Mijn kleuter speelt, Mama Baas – een boek vol creatieve ideeën

Tegenwoordig hebben kinderen enorm veel keuze in speelgoed. De meeste huizen staan er tot de nok toe mee gevuld. Spelen is natuurlijk heel belangrijk voor de ontwikkeling. Maar het beste speelgoed is materiaal waarin kinderen hun eigen fantasie kwijt kunnen. Niet voor niks spelen jonge kinderen het liefst met wc-papier, knijpers, dozen of de pannen van mama. Dat is vaak leuker dan al dat kant en klare speelgoed. En er is heel veel leuks te maken met simpele materialen. De meest creatieve spelideeën voor kinderen kun je vinden in het boek Mijn kleuter speelt van Paulien de Smet. Een vervolg op Mijn peuter speelt. Maar liefst 60 leuke, eenvoudige en originele activiteiten.

hoofd

Stimuleren van spel

Een ietwat somber nieuwsbericht was er enige tijd geleden. Sommige kinderen die op de peuterspeelzaal starten blijken het heel moeilijk te vinden om te spelen. Om zelf met materiaal aan de slag te gaan. Een mogelijke verklaring zou kunnen liggen in het vele gebruik van tablets. Hierbij krijgen kinderen in razend tempo allerlei informatie en prikkels op zich afgevuurd. Eigen fantasie is daarbij niet meer nodig. Voor jonge kinderen wordt het gebruik van tablets dan ook afgeraden. Want het spelen en ontdekken van de wereld om je heen is voor kinderen van 0 tot 4 zeer belangrijk. Hiermee ontwikkelen kinderen allerlei vaardigheden. Op cognitief, motorisch en sociaal-emotioneel gebied.

En hoe leuk is het om zelf aan de slag te gaan met materialen? Als tegenhanger van tablets en plastic fantasieloos speelgoed. Er is zoveel leuks om zelf te maken! Dat laat Paulien de Smet in haar boek Mijn Kleuter Speelt heel goed zien. Wat een originele en simpele ideeën om met kinderen te doen. En ook haalbaar voor de ouder die geen knutseltalent is. Ook heel prettig dat het merendeel van de benodigde spullen al in huis is. En niet veel kost. Bijvoorbeeld dozen, zakjes, bekertjes, zout en rijst. Een leuke manier om afval te hergebruiken.

Mijn kleuter speelt – 60 spelletjes voor kinderen van 3 tot 6 jaar

De ideeën worden onderverdeeld per leeftijdscategorie van 3, 4 en 5 jaar oud. Dit is natuurlijk een leidraad. Het hangt ook af een beetje af van de interesses van je kind. Maar het merendeel is zeker niet moeilijk te maken. En een voordeel; na het maken kan je kind er heerlijk een poos mee spelen. Kun je als ouder even genieten met een kop koffie.

Mijn kleuter speelt is zeker ook heel leuk voor de juffen en meesters van de kleuter. Die hebben vaak al veel meer knutselideeën dan de gemiddelde ouder. Maar ook zij zullen zeker bij de 60 activiteiten leuke en nieuwe ideeën kunnen vinden. Het boek is fris en mooi vormgegeven. Ook zijn de instructies duidelijk en de lay-out is overzichtelijk.

3 jaar

Creatieve voorbeelden in Mijn Kleuter Speelt

Het omtoveren van een schoenendoos in een draagbare autogarage. Slim en eenvoudig! Onze bijna-kleuter ging er direct enthousiast mee spelen. Ook leuk om een voederhuisje te maken van een melkpak of een stempelsetje van schuursponsjes. Allerlei manieren om van simpele materialen iets leuks te maken. Er zijn ook een aantal behendigheidsspelletjes, wat natuurlijk voor de fijne motoriek een goede stimulans is. Zo biedt Mijn Kleuter Speelt naast plezier ook voordelen voor de ontwikkeling van kleuters. En iets meer werk, maar zeker heel handig, is een dagritme bord. Voor als je kleuter baat heeft bij een beetje structuur.

Mama Baas

Schrijfster Paulien de Smet werkt bij Uitgeverij Lannoo. Vlak voor de lockdown werd haar vorige boek Mijn Peuter Speelt gelanceerd. Waarschijnlijk heeft het vele ouders door wat lastige dagen heen geholpen! Bekijk onze review van Mijn Peuter Speelt voor meer informatie. Pauline de Smet is ook bekend van Mama Baas. Een online magazine, blog en community. Onder Mama Baas worden meerdere creatieve en originele boeken uitgebracht. Waarmee je als mama/ ‘baas van het gezin’ een beetje inspiratie op kunt doen! Kijk hier voor reviews van een aantal van hun boeken:

Wij zijn blij met dit boek Mijn kleuter speelt. Want de eerste activiteit was gelijk geslaagd.

Specificaties Mijn Kleuter Speelt

Auteur: Paulien de Smet | Uitgeverij Lannoo | 9789401474627 | maart 2021 | 127 pagina’s | Meer informatie vraag je bij je lokale boekhandel, of klik hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.