De wind kent mijn naam, een prachtige roman van Allende

De wind kent mijn naam is een prachtige roman van Isabel Allende. Allende, een wereldwijde bekende schrijfster uit Chili, schreef al veel boeken. Een paar jaar geleden was ik bij een lezing over een van haar vorige boeken, gewoon hier in Zwolle. Een kleine pittige dame, wat ouder en met een feministische boodschap. Niet al haar boeken heb ik verslonden, maar Paula is een van mijn favorieten. En nu is er dus De wind kent mijn naam. Ik was erg benieuwd naar dit boek, en ben zeker niet teleurgesteld!

De wind kent mijn naam

Tweede wereldoorlog

De wind kent mijn naam begint in de Tweede Wereldoorlog, waar de vijfjarige Samuel van Wenen via Nederland naar Londen Engeland vlucht. Moederziel alleen: zonder ouders, maar wel met zijn viool. Via omwegen belandt hij in een adoptiegezin. De oorlog laat zijn sporen na en Samuel groeit op tot een muzikale jongeman, die erg op zichzelf is. De viool is zijn instrument en hij ontwikkelt zich tot een professionele violist in een orkest. De liefde voor de muziek leidt hem jaren later naar Amerika, om de jazz te bestuderen. Daar ontmoet hij zijn grote liefde Nadine.

Verhaallijnen

Vervolgens gaat De wind kent mijn naam in verschillende verhaallijnen uit elkaar. Over Selena, een vrouw die zich ontfermt over jonge vluchtelingen in Amerika. En over Anita, een jong blind meisje die heeft moeten vluchten. Deze verhaallijn is ook echt geschreven met gedachtes van een jong meisje. Selena en Anita ontmoeten elkaar uiteindelijk en er ontstaat een lange zoektocht naar de ouders van Anita, en een oplossing voor haar. Uiteindelijk komen de verhaallijnen in De wind kent mijn naam samen en kan Samuel van groot belang zijn voor Anita.

Isabel Allende

Opgaan in De wind kent mijn naam

De wind kent mijn naam vind ik een heerlijk boek om te lezen. Je wordt helemaal meegenomen in de verhaallijnen en waant je zo in verschillende tijden en werelddelen. Dat vind ik er extra leuk aan, dat het verhaal zich door de tijd en wereld heen beweegt. Allende heeft via haar eigen stichting Paula, onderzoek gedaan onder kwetsbare vrouwen en kinderen die moeten vluchten, en de hulpverleners vanuit de stichting . Dat heeft de basis gelegd voor dit boek. Het verhaal is dus niet letterlijk waargebeurd, maar wel gebaseerd op waarheden.

De verhaallijnen komen mooi bij elkaar en de personages zijn sympathiek. Het einde van het boek is geen grote verrassing voor de lezer, maar het is wel mooi ‘rond’. Een fijn boek voor een zomeravond of lekker bij het zwembad als je op vakantie gaat.

Isabel Allende

Specificaties De wind kent mijn naam

Auteur: Isabel Allende | Uitgeverij Wereldbibliotheek | Juni 2023 | 9789028453104 | 286 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.