Tommy en de kraai, overleven in een victoriaanse koude winter

Nadat ik Henriëtte en de kater* had gelezen, omdat ik die voor onze schoolbibliotheek had besteld, was ik erg benieuwd naar Tommy en de kraai. Een nieuw deel in de serie Kleine helden van toen. Dit speelt zich af in een heel andere tijd. Namelijk het victoriaanse tijdperk van 1837 tot 1901 toen koningin Victoria aan het bewind stond in Engeland. Hoewel er in Engeland een periode van bloei en welvaart aanbrak groeide ook het aantal armen enorm. Tommy is zo’n jongen die leefde in armoede.

Tommy en de kraai voorkant met SLV kader

Tommy en de kraai

Wanneer Tommy’s moeder sterft, moet hij het huis uit. Er zit niets anders op dan een nieuwe slaapplaats te zoeken. Dat is niet makkelijk als het buiten vriest en sneeuwt. Gelukkig krijgt hij hulp van Bob, de kraai die hij ontmoet op de begraafplaats. De vogel helpt hem ook om een belangrijk sieraad van zijn ouders uit Tommy’s ouderlijk huis te redden. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

Victoriaanse tijd

Aan de illustraties is meteen te zien dat dit verhaal zich niet in onze tijd afspeelt. Om Tommy en de kraai beter te kunnen plaatsen is het wel handig om te weten dat het verhaal zich afspeelt tussen 1837 en 1901; de victoriaanse tijd. In deze jaren, waarbij koningin Victoria aan het bewind staat in Engeland, breekt een periode van bloei en welvaart aan. Er wordt volop geprofiteerd van de koloniën en daardoor goedkope grondstoffen. Maar ook is dit de tijd van belangrijke uitvindingen en vergevorderde industrialisatie. Naast welvaart was er ook grote sprake van armoede in die tijd. Er waren vele werkzoekenden en te weinig woningen. Huiseigenaren deelden hun gebouwen op en verhuurden de kamers per stuk. Voordat dit een blog wordt over de geschiedenis gaan we terug naar het boek.

bladspiegel 1/3 Hoofdstuk 2 Onder de sneeuw

In Tommy en de kraai woonde Tommy met zijn moeder in zo’n kamer. Maar nu zijn moeder dood is wil de huiseigenaar niet dat hij daar in zijn eentje blijft wonen. Zijn moeder kon immers ook de huur al vijf weken niet betalen dus waar zou Tommy dat van moeten doen? Eén uur krijgt Tommy om de spullen uit het huis te halen. Al zijn die meubels veel te zwaar voor een jongen van negen jaar. En waar zou hij de spullen heen moeten brengen? Snel stopt hij wat bezittingen in zijn plunjezak en gaat op zoek naar wat te eten.

De ketting van moeder

In zijn haast om snel wat bezittingen mee te nemen uit het huis vergeet hij het allerbelangrijkste; de ketting van zijn overleden moeder. Maar teruggaan kan niet meer. Daarin was de huiseigenaar wel erg duidelijk. Tommy gaat op zoek naar wat te eten. Geld had hij niet meer waardoor hij alleen nog iets te eten kan stelen. Liefst zonder gepakt te worden want dan kon hij morgen niet terug om de ketting van zijn moeder op te halen. Helaas lukt het hem niet ongezien een brood van de bakker te stelen.

bladspiegel 2/3 Hoofdstuk 3 de kraai

Terwijl Tommy zich weet te verstoppen en zo de mannen weet af te schudden die hem achterna zitten moet hij bedenken waar hij heen zal gaan. Op de begraafplaats gaat hij zijn broodje op eten. Hier ontmoet hij Tommy de kraai. Die komt op de grafsteen van zijn moeder zitten. Tommy vraagt hem wat hij daar komt doen. Als de kraai vervolgens terug krast vraagt Tommy hem dan maar een slaapplaats te zoeken. Alsof de kraai Tommy begrijpt vliegt hij steeds een stukje voor ‘m uit terwijl Tommy achter hem aan rent. Kan de kraai hem aan een slaapplaats voor de nacht helpen? En hoe moet het nu verder met Tommy nu hij geen ouders meer heeft die voor hem zorgen?

bladspiegel 3/3 pagina 30 en 31

Kleine helden van toen

Waar Henriëtte en de kater over de Tweede Wereldoorlog gaat blijkt Tommy en de kraai over een heel andere tijd te gaan. Ik vind deze boeken uit de serie Kleine Helden van Toen* van Clavis erg interessant voor jonge lezers. Ze kunnen zich zo verdiepen in vroegere tijden en zich inleven in hun leeftijdsgenoten. Wat een andere tijden waren dat! Als je het dan hebt over boeken die spiegels of ramen kunnen zijn. Is Tommy en de kraai wel een raam naar vroegere tijden. De illustraties van Rudi Jonker doen aan zoals de verhalen van Charles Dickens. Logisch natuurlijk ook omdat de tijd overlap heeft.

illustraties van rennende Tommy in de sneeuw met een brood onder zijn arm. Achternagezeten door de bakker en een man

Eerder verschenen boeken van de Kleine helden van toen zijn:

Ik vind Tommy en de kraai een fijne laagdrempelige manier om met deze vroegere tijd kennis te maken. Het verhaal is wat verdrietig, zo’n kleine jongen van negen moederziel alleen. Maar het geeft ook aan hoe krachtig jongen kinderen kunnen zijn. Zoals ik al schreef over ramen, kunnen jonge lezers met dit soort boeken eens kennis maken met andere werelden of andere tijden. En dat is met Tommy en de kraai goed gelukt. Een fijn leesbaar boek voor avonturiers vanaf 7 jaar die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis.

Specificatie Tommy en de kraai

Auteur: Gerard van Gemert | Illustraties: Rudi Jonker | Uitgeverij: Clavis | ISBN 9789044847802 | aug 2023 | 64 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken passend bij dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

2 reacties

    • De boeken uit deze serie zijn allesbehalve belerend. Maar het verhaal met en kind in de hoofdrol geeft goed weer hoe hard het leven in die tijd kon zijn. Zo leer je bij door een verhaal te lezen zonder dat je daar persé naar op zoek was 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.