestijnse belofte*’ uitkwam was dat het eerste boek wat me wist te raken wat betreft een andere manier van leven. Leven door middel van het spirituele en de bronnen en de wijsheid in jezelf. Ik ontdekte dat ik veel ophad met reiki en haalde mijn Master. Ik volgde diversen cursussen astrologie en leerde zo sterrenbeelden duiden. En verdiepte me de kaarten van de Tarot, waarin ik uiteindelijk zelf cursussen over gaf en leggingen deed. Maar zoals met vele mensen gebeurt, het leven haalde me in. Er kwamen kinderen en het werk ging door. Tijd voor het spirituele nam ik niet meer. Toen bij StoerLeesVoer de aanvraag van het boek ‘Het wiel van wijsheid’ van Alberto Villoldo open bleef staan, ook door tijdgebrek bij anderen geen desinteresse, zag ik dat als teken. Ik besloot mijn spirituele kant weer eens aandacht te geven.

‘’We moeten niet alleen persoonlijke verhalen loslaten, maar ook collectieve’’

hoofd Het wiel van wijsheid

Synopsis Het wiel van wijsheid

De wijsheid van het medicijnwiel bestaat al duizenden jaren. Dit medicijnwiel is een wegwijzer voor spirituele heling door middel van verbinding met moeder Aarde, de energieën van de natuur en de kosmos. Het medicijnwiel brengt je uiteindelijk bij Het wiel van de wijsheid: een geavanceerd hulpmiddel door persoonlijke planetaire transformatie. Je heelt met het wiel van wijsheid niet alleen je eigen trauma’s, maar ook die van de mensheid als geheel, je heelt de aarde. Een prachtig instrument, zeker wanneer de wereld crisistijden doormaakt die buitengewone interventies vereisen, zoals nu het geval is.

In dit boek leer je werken met Het wiel van de wijsheid. Je maakt een reis door de vier windrichtingen en krijgt daarbij steun van vier archetypische dieren. Namelijk de slang – de reis van de genezer, de jaguar – de reis voorbij de dood, de kolibrie – de weg van vreugdevolle wijsheid en de adelaar – de transcenderende kracht.

Elke stap die je maakt door Het wiel van wijsheid bevrijdt je van je lot dat je voor jezelf geaccepteerd hebt; een lot dat je belemmerd je bestemming te bereiken als homo luminus, de nieuwe mensensoort die in harmonie leeft met de aarde en met elkaar. Gedurende je reis word je een hoeder van de aarde, een rentmeester van het leven. Je krijgt toegang tot krachtige helende energieën waarmee je bijdraagt aan het nieuwe verhaal dat we voor iedereen op de aarde aan het creëren zijn.

kaarten

‘’Winden van het Westen
Moeder, zuster jaguar
Kom tot ons, wandel tussen ons
Leer ons jouw manier van onverschrokken
Van zachtheid
Leer ons de weg voorbij de dood, voorbij
Zodat we vol vertrouwen in het onbekende
stappen
Zodat we moedig ontdekkers worden
Wees met ons
Ho!’’

Het wiel van wijsheid

Auteur

De auteur van Het wiel van wijsheid is Alberto Villoldo is psycholoog en medisch antropoloog. Al meer dan vijfentwintig jaar doet hij onderzoek naar de geneeswijzen. Met name die van de sjamanen, die leven in het Andesgebergte en in de Amazone. Aan de San Francisco State University heeft hij zijn eigen Biological Selfregulation Laboratory opgezet. Hier wordt, mede door hem als hoofddocent, onderzoek gedaan naar de wijze waarop het menselijk brein psychosomatische ziekte en gezondheid ontwikkeld. Zijn overtuiging is dat het menselijk brein je eigen gezondheid kan controleren. Om hier nader op in te gaan is hij vertrokken naar het Amazonegebied en is daar gaan samenwerken met medicijnmannen en -vrouwen. Zo wil hij meer te weten komen over hun geneeswijzen en mythologie.

Ook is Alberto Villoldo hoofd van The Four Winds Society. Hier worden mensen van over de hele wereld opgeleid tot sjamanistisch energetisch geneeskundige. Daarnaast onderzoekt hij de spirituele verlichting vanuit een neurowetenschappelijk gezichtspunt. Al deze kennis heeft hij al weten te beschrijven en delen in diversen boeken. Bij uitgeverij AnkhHermes, waar nu ook ‘Het wiel van wijsheid’ is uitgegeven kwamen eerder al andere boeken van hem uit.

Het wiel van wijsheid

Mijn ervaring

Prachtig wat het sjamanisme allemaal met Alberto Villoldo doet en andersom, maar deed deze materie van Het wiel van wijsheid wat met mij? Ik zou bijna zeggen uiteraard. Maar dan spreek ik voor iedereen en dat is een heel persoonlijk iets dus laat ik zeggen dat ook ik van mening ben dat alles draait om moeder Aarde. Dat je vanuit dat punt alles moet benaderen en ervaren maar bovenal moet respecteren. En dat de wereld, zeker de laatste paar jaren aantoont dat we die connectie compleet verloren zijn. Niet alleen in de zin van stikstof of de plasticsoep maar vooral ook uit menselijke emoties. Door de druk van het economische presteren zijn we het spontane, het kind in onszelf, voor een groot gedeelte kwijtgeraakt. Alles draait om macht en geld en daaruit voortvloeiend afgunst.

Door terug te gaan naar je basis kun je dit gevoel weer oproepen, want ook al ervaar je het op dit moment niet, het is er altijd. Ook ik ervoer dat gevoel weer even door middel van lezen van ‘Het wiel van wijsheid’. En natuurlijk is er dan ook de drang om door te zetten en deze manier van leven weer op te pakken. Maar wederom werd ik ingehaald door de realiteit, althans mijn realiteit. Want zelf voor het lezen en ervaren van dit boek geef ik mezelf maar een beperkte tijd.

‘’Je wordt uitgenodigd om ceremonies uit te voeren die een belichaming zijn van lessen van wijsheid en die het je mogelijk maken om nieuwe energieën te gebruiken, namelijk die van de vier windrichtingen en de vier krachtdieren.’’

Het wiel van wijsheid

Wat is echt belangrijk?

Het wiel van wijsheid is niet het enige boek met de beste bedoelingen om de mensheid weer attent te maken op dat wat echt belangrijk is. Het is heel toegankelijk en inspirerend geschreven. Hier en daar zelfs heel persoonlijk. Door middel van voorbeelden, oefeningen en duidelijke uitleg wordt duidelijk wat sjamanisme inhoudt. Maar ook wat de betekenis is van het medicijnwiel en hoe je het toe kunt passen in je leven. De oefeningen en ceremonies die in het boek beschreven zijn, zijn thuis goed toe te passen.

De vier windrichtingen en hun archetypische dieren worden als duidelijk en goede handvatten neergezet. Toch blijf ik van mening dat dit soort boeken als Het wiel van wijsheid en hun werking altijd afhangt van wat je er als lezer mee doet. Neem je de materie alleen maar in je op en neem je het voor kennis waar aan, dan is het een prachtige informatie en meer ook niet.

Neem de tijd voor Het wiel van wijsheid

Maar wanneer je echt de tijd neemt om de wetten en de leer van Het wiel van wijsheid tot je te nemen dan is er, naar mijns inziens, meer nodig dan alleen het lezen. Het is een andere manier van leven. Een manier van leven waar ze in landen om ons heen, ja zelfs in Italië en Spanje hebben ze een siësta, meer aandacht en respect voor tonen. Wellicht is het daarom waarom de mensen daar ook gelukkiger zijn. Net als in Denemarken of Noorwegen waar ze veel meer één met de natuur zijn.

En dan is er natuurlijk nog het Wijze Oosten. Hopelijk komt er voor mij, maar zeker voor de rest van de wereld, weer een tijd waarbij we meer stil gaan staan bij dat wat echt belangrijk is. Dit in plaatst van na te jagen waarvan we gedwongen worden het belangrijk te vinden. Ik heb in ieder geval met het lezen van Het wiel van wijsheid weer de nodige kennis en inspiratie opgedaan. Ik hoop dat anderen dat zullen volgen en er zelfs meer uit halen want dat verdien je als mens maar dat verdient zeker moeder Aarde. En ja het is toch steeds Moeder Aarde! Ook auteur Villoldo blijft erbij dat de vrouwelijke goddelijke energie letterlijk van levensbelang is.

Specificaties Het wiel van wijsheid

Auteur: Alberto Villoldo | Genre: Esoterie | Uitgeverij: AnkhHermes | Aantal bladzijden: 208 | Vertaling: Ananto Dirksen | 97890209219180 | e-book 9789020219197 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.