Vandaag ergens op aarde – een wereldreis met bijzondere natuurverhalen

Op aarde is alles met elkaar verbonden. En overal op aarde gebeurt iets anders, op dit moment. Dit wordt heel mooi weergegeven in deze verhalenbundel Vandaag ergens op Aarde. Iedere maand van het jaar heeft zijn eigen bijzondere verhalen. Zoals in januari, als de Japanse makaken badderen in hun dampend warme bronwater. En tegelijk bereiden de ara’s in Peru zich voor op de paartijd. Zo maken we een reis van een jaar over de wereld. Dit sierlijk vormgegeven boek van Lucy Brownbrdge en Margaux Samson Abadie is echt een lust voor het oog!

Vandaag ergens op aarde

Van januari tot december

Over onze wonderlijke aarde kunnen de mooiste verhalen verteld worden. En door deze verhalen ontstaat respect en ontzag voor onze aarde. Dus we lezen maar wat graag een mooie verhalenbundel waarin allerlei interessante verhalen worden verzameld! We beginnen in januari in Japan, waar het hoog in de bergen hard sneeuwt. Te koud voor de apen die daarom de berg afdalen, en een warm bad nemen in natuurlijk bronwater dat uit de aarde opborrelt. Iets wat ook wij mensen maar al te graag doen! En in Peru is er tegelijkertijd een mooie kleurenpracht van papegaaien die een modderontbijt nemen.

Op Antarctica is het in januari midzomer. De kuikens van de adeliepinguïns zijn net geboren. De zon schijnt op Antarctica in deze periode dag en nacht. Maar ergens anders op aarde bereikt de winter juist haar koudste en donkerste punt. Bijvoorbeeld in Afghanistan, waar op het hoogste punt in de Wakhan Corridor sneeuwstormen woeden. Een plek waar de sneeuwluipaard zich thuis voelt. Wat een contrasten!

Vandaag ergens op aarde – een wonderlijke reis

Zo maken we een reis over de wereld. In maar liefst 48 verhalen krijgen we een prachtig beeld van de wonderen van de natuur. Over een zwarte zonnedans en een bamboe berennest. Of de magische maanboog en glinsterende sterrenzee. Op iedere bladzijde staan ook een aantal weetjes beschreven.

Maar een groot deel van de pagina wordt gevuld met kleurrijke illustraties. Deze zijn van Margaux Samson Abadie, een Franse illustratrice. Ze ontwerpt ook stoffen en kinderkleding. Ze put haar inspiratie bijvoorbeeld uit de natuur, jeugdherinneringen, folklore, reizen, literatuur, film en muziek. En dat zien we mooi terug in de rijke illustraties.

We hebben dus echt onze ogen uitgekeken! Met kinderen vanaf ongeveer 6 jaar is Vandaag ergens op Aarde een bijzonder boek om te lezen en te bekijken. Een boek dus voor een speciaal plekje in de boekenkast, en regelmatig nog eens te pakken!

Zelfs midden in de nacht, als iedereen slaapt, nemen de oneindige rollende golven nooit rust. Op de meeste stranden op aarde is het wervelende water donker als de nacht. Maar op een paar bijzondere plaatsen gloeien de golven als miljoenen fonkelende sterretjes. Malediven

Respect en ontzag voor de aarde

Vandaag ergens op Aarde is een schatkist met mooie verhalen. Boeiend en kleurrijk. Het boek is zeker ook erg leerzaam. Het laat je stilstaan al het moois dat op aarde te vinden is. Hoe het leven er vandaag aan de andere kant van de wereld eruit ziet, en dat het ook heel belangrijk is om goed voor de aarde te zorgen. Een belangrijke boodschap om uit dit boek mee te nemen!

Tip: erg leuk is dat uitgeverij Lemniscaat op de website lessuggesties aanbiedt. Zo ook voor Vandaag ergens op aarde. Zoals een schrijfopdracht over de gebeurtenissen van vandaag, of activiteiten met een wereldkaart. Voor leerkrachten de moeite waard om een kijkje te nemen.

Vandaag ergens op Aarde is uitgegeven in de serie Lemniscaat Natuurlijk! Leerzame boeken over de wonderen van de natuur. Kijk hier voor meer moois:

Specificaties Vandaag ergens op Aarde

Auteur: Lucy Brownridge | Illustraties: Margaux Samson Abadie | Vertaling: Steven Blaas | Ontwerp: Karissa Santos | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047714545 | augustus 2022 | 107 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.