Boeken rondom thema corona; een diverse en behulpzame selectie

Op StoerLeesVoer zien wij dat boeken over afscheid en ziekenhuis steeds vaker gezocht en gevonden worden. Dat is ook niet zo raar in deze vreemde tijd van corona. Waar we de schouders onder de lockdown en pandemie zetten, zo zwaar is het tegelijk ook. Kinderen zijn veerkrachtig maar ik merk nu met de plotselinge en snelle sluiting van de basisschool dat mijn dochter wat meer moeite heeft. Ook met het feit dat bepaalde belangrijke familieleden niet bezocht kunnen worden in verband met ziekte en een eventuele besmetting begint nu z’n weerslag te hebben. Boeken rondom thema corona kunnen in deze tijd dus erg behulpzaam en zelfs nodig zijn. Wij maken een selectie voor jullie!

hoofd Boeken rondom thema corona

Boeken rondom thema corona

1. Virusjager van Ton Koene

Virusjager is een actueel educatief leesboek voor kinderen vanaf 8 jaar. Hij draagt het boek op aan alle zorgverleners die wereldwijd een titanenstrijd voeren. Op virusniveau duiken we een menselijk lichaam binnen en gaan we opzoek naar ziektekiemen. Een spannend leesboek wat heel goed uitlegt hoe een lichaam en afweersysteem werkt. Een mooie eerste toevoeging in boeken rondom thema corona.

  • Ellen schreef een uitgebreide review met foto’s van Virusjager
boeken rondom thema corona

2. Willewete Naar het ziekenhuis

Het ziekenhuis is nog nooit zo veelbesproken geweest als tegenwoordig. Ze zitten vol en verschillende afdelingen ondervinden flinke hinder. Maar hoe werkt dat nou een ziekenhuis? En welke afdelingen zijn er te vinden? Willewete – Naar het ziekenhuis is een educatief boek wat begint bij de huisarts en je daarna meeneemt langs verschillende afdelingen in een ziekenhuis. Fijn om zo inzichtelijk te hebben voor kinderen! Nummer twee van boeken rondom thema corona is aanbevolen vanaf 4 jaar.

boeken rondom thema corona

3. Het doktertje

Het derde item van boeken rondom thema corona is Het doktertje van Marianne Busser en Ron Schröder. Met illustraties van Kathleen Amant. Veel kinderen kijken op tegen een dokter en zijn soms zelfs wat bang. Wat gaan ze toch allemaal doen? En gaat het pijn doen? In dit boek speelt dokter Tessa met haar knuffels en gaat ze ze allemaal verzorgen. Een lief boek op rijm. Aanbevolen leeftijd 2 – 4 jaar.

4. Hoe voel jij je?

Voor de jongste kinderen is het soms lastig woorden te vinden terwijl ze heel veel voelen. Het flapjes boek ‘Hoe voel jij je’ voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar, kan hierbij behulpzaam zijn. Jonge kinderen zitten meer dan normaal thuis en binnen. Kunnen minder afspreken en familie zien en ze voelen de emoties van grote kinderen en volwassenen. Het is dan ook goed om aandacht te besteden aan hoe ze zich voelen en dit een naam en gezicht te geven! Een belangrijke toevoeging op nummer 4 van boeken rondom thema corona.

boeken rondom thema corona

5. Ferm voor ouder en temperamentvolle kinderen

Wij als ouders zijn ook meer dan ooit aangewezen op onze eigen opvoedskills. Uiteraard is er nog wel hulp maar in tijden van lockdown en bij een niet vitaal beroep zitten we veel thuis met onze kinderen. Sommige kinderen zijn temperamentvol en dit kan flink aanwakkeren in tijden die opeens veranderen en onzeker zijn. Voor ouders en verzorgers is Ferm een goed boek voor henzelf en voor hulp in de opvoeding. Deze nummer 5 in boeken rondom thema corona bied handvatten.

  • Foto’s en review van Ferm lees je hier
boeken rondom thema corona

6. Vandaag voel ik me

Nog een pareltje in boeken rondom thema corona is ‘Vandaag voel ik me’. Dit is een ABC van gevoelens. Aanbevolen leeftijd is 0 – 4 jaar maar ik denk dat het voor wat oudere kinderen ook mooi is. Het fijne van dit boek is de diversiteit van emoties in combinatie met prachtige illustraties. Denk aan gevoelens zoals ‘welkom’ en ‘magisch’. Blijf die emoties en gevoelens bespreken! Ook voor jezelf als volwassene is dit goed om te doen.

7. Anna in het bejaardentehuis in Boeken rondom thema corona

Kathleen Amant schreef een lief boekje over Anna in het bejaardentehuis. Op nummer 7 in Boeken rondom thema corona vinden we dit onderwerp dan ook passend. Veel kinderen moeten hun grootouders missen. En het verzorgings- of bejaardentehuis wordt veel besproken. Met de lockdown mocht niemand op bezoek komen bijvoorbeeld. Een lief boekje om deze plek bespreekbaar en inzichtelijk te maken.

8. Dag lief muisje

Corona is helaas ook een periode van afscheid. Afscheid van vrijheid zoals bijvoorbeeld naar school kunnen. En soms afscheid van mensen, familie of klasgenootjes. Soms omdat je elkaar lang niet kan zien, maar soms helaas ook door een overlijden. Een overlijden direct als gevolg van of door corona. Dag lief muisje van Woezel en Pip is een fijn boek in boeken rondom thema corona. Aanbevolen leeftijd is ongeveer 2 – 6 jaar.

  • Review en foto’s van Dag lief muisje vind je in een themablog van Ellen
boeken rondom thema corona

9. Nog een allerlaatste kusje in boeken rondom thema corona

Een prachtig boek op nummer 9 in boeken rondom thema corona. Wederom weer van de hand van Marianne Busser en Ron Schröder. Er staan 21 versjes in die gebundeld zijn. Verlies op verschillende manieren komt zo samen in dit boekje. Aanbevolen leeftijd 6 tot 9 jaar.

10. Zo werkt mijn lichaam in boeken rondom thema corona

Wat is een lichaam dus interessant en ingewikkeld! Hoe werkt het nou en hoe kunnen we hier meer over leren. Door boeken natuurlijk. Op nummer 2 in boeken rondom thema corona hebben we ook al een boek uit de serie Willewete van Clavis. En nu nog 1, wij vinden het hele fijne informatieve boeken. Zo werkt mijn lichaam is voor de leeftijd van 3 – 12 jaar.

boeken rondom thema corona

11. Karel’s grote boek over het lichaam – Buikje bloot

We zijn alweer bij nummer 11 in boeken rondom thema corona. Karel’s grote boek over het lichaam van Liesbet Slegers is geschikt voor kinderen vanaf 2,5 jaar en weer iets speelser dan onze nummer 10. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Wij houden van diversiteit in verschillende onderwerpen, dus in onze boekenkast vind je vaak verschillende soorten boeken.

12. Vader en dochter in boeken rondom thema corona

Ook voor volwassenen is het lastig om met rouw en verdriet om te gaan. En gelukkig zijn er ook voor volwassenen mooie boeken. Zelfs ook als prentenboek als je geen behoefte hebt aan pagina’s zware woorden. Vader en dochter is een prachtig prentenboek in deze lijst met boeken rondom thema corona. Aanbevolen voor volwassenen.

boeken rondom thema corona

13. Alles wat was

Een ander boek wat niet mag missen in de lijst met boeken rondom thema corona is Alles wat was van Stine Jensen. Het boek omschrijft alle facetten van afscheid. Van overlijden tot een scheiding en afscheid nemen van dingen.

14. Altijd dichtbij

Een prachtig prentenboek van Mark janssen mag ook niet missen in deze lijst van boeken rondom thema corona. Dit boek is voor jong en oud en bevat prachtige zwart wit prenten. Het bespreekt het gevoel van gemis en wat dit kan doen met iemand.

boeken rondom thema corona

15. Yoga kids in boeken rondom thema corona

Met een stukje ontspanning, beweging binnen en lichaamsbewustheid zijn we aangekomen op nummer 15 in deze boeken met thema rondom corona. Yoga kids is een boek met oefeningen voor starters. Het is toegankelijk en geeft een fijne bezigheid om thuis en binnen te doen. Lekker je lichaam gebruiken en rustig worden. Tegelijk ook bewustwording van wat je lichaam allemaal kan. Een gezonde geest helpt bij een gezond lichaam!

16. Het grote anti-verveel boek

Help! Lockdown met kinderen. Er is genoeg te doen, genoeg te bedenken en genoeg wat moet. Maar soms weet je het gewoon even niet meer en dan is Het grote anti-verveel boek een redding. Heldere uitleg, veel activiteiten en van simpel tot uitgebreider. Doe jezelf een plezier en schaf deze aan. kom je misschien ook nog een beetje toe aan thuiswerken. De afsluiter in deze lijst van boeken rondom thema corona.

Welke andere boeken in een bepaald thema hebben we nog meer?

We hebben al eerder een mooie verzameling gemaakt van diverse onderwerpen met een bepaald thema. Dus wil je meer boeken over dit specifieke onderwerp dan verwijs ik je graag door naar de themablog hierover.

Extra tips van boeken rondom thema corona

Van onderstaande boeken hebben we (nog) geen recensies maar vinden we wel passen in deze blog! Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.