Onheilspad, een mysterieuze thriller van Vera van Beers

De cover van Onheilspad laat een zinderende en mysterieuze setting zien. De ondertitel: ze wilden alleen maar naar huis, prikkelt ook op een aangename manier mijn leeszin. Precies in een thriller met deze sfeer heb ik nu zin. Ik duik onder mijn deken en lees mee met de 4 vriendinnen die na een festival een verkeerde terugweg kiezen. In deze debuutthriller van Vera van Beers hadden de vier vrouwen niet een verkeerder pad kunnen kiezen…

Onheilspad thriller voorkant cover kader vera van beers crime compagnie

Synopsis Onheilspad

Na een gezellig dagje op een festival besluiten vier vriendinnen een kortere route naar huis te nemen. Maar op het stille bospad stuiten ze ineens op een auto. Ze kunnen er niet langs en besluiten een kijkje te nemen. Dan doen ze een schokkende ontdekking.

Eenmaal thuis denken ze veilig te zijn, maar niets blijkt minder waar. De gebeurtenis uit het bos blijft hen achtervolgen en dwingt hen een groot geheim te bewaren. Is hun vriendschap hiertegen bestand?

Onheilspad is het thrillerdebuut van Vera van Beers (1974). Ze woont en werkt in Tilburg en schreef meerdere korte verhalen waarmee ze verhalenwedstrijden won. Veel van haar verhalen zijn ook gepubliceerd.

Ze wilden alleen maar naar huis…

Vriendschap en geheimen

Twee grote hoofdthema’s van Onheilspad zijn voor mij wel vriendschap en geheimen. De basis van het verhaal ligt bij de vriendengroep van 4 vrouwen. Suus, Babette, Christel en Sandra. Ze kennen elkaar al jaren, wonen bij elkaar in de straat en zijn net naar een festival geweest. De onderlinge verhoudingen liggen prima maar toch schuurt er hier en daar wat. Dat schuren wordt in het verhaal steeds heftiger. Want elke vriendin blijkt wel een geheim te hebben die niet gedeeld wordt. Meestal vind ik dat een beetje frustrerend in een verhaal, als het berust is op zaken die gewoon makkelijk opgelost kunnen worden door simpelweg te communiceren.

Toch weet Vera van Beers het zo te brengen dat de onuitgesproken geheimen die voor verwarring zorgen niet een irritatiepunt worden bij mij. Als ik soms de neiging heb om naar mijn irritatiezonde te gaan komt er wel weer iets anders uit het verhaal wat me daar wegtrekt. Ik ben zelf best een open boek, ook in vriendschap, dus soms is het lastig om een voorstelling te maken van waarom je iets niet zou delen. Toch zijn de geheimen zo divers en verschillend van aard dat Beers het toch logisch weet te laten lopen in haar verhaal.

En dat is eigenlijk een beetje de leesflow waar ik in zat. Onheilspad schuurt langs wat logisch is en wat echt past in een verhalende thriller. Maar telkens als ik maar even mijn wenkbrauw wilde optrekken omdat ik bepaalde keuzes wat vreemd vind, weet Beers toch weer met een verklaring te komen die mij terug in het verhaal van de 4 vriendinnen trekt. Zonder verdere bedenkingen.

Andere thema’s die ook belangrijk zijn in Onheislpad: familie, vertrouwen, misbruik, macht, liefde en voor jezelf kiezen.

Onheilspad vera van beers thriller

Thrillerdebuut

Onheilspad is de thrillerdebuut van Vera van Beers bij uitgeverij De Crime Compagnie. Een Nederlandse uitgever waarbij je een garantie krijgt op spannende verhalen. Ik kijk altijd uit naar boeken van deze uitgever. Van Beers is een welkome aanvulling. Ik vind haar manier van schrijven en vertellen heel fijn. Er zitten echt pareltjes van zinnen in het boek. Niet dat er nou heel erg met zinnen en woorden gespeeld wordt, het is heel toegankelijk om te lezen. Maar soms weet van Beers mij te verrassen met een mooi gevonden zin.

Voorbeeld:

Aan de voorkant van het grijze kastje zit een driehoekige, gele sticker geplakt met een uitroepteken erop; hoogspanning. Dat de spanning in mijn lichaam ook hoog is, merk ik aan mijn snelle ademhaling.

De spanning in deze thriller zit vooral in de onuitgesproken geheimen. Maar de rode draad van de gebeurtenissen van de vriendinnen vind ik nog veel toffer. Ze stuiten door hun gekozen pad op iets wat hun leven daarna totaal in de greep zal houden. Denk aan criminaliteit, actie, politie, chantage, een mol, moord en criminele handeltjes. Dat maakt Onheilspad echt wel stoer.

boek vera van beers thriller debuut crime compagnie

Leeservaring

Het begin is voor mij het sterkste. Daar werd ik echt meegenomen naar de bossen, ik voelde de takken in mijn gezicht slaan en ik ervoer de beklemmende spanning. Daarna word ik iets minder meegenomen naar de leefomgeving maar dat is niet erg. Telkens als ik dus uit het verhaal dreig te glippen qua gedachten weet van Beers een leuke twist in haar verhaal te stoppen die me weer terughaalt naar het verhaal. De vriendinnen zijn volwassen en twee daarvan zijn moeder. Ik ben zelf ook een moeder en herkende bepaalde angsten wel en ik kon dat ook echt waarderen in dit verhaal. De band van bijvoorbeeld Christel met haar zoon vond ik heel mooi en kwetsbaar. En heel echt.

Sommige gebeurtenissen, zoals de vele geheimen, waren voor mijn smaak wat te veel. Het hoofdverhaal had prima zonder alle geheimen gekund wat mij betreft. Maar eerlijk is eerlijk, van Beers weet ook hiermee aangenaam te spelen tot aan het einde. Het verhaal van Onheilspad is rond en af en klopt wat dat betreft wel weer goed. Ook had ik soms wat moeite om de 4 verschillende vrouwen in het begin uit elkaar te houden, maar dat ligt vast aan mijn volle hoofd momenteel.

Onheilspad vind ik een sterk thrillerdebuut. Er zitten leuke verrassingen in en onverwachte plottwists. Je leest mee vanuit diverse oogpunten. Ik vind de manier van spelen met woorden en zinnen iets wat echt voor de schrijfwijze van van Beers spreekt. Ik zal ook zeker een volgend boek weer oppakken om te gaan lezen en ben benieuwd wat er nog meer van haar hand zal verschijnen.

Leestips passend bij Onheilspad

Specificaties Onheilspad

Auteur: Vera van Beers | Uitgever: De Crime Compagnie | Oktober 2023 | 316 pagina’s | 9789461098108 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.