De Kelder: een vierde spannende deel in de thriller reeks

De kelder is het vierde boek in de reeks over rechercheur Tom Babylon. De Duitse auteur Marc Raabe nam ons in de vorige drie (dikke!) boeken al mee in het leven van Tom. Als rechercheur, maar vooral ook als broer van Viola, zijn zusje die op 10 jarige leeftijd overleed. Of toch niet? Hij vermoedt dat ze toch nog leeft, al is dat nauwelijks hard te maken. Totdat hij in het derde boek, de Horzel, opeens een foto in handen krijgt van een volwassen vrouw die sprekend op Viola lijkt. Onzin zegt Tom’s vader. Maar Tom ziet eindelijk een bevestiging van zijn gevoel. In dit derde boek neemt Tom na allerlei gebeurtenissen ontslag als rechercheur. Dat betekent echter niet dat zijn speurwerk in de kelder voorbij is.

Op het perron

De kelder start met een vreselijke situatie op een perron van de Berlijnse metro. Een jonge vrouw en haar vriend zien hoe een oudere man bedreigt wordt, op het randje van het perron. Haar vriend springt er tussen, maar kan een aanval niet voorkomen. Later blijkt de oudere man, de vader van Tom te zijn. Waarom werd hij bedreigt?

Vervolgens blijkt Tom in Londen in het ziekenhuis te liggen. Al heeft hij zelf geen idee hoe hij daar terecht is gekomen. Een behulpzame arts probeert te achterhalen waar hij vandaan komt, nadat Tom naakt in een afvalcontainer is gevonden. Waarom is Tom in Londen? En waarom is hij voor dood achter gelaten in de container?

Sita

Psychologe Sita is een bekende collega en vriendin van Tom die we in alle vier de boeken volgen. Haar verhaal verloopt net als die van Tom grillig. Ook in de kelder schiet zij Tom te hulp, maar belandt daarmee zelf (opnieuw) in grote problemen. Oud politiebaas Bruckmann zit in een gevangenis, ver weg van de bewoonde wereld. Tom vermoedt dat hij meer weet over de verdwijning van Viola en Sita bezoekt de gevangenis namens hem. Daar komt ze in een web van leugens en belangen, waarbij het onduidelijk is wie ze nu wel of niet kan vertrouwen. En misschien ook wel of haar eigen beoordelingsvermogen nog betrouwbaar is.

Marc Raabe

De kelder: spelen met de lezer

De kelder is een spannende triller op verschillende manieren. Het verhaal zelf is spannend en goed geschreven, je vliegt over de pagina’s heen. Maar ook de switch in tijd: een paar weken eerder, 2 weken later enz, maakt het spannend. Wat gebeurde nu precies wanneer en vooral waarom? En tot slot ook verhalen van Sita en Tom die naast elkaar verteld worden en elkaar afwisselen, maar toch vervlochten zijn. Dat maakt de kelder opnieuw tot een tof boek, waarbij het heerlijk is om alle 540 bladzijdes te lezen. De kelder is het laatste deel van de reeks van Tom Babylon. Al houdt de auteur in zijn dankwoord de deur wel open voor een vijfde deel…

Specificaties De kelder

Auteur: Marc Raabe | Vertaald door Marcel Misset | Uitgever AW Bruna | Februari 2023 | 9789400515680 | 544 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.