Vogel is dood, een betekenisvol prentenboek

Het overlijden van een dierbare en hoe daar mee om te gaan is voor ons volwassen al ingewikkeld.  Hoe zouden kinderen kunnen omgaan met de dood, wat is de dood eigenlijk en waarom gaat iedereen er op een andere manier mee om? Vogel is dood belicht de verschillende manieren van reageren op de dood en kan als hulpmiddel gebruikt worden om dit met kinderen te bespreken.

hoofd vogel is dood

Vogel is dood

Hoe werkt het eigenlijk als er iemand doodgaat? De vogels in het bijzondere kinderboek ‘Vogel is dood’ van Tiny Fisscher en Herma Starreveld werken samen om afscheid te nemen van Vogel. Tiny Fisscher laat de gebeurtenissen elkaar met veel warmte en vooral ook fijne humor opvolgen. In ‘Vogel is dood’ worden verschillende kanten van de dood, op een warme, onomwonden manier belicht. Het prentenboek laat zien wat er gebeurt als iemand gestorven is en biedt kind en voorlezer alle ruimte om op hun eigen wijze over de dood te praten.

Vogel is dood. Gisteren leefde hij nog. Sommige andere vogels moeten een beetje huilen, en dat mag best. Samen huilen is fijn. Dan is het tijd voor de begrafenis. Al zijn vrienden en zelfs de vogels die hem niet zo graag mochten helpen mee. Ze graven een gat. Ook zeggen ze mooie woorden. Ze missen hem heel erg, en huilen nog wat meer. En daarna? Dan is er thee met wormen. Of met cake, als je geen wormen lust.

De grappige, soms bijna droge tekst van Tiny Fisscher maakt alles toegankelijk en behapbaar voor nieuwsgierige lezers, terwijl de eigenwijze illustratiestijl van Herma Starreveld elke vogel een kleurrijk eigen karakter geeft.

verdriet

Het afscheid

In het prentenboek vogel is dood komen de vrienden van vogel erachter dat hij niet meer wakker wordt. Iedereen reageert op een andere manier in de vogelgemeenschap en dat wordt mooi weergegeven door de prachtige illustraties van Herma Starreveld. Zo komen er verschillende karakters naar voren die op hun eigen manier reageren op het overlijden van vogel. Zo zijn er betweters, doorpakkers, sussers, ruziezoekers en mensen die niks meer kunnen in zo’n situatie. Kinderen en volwassenen kunnen zich in deze rollen verplaatsen en het hierdoor op een kindvriendelijke manier bespreekbaar maken.

In de realiteit zal er zorg gedragen moeten worden voor een condoleance, een uitvaart en nazorg. Hierin zijn de nabestaanden vaak druk en komt er pas ruimte voor het gevoel na afloop. Als kind merk je al deze gevoelens en hoe jonger je bent, hoe lastiger het is om te begrijpen waarom iedereen druk en verdrietig is. In vogel is dood wordt zo’n situatie geschetst en besproken over wat er geregeld kan worden tijdens een uitvaart. Zo wil er graag iemand een liedje zingen omdat vogel altijd vrolijk was, een ander zou graag iets vertellen en de andere alleen aanwezig zijn. Door zichtbaar te maken dat iedereen iets anders wil kan een kind zich hierin gaan verplaatsen/ herkennen.

verdriet

De verwerking

Na afloop van zo’n emotionele gebeurtenis kan iedereen hier anders op reageren. Van groot tot klein, van veraf tot dichtbij. Net zoals het proces naar de uitvaart toe, kan de verwerking ook nog veel indruk maken en achterlaten. De sterke afsluiting in vogel is dood laat dan ook zien dat ondanks je dierbare er niet meer is, ze altijd in onze gedachte en herinnering zijn. Het missen van je dierbare mag er zijn en de omgang hiermee mag voor iedereen verschillend zijn.

vogel is dood

Mijn mening

Als leerkracht kan je te maken krijgen met een overlijdensbericht. Dit kan van één van je leerlingen afkomstig zijn of in eigen directe kringen. Leerlingen merken emoties heel snel op en dat is iets wat ik afgelopen jaar heb gemerkt. Mijn opa overleed na een kort ziektebed en mijn leerlingen zagen aan mij dat het niet goed ging. Hoe bespreek je dan de dood op een ‘’luchtige’’ manier. Dit boek had ik graag gehad om door middel van de illustraties en verschillende meningen mijn verhaal te kunnen doen. Een absolute aanrader om in de klas te hebben. Tevens kan het boek ook ingezet worden bij overlijden van een huisdier of bekend persoon.

vogel is dood

Specificaties vogel is dood

Auteur: Tiny Fisscher | Illustraties: Herma Starreveld | Uitgever: Gottmer | september 2022 | 9789025776237 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

vogel is dood
Footer5
Kimberley
Delen is enorm lief

Hoi, ik ben Kimberley, geboren in 1998 en ik woon in Rotterdam. Ik werk fulltime in het onderwijs waar ik met veel plezier aandacht schenk aan boeken, voorlezen en leesbevordering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.