Alles wat je liefhebt wordt mooi – Babs Gons. Een bundel met prachtige columns

In deze bundel staat een hele mooie verzameling teksten van schrijfster en spoken word artist Babs Gons. Over het leven, liefhebben, mensen en ontmoetingen. En ze beschrijft dit op een manier die tegelijk diepzinnig en luchtig is! Alles wat je liefhebt wordt mooi is heerlijk leesvoer, dat velen zal aanspreken. De teksten zijn eerder verschenen in Het Parool. Babs Gons geeft je vele wijze levenslessen, inzicht en stof tot nadenken!

De grootste mysteries in de wereld zijn toch vaak de kleine, alledaagse dingen en gebeurtenissen.

alles wat je liefhebt wordt mooi

Babs Gons

Columns lezen is een fijne bezigheid. Dat iemand soms precies datgene weet te verwoorden waar je zelf ook over nadenkt, dat is gewoon heel fijn. Of dat ze iets in een ander perspectief weten te plaatsen. Dus het is vaak ontspannend, luchtig én leerzaam om te lezen. Zo ook deze bundel Alles wat je liefhebt wordt mooi. 

Babs Gons kan goed observeren en uit allerlei situaties de vinger op de zere of mooie plek leggen. Ze is een spoken word artist, dichter en schrijver. Eerder was er succes met de dichtbundel Doe het toch maar. Deze werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en Poëziedebuutprijs. Ze is ook columnist voor onder andere het Parool. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur. En dat is nog maar een kleine greep uit de lijst van bezigheden en prestaties!

Alles wat je liefhebt wordt mooi – verwondering

Wat is het dan dat aantrekt in de observaties en gedachten van anderen? Vaak is het de herkenbaarheid. Observaties over het alledaagse en het onverwachte waar vaak juist het bijzondere in schuilt. Na de eerste column over Verwondering weet je al dat je een fijne bundel in handen hebt. 

De teksten zijn snel en makkelijk te lezen. Steeds op twee bladzijden lezen we een stuk over verschillende onderwerpen. Over het moederschap, herinneringen, familie en vriendschap. Het is gevarieerd en interessant. Ergens ook een beetje troostend. Met daarbij vooral de boodschap om te waarderen en liefhebben. Want alles wat je liefhebt wordt mooi!

verwondering
Verwondering

De uitdagingen van het moederschap

Ervaringen over het moederschap lezen is ook een feest van herkenning in Alles wat je liefhebt wordt mooi. Waar je je zorgen over maakt, maar ook waar je van geniet. Treffend is bijvoorbeeld dat herkenbare moedergevoel in de tekst Sorry voor de wereld. Kinderen zien en horen dingen die oneerlijk zijn. Die naar, schokkend en beschamend zijn. Waar je als ouder je kinderen het liefste voor wilt behoeden of van wilt weghouden.

Sorry voor de dingen die mensen elkaar aandoen. Sorry alle kinderen van de wereld, het valt niet goed te praten, niet te begrijpen.

Uit: Sorry voor de wereld

Prachtig is ook de oproep van Babs Gons om te stralen naar je kinderen. Laat in je gezicht zien wat je hart voelt. Wat een prachtige uitspraak! En zo is er steeds wel een gedachte in iedere column die raak is. Die vertedert of je tot nadenken zet. Het is ook grappig en herkenbaar. Over ongemak in sociale situaties. Over die waardevolle onbevangenheid van kinderen. Maar ook over vervelende boze mensen en toffe freaky mensen. Van de één graag minder en de ander graag meer! Alles wat je liefhebt wordt mooi is dus ook een treffende inkijk in onze maatschappij.

Luisteren, liefhebben en veerkracht tonen

Over de moeders van relschoppers is er ook een mooie tekst. Denken we wel eens aan hen? Babs Gons heeft een blik op de wereld die veel meer mensen zouden moeten hebben. Verbindend, dat is misschien wel het belangrijkste woord. En liefhebben natuurlijk. Dat doe je door vooral goed te luisteren naar hoe het met iemand gaat. Zo weet Babs Gons dit heel mooi te verwoorden.

Luisteren is misschien wel het mooiste wat je iemand kan bieden, met je oren, ogen, je hart. Hoor iemand.

Uit: Laten we luisteren

Maar ook het luisteren naar jezelf en het liefhebben van jouw verhaal en jouw lichaam. Ook dat is een mooie boodschap die je mee kunt nemen uit Alles wat je liefhebt wordt mooi. Ondanks moeilijkheden of twijfels die er bij iedereen zijn. Maar dan helpt het wel als er mensen zijn die af en toe in team-jij zitten, zoals Babs Gons verwoordt. 

  • Deze bundel Alles wat je liefhebt wordt mooi is een mooi cadeau, voor jezelf of iemand die je liefhebt! Het verrijkt en verdiept op een toegankelijke wijze.
  • Kijk ook bij de review van Alles geeft licht. Een andere insteek, maar dezelfde boodschap over verwondering en veerkracht.
  • Meer over Babs Gons vind je op haar website. Waaronder ook theatervoorstellingen. Deze bundel zal je zeker nieuwsgierig maken naar wat deze auteur nog meer te vertellen heeft!

Specificaties Alles wat je liefhebt wordt mooi

Auteur: Babs Gons | Omslagontwerp: Farida Sedoc | Uitgeverij: Atlas Contact | 9789025470623 | juli 2022 | 160 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.