Het dorpsfeest, een moord en een verdwijning

Bij het zien en lezen van de omslag van het boek ‘Het dorpsfeest’ van Cobi Oosterling voelde ik ook meteen een dorpsfeer. Alleen in dit boek, ‘Het dorpsfeest’, is er een moord en een verdwijning, dat is hier gelukkig (nog) niet gebeurd. Geboren en getogen in het centrum van Amsterdam vond ik, totdat ik kinderen kreeg, dorpjes maar niets. Ik moest er niet aan denken om te leven in zo een kleine gemeenschap met maar één winkelstraat, een kerk en een dorpsplein. Door de komst van de kinderen verhuisde we van het centrum naar stadsdeel Noord. Vlakbij Durgerdam en Zunderdorp. Met de kinderen waren we vaak bij de slootjes, zwemmen in het IJsselmeer, speelgoed zoeken op de jaarlijkse dorpsmarkt en kijken bij het naar buiten laten van de koeien. Kortom, ik begon meer en meer van het dorpsleven te genieten.

Het dorpsfeest, kader

Het verhaal van het dorpsfeest

Twee dorpsfeesten worden opgeschrikt door een misdrijf. Eerst in 1979 met de moord op Mieke, een twaalfjarig meisje. Tijdens het dorpsfeest, vijf jaar later, verdwijnt blonde Neel. De moord op Mieke wordt een cold case en van Neel wordt nooit meer iets gezien of gehoord.
Als Marije, een vriendin van Mieke, na een reeks van gebeurtenissen belangrijke ontdekkingen doet, gaat ze verder op onderzoek uit. Ze krijgt het beeld van hoe het lichaam van Mieke is gevonden – zonder onderbroekje aan – maar niet uit haar hoofd. Hierdoor vindt ze het aangaan van liefdesrelaties moeilijk. Totdat ze gevoelens krijgt voor de bouwvakker Dirk.

Het dorpsfeest
Synopsis

Auteur Cobi Oosterling

Tijdens een cursus Schrijfproeverij in Gorinchem vatte de Cobi Oosterling de liefde voor schrijven op. Toen ze begon met het schrijven van een boekje over haar familiegeschiedenis voor haar kleinkinderen, viel haar passie voor het schrijverschap niet meer te onderdrukken. Na het schrijven van enkele korte en lange verhalen, ging ze romans schrijven. Haar eerste boek was een kinderboek – ‘De Takkenflat’.
Ze haalt haar inspiratie uit haar eigen omgeving. Sinds ze op het platteland, Meerkerk, woont ervaart ze de gewone dingen alsnog gewoner. Door de rust om haar heen dwalen haar gedachten zo nu en dan af en stelt ze zichzelf de vraag: ‘Hoe komt het toch dat gewone mensen zich soms ongewoon gedragen?’
Het antwoord verweeft ze in haar romans. Zo ook bij de moord en verdwijning uit het boek ‘Het Dorpsfeest’.

Auteur Cobi Oosterling
Auteur Cobi Oosterling

Leuk klein detail

Cobi Oosterling woont samen met haar dochter in een compleet gerenoveerde boerderij aan de Weeverwijk in Meerkerk. Dat is op zich al bijzonder, maar nog bijzonderder is dat er in 1944 in het huis een moord gepleegd is, (al dan niet tijdens ‘Het dorpsfeest). Het hoofd van het slachtoffer werd in de kachel gevonden. Cobi en haar dochter hebben van deze geschiedenis totaal geen last en genieten vooral van het samenwonen. Hierover zeggen ze zelf: wel de lusten gedeelde lasten.

Gedegen onderzoek

Het boek ‘Het dorpsfeest’ vergde voor Cobi iets meer onderzoek dan de andere boeken. Dat komt omdat Cobi tijdens het schrijven tegen wat dingen aan liep qua tijdsspanning. Het verhaal speelt zich af rond de jaren zeventig tot begin 2000. In die periode is er veel veranderd, zoals bijvoorbeeld de opkomst van de mobiele telefoon en het rechercheren via DNA.

Tekst
”Je moet niet met de doden leven”

Oog voor detail, voor zowel personen als de omgeving

Dat Cobi Oosterling aandacht aan haar verhaal heeft besteed is vanaf de eerste bladzijde duidelijk. Ze schrijft heel liefdevol over haar personages en de omgeving waarin ze vertoeven. Met oog voor detail weet ze het verhaal over ‘Het dorpsfeest’ bijna filmisch op te schrijven. Aan de andere kant is het wel een hele simpele schrijfstijl. Daardoor miste ik de spanning en had ik meer het idee dat er een anekdote tijdens een theevisite verteld werd. Waar overigens helemaal niets mis mee is.

Het boek ‘Het dorpsfeest’ had uitgebreider mogen zijn

Het boek ‘Het dorpsfeest’ is, naar mijn mening, te dun om het geheel van de gebeurtenissen helemaal uit te werken. En dat is jammer want wanneer Cobi Oosterling wat meer de diepte in zou zijn gegaan, ligt daar nog heel wat verborgen. Wellicht is dat helemaal niet de ambitie van de schrijfster. En dat is prima want ze schrijft gewoon een mooi verhaal over mensen zoals jij en ik, die af en toe een misdaad begaan.

Uitgave in eigen beheer

Alle boeken van Oosterling zijn verkrijgbaar via de webshop van www.heelnederlandleest.nl en sommigen via Bol

Het dorpsfeest, specificaties

Specificaties boek ‘Het dorpsfeest’

Titel: Het dorpsfeest | Auteur: Cobi Oosterling | Uitgeverij: Ellessy | Eerste uitgave: mei 2023 | Aantal bladzijden: 200 | ISBN 9789464498615 | ISBN E-book 9789464498622 | Tevens verkrijgbaar als luisterboek | Klik hier voor de link naar Bol, of bezoek je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

1 reactie

  1. Wat een prachtig geschreven recensie, ik ben er heel blij mee. Dank je wel Noelle.

    Ik schrijf inderdaad over ‘dorpse’ dingen’ en vooral ook over gewone mensen die ongewone dingen doen, net als jij en ik. Dat ik op een simpele manier schrijf heeft een reden: ik kom heel vaak mensen tegen die geen boeken lezen omdat ze het te moeilijk vinden, en dat het daarom te veel tijd kost. Het is voor mij inspirerend om van hen te horen dat ze zo genoten hebben van een van mijn boeken.

    Vriendelijke groet,
    Cobi Oosterling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.