De ontdekkingsreiziger – overleven op een onbewoond eiland

Nieuwe dingen ontdekken, heerlijk vind ik het! De titel van dit boek, De ontdekkingsreiziger, is mij dan ook op het lijf geschreven. De omslag is bezaaid met groen, dieren en bloemen. Hierbij valt het kleine vliegtuig meteen op. Zodra ik begrijp dat het boek gaat over kinderen die neerstorten in de jungle van het Amazonegebied intrigeert het mij nog meer. Wat een avontuur!

De ontdekkingsreiziger

De ontdekkingsreiziger

Fred wil ontdekkingsreiziger worden. Wanneer hij met drie andere kinderen en een oude piloot boven het Amazonegebied vliegt, kijkt hij dan ook zijn ogen uit. Kon hij maar even in de jungle landen! Niet veel later krijgt de piloot een hartaanval en stort het vliegtuigje neer. Ineens bevinden Fred, Constantia, Lila en haar broertje Max zich midden in het uitgestrekte en ondoordringbare woud. Ze overleven door larven en een tarantula te eten, ze redden een baby luiaard, klimmen in de bomen en bouwen een vlot. Maar hun kans op redding wordt met de dag kleiner. Dan ontdekken ze dat iemand hun voor is geweest en dat ze misschien niet alleen zijn…

“Het kostte Fred een ogenblik om te beseffen dat hij wakker was. Toen sprong hij overeind en fluisterde:
‘Alsjeblieft niet. Nee, nee, nee.’
Maar er waren geen botten, geen bloed. Een jaguar zou toch zeker botten hebben achtergelaten?
Fred schudde Lila wakker. ‘Max is weg.’
(blz. 84)

Meebeleven

Het boek De ontdekkingsreiziger is het perfecte boek om je helemaal in te verliezen. Het is alsof je zelf ook bent neergestort in de jungle. Ik voelde bijna de angst die de kinderen voelen, zo neergestort zonder een volwassene in de buurt. De gedetailleerde beschrijvingen van ervaringen maken dat je je levendig kan voorstellen hoe het is om een larve te eten, een veel te hoge rotswand te beklimmen en te zorgen voor een baby luiaard.

“Heel, heel zacht legde ze een vinger op het borstje van de luiaard. ‘Ik kan zijn hart voelen. Het klopt snel. Het heeft een ander ritme.
De luiaard at de ananas op. Hij kroop langs Lila’s arm omhoog, klemde zich bij haar schouder aan haar vast en liet zijn kop precies onder haar rechteroor rustten. Hij maakte een snurkgeluidje en Lila’s haar bewoog.”

(blz. 90)

Kinderen

De personages in het boek De ontdekkingsreiziger hebben hun eigen rol en ontwikkeling. De kinderen hebben allen een andere thuissituatie, die gedurende het boek steeds meer duidelijk worden. Fred, de jongen die altijd al ontdekkingsreiziger had willen worden worstelt met zijn integriteit, leidersrol en het inschatten van emoties van de anderen. Con, wie haar Constantia noemt heeft een probleem, heeft eigenlijk een heel klein hartje en de dynamiek tussen zus Lila en broertje Max is beeldend beschreven. De verschillen tussen de kinderen in karakter, gedrag en aanpassingsvermogen worden in verschillende situaties naar voren gebracht, zonder stereotyperend en voorspelbaar te worden.

Katherine Rundell

De ontdekkingsreiziger is geschreven door Katherine Rundell. Van haar verschenen eerder Feo en de Wolven, Sophie op de daken, Waarom je kinderboeken moet lezen en De goede dieven. In het najaar van 2022 wordt ‘Het wilde meisje‘ verwacht en ‘De geweldige zebra-ontsnapping‘. Ik heb deze boeken zelf nog niet gelezen, maar de schrijfstijl van Rundell spreken mij erg aan. Een korte ronde langs de boeken leert mij dat Rundell avontuurlijke verhalen schrijft, met veelal een sterke hoofdpersoon. Deze verhalen spelen zich af in de natuur. Een aantal titels zal ik zeker op mijn ‘must read’-lijst zetten.

De illustraties van De ontdekkingsreiziger zijn gemaakt door Hannah Horn en deze spreken erg tot de verbeelding. Het verhaal wordt, veelal letterlijk, omlijst door de illustraties. Ze voegen iets toe aan de beleving tijdens het lezen en zijn absoluut letterlijke weergave van de tekst. De illustraties werken sfeerverhogend en maken het boek nog aantrekkelijker om te lezen.

Ten slotte vind ik het belangrijk om stil te staan bij de vertaling, uitgevoerd door Jenny de Jonge. Zij heeft het voor elkaar gekregen om de, soms bijna poëtische, woordkeuze op een wonderschone manier te vertalen. De tekst loopt goed door en bestaat uit zowel laagfrequente woorden als korte, duidelijke zinnen. Dit maakt het boek uitermate goed te gebruiken voor de bovenbouw van het basisonderwijs. De variatie aan woorden en verschillende zinslengtes maken het een heel ‘rijk’ boek.

“Ieder mens op deze aarde is een ontdekkingsreiziger.

Soms is ‘ontdekken’ een woord voor het onbekende tegemoet gaan. Soms is het een woord voor thuiskomen”
(blz. 294)

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

In groep 8 zit een jongen die De ontdekkingsreiziger echt fantastisch gaat vinden. Ik zou me kunnen voorstellen dat hij in eerste instantie niet enthousiast zal zijn bij het zien van de voorkant. Er worden namelijk wat paars/rozetinten gebruikt en dit kan bij hem ‘dit is een meisjesboek’ oproepen. Gelukkig kan ik hem vertellen dat dit absoluut niet het geval is. Deze jongen houdt van avontuur, spanning en filosoferen. Hij is daarnaast graag bezig met het ‘waarom’ van gebeurtenissen en kan mooie taal heel erg waarderen. Een laatste reden om hem dit boek aan te raden is dat hij graag praat met anderen over zijn gelezen boeken. Dit boek leent zich goed voor een nagesprek.

De ontdekkingsreiziger is ook een heel passend boek om met de hele groep te gebruiken. Op onze school zal dit groep 7/8 zijn. Het boek is goed te gebruiken bij thema’s als natuur, dieren, jungle, ontdekkingen, ontdekkingsreizen, wereld en geheimen. Daarnaast leent het zich zeer goed voor het stimuleren van begrip. Het is interessant om de tekst van dit fictieboek naast een non-fictietekst te leggen. Kloppen de ‘weetjes’ uit dit boek? Zijn de beschrijvingen realistisch of gebruikt de auteur haar fantasie?

De kinderboekenweek 2022 heeft als thema ‘Gi-Ga-Groen’, dit boek is aangewezen als thematitel. Klik voor de andere thematitels hier.

Specificaties De ontdekkingsreiziger

Auteur: Katherine Rundell | Illustrator: Hannah Horn | Vertaald door: Jenny de Jonge | Uitgever: Luitingh-Sijthoff | 2019 | 9789024580941 | 304 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.