Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan, een gemis

Wat een bijzondere cover. Ik vraag me af of dit kinderen naar een boek zal doen trekken. Nadat ik Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan heb gelezen zie ik dat op de cover allemaal mini verhaaltjes staan uit het boek. Nadat dit me de eerste keer op viel ging ik vaker even naar de cover om te zien of dit stukje ook was verwerkt. Een origineel verhaal met een toffe cover die stiekem van alles vertelt.

Voorkant Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan met SLV kader

Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan

Ryan heeft zijn vader al drieënveertig dagen, acht uur en zeventien minuten niet meer gezien. Zijn vader is al zo lang weg van huis… Hij moet wel een ontdekkingsreiziger zijn, denkt Ryan. En dat moet natuurlijk geheim blijven.

Zelf heeft Ryan ook een geheim: hij is verliefd op Rafaella, het mooiste meisje van de hele school. Er is wel een probleem: hij durft niet met haar te praten. Gelukkig krijgt hij hulp van professor Geurts, een expert in vermommingstechnieken. Van hem leert Ryan vernuftige trucs om bij Rafaella te komen. Het lijkt bijna te lukken…

En dan onderschept Ryan plots een bericht van zijn vader. Komt hij dan toch naar huis?

Ryans vader is ontdekkingsreiziger

Zodra je het boek openslaat zit je middenin een verhaal. In de slaapkamer van Ryan staat een koffertje. Het is zwart en ziet er verdacht uit. Als een echte politieagent in een actiefilm loopt hij om het koffertje heen. Wat zou er in zitten? Als Ryan het voorzichtig omver duwt valt het koffertje open. Er zit een vel papier in waarop staat; U bent de gelukkige vinder van een wenskoffertje. Ryan mag drie wensen doen. Daar hoeft hij niet lang over na te denken. Als je denkt dat Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan een soort sprookje is heb je het mis.

Bladspiegel 1/3 tekst pagina 6 en 7

Ryan heeft zijn vader al drieënveertig dagen, acht uur en zeventien minuten niet meer gezien. Aan zijn moeder durft hij niet te vragen wanneer hij thuiskomt. Nachtenlang ligt Ryan wakker, te wachten en te piekeren. Totdat hij het weet; zijn vader is ontdekkingsreiziger. En dat is natuurlijk geheim. Niemand mag dat weten en mama zal het dus ook wel niet weten. Maar wanneer komt hij nou eindelijk eens thuis?

Rafaella, het mooiste meisje van de klas

Ryan kan dus niets vertellen over zijn vader, dat moet geheim blijven. Maar Ryan heeft nog een geheim. Hij is namelijk verliefd op Rafaella, het mooiste meisje van de klas. Al achttien dagen is hij stapelgek op haar. Maar Rafaella is niet op hem, denkt hij. Ryan durft niet met haar te praten. Hij besluit op te zoeken hoe hij geheim agent kan worden. Want dan kan hij vast meer over Rafaella te weten komen. Via een zoektocht op internet komt hij uit bij professor Geurts en maakt een afspraak.

bladspiegel 2/3 met zonnebril op pagina 10 en 11

Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan zit vol gedachtenspinsels, fantasie en werkelijkheid. Soms is het zelfs voor de lezer eventjes lastig te volgen als in; gebeurt dit nu echt of alleen in Ryan’s hoofd. Je moet je natuurlijk ook wel verplaatsen in een tienjarige. Dan wordt het verhaal een stuk logischer. Want al die gedachtenspinsels komen wel ergens vandaan. En dat voel je ook meteen aan. Een boek vol humor over serieuze onderwerpen als je vader missen en verliefd zijn.

Helemaal waargebeurd of bijna helemaal?

Het boek leest ontzettend vlot weg. Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan zit boordevol humor en toch gaat het om serieus gemis van een vader die al meer dan een maand weg is. Het zal je gebeuren als tienjarige dat je vader zo lang wegblijft terwijl hij zei dat hij even weg moest. Met wie moet je dan praten over je verliefdheid? Ineens is Ryan de oudste man in huis. Samen met een hard werkende moeder met drie banen en een broertje waar hij zich om bekommert. Het lijkt me niet niks als je zo’n lange tijd niets hoort van je vader.

Pepijn Lievens is een Vlaams acteur, toneelschrijver en auteur. Van zijn hand kwam eerder al de jeugdroman Voor altijd*, een eigentijds Romeo en Julia verhaal. Vast ook vol humor zoals in Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan.

bladspiegel 3/3 met blauwe pen pagina 20 en 21

Specificatie Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan

Auteur: Pepijn Lievens | Illustraties: Lukas Verstraete | Uitgeverij: Lannoo | 9789401492621 | juni 2023 | 133 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.