De verdwijning – het tweede deel van de Zonnevangers

De verdwijning is het tweede deel uit de Zonnevangers serie. Het eerste deel heb ik helaas niet gelezen, maar ik ben erg benieuwd naar de tweede. In deze blog neem ik jullie mee naar een andere wereld, alhoewel de schaduwwereld is er ook gewoon. Want je wist het niet, maar daar leven wij in. Gewone mensen, met gewone beroepen en bezigheden. De zonnevangers bewegen zich daar tussen. Vliegend, met hun stralen. Een fantasy boek voor kinderen, uit de reeks Magische Mysteries van uitgeverij Fontein.

De verdwijning

De verdwijning

Alma is een Zonnevanger; ze kan de draden van de tijd vastpakken. Ze leert steeds meer over haar krachten, maar Alma blijft zich afvragen wat de verdwijning van haar moeder met het Zonnevangersverbond te maken heeft. Haar vader laat niets los, en dus starten Alma en haar vriendin Pilla een gevaarlijke zoektocht naar Alma’s moeder en Pilla’s verdwenen vader. Intussen komt de machtige Grootminister Gabriella Grubel steeds dichterbij, en ze zint op wraak…

Een magisch boek

Vanaf het begin zit ik helemaal in De verdwijning. Direct ben ik ook nieuwsgierig naar het eerste deel, maar mis ik het niet dat ik het niet heb gelezen. Het boek staat goed op zichzelf en de personages worden, zeker de hoofdpersonages, voldoende uitgewerkt om het goed te begrijpen. De magische beleving zit er vanaf het begin goed in, maar de auteur Ida Tufte Michelsen heeft er ook voor gezorgd dat je je kunt verplaatsen in de personages. Zo is Alma ook een heel gewoon meisje, dat naar een school gaat en keuzes moet maken die passend zijn bij de leeftijd van de doelgroep (10+).

De cover van De verdwijning straalt al helemaal magie uit. Mijn dochter is er van overtuigd dat het een foto is, waar magie door de stralen aan is toegevoegd. Dit zou inderdaad goed kunnen. Het komt in ieder geval heel echt en tegelijkertijd magisch over.

Uitgeverij Fontein heeft een magische mysterie reeks. Bij Stoerleesvoer lazen wij De school op de rand van Sageland, Tijdgeesten de magische tafel, Tijdgeesten monsterlijke streken, Enna tegen het inktgenootschap en Het eiland van de verloren woorden. Erg leuk dat ze zo bij elkaar verzameld zijn en steeds zo’n toffe magische mysteries boekenlegger bevatten.

De verdwijning bevat meerdere verhaallijnen

Het mooie van De verdwijning is dat er zowel korte verhaallijnen als een langere lijn te onderscheiden zijn. Daarnaast is er, verwacht ik, ook een doorgaande lijn met het eerste boek. Alma heeft namelijk iets te maken met de Grubelgroep, ik verwacht dat dit in het eerste deel uitgebreider naar voren komt. Aan het eind van De verdwijning raak ik een beetje verstrikt in de verschillende namen. Ik denk dat hier de langste verhaallijn samenkomt. Ook hier is het niet heel storend, maar als kind kan ik mij voorstellen dat het bij dit stukje van het boek prettiger is om het eerste deel ook gelezen te hebben.

In dit deel is de langste verhaallijn die van de verdwijning van de vader van Pilla en de moeder van Alma. Alma wil dit graag oplossen, daarvoor moet ze eerst de drietoets halen. Want die zorgt voor een toelating tot de bibliotheek, waar hopelijk ook alle antwoorden te vinden zijn. Het behalen van de drie-toets is een van de kortere verhaallijnen van het boek, het deel wat mij het meest aansprak. Ik vloog zelf bijna mee in de formatie van de drietoets, omdat dit zo beeldend werd beschreven door de auteur. Het helpt daarbij ook erg dat de vertaler, Anna Rottier, de juiste woorden heeft gekozen om kinderen en volwassenen mee te nemen in dit verhaal.

De verdwijning

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Zonnevangers De verdwijning is uitermate geschikt voor kinderen die van fantasy houden. Ik denk dan meteen aan een jongen uit onze bovenbouwgroep. Hij zit in groep 7 en kijkt graag naar fantasyfilms. In die films mag ook wel wat spanning zitten, dat is ook absoluut aanwezig in dit boek. Eerder las hij bijvoorbeeld Films die nergens draaien en Gamebook Schaduwkraai.

Niet alle kinderen zal De verdwijning aanspreken. Het is mijns inziens dus minder geschikt om voor te lezen in een klas. Wel aan je eigen kind, als het past bij hem/haar. Maar vooral om lekker zelf te lezen, weggedoken op een fijne leesplek. Helemaal verdwijnen in de magische wereld van de Zonnevangers!

Specificaties Zonnevangers De verdwijning

Auteur: Ida Tufte Michelsen | Vertaling: Anna Rottier | Uitgever: de Fontein | 272 pagina’s | januari 2023 | 9789026158421 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.