Het getal geen, een telavontuur voor kleuters

Er zijn menig telboeken al door mijn handen gegaan. Als gastouder had ik ze in allerlei vormen. Van mini boekjes, flapjesboeken en gewone prentenboeken. Allemaal hadden ze 1 ding gemeen. Ze begonnen met tellen bij het cijfer een. Het getal geen werd volop vergeten. Maar 0 is toch ook een getal?!

het getal geen

Het getal geen een interessant weetje

Ik begin vandaag eens lekker met de informatie die achterin het boek van het getal geen staat. Op de laatste pagina dus. Want voor een wiskundige is nul het belangrijkste getal eigenlijk. De oude Egyptenaren en de Babyloniëers hadden al symbolen voor nul. De oudste bekendste tekst met een 0 als cijfer stamt uit de 5e eeuw.
En wist je dat 0 niet positief is en ook niet negatief? Ik wist dat niet ik beschouwde het eigenlijk altijd als een positief getal, best dom haha want 0 kun je niet delen natuurlijk.
Veel kinderen in de kleuterklas tellen de hele dag door. De dagen van de week worden geteld, het aantal werkjes worden geteld. Soms worden de kinderen geteld, het aantal stoelen, het aantal meisjes of jongens, en ga zo maar door. En al die tel werkjes beginnen altijd met het cijfer 1.

Nooit wordt er gevraagd om het getal geen. Ik krijg door dit boek eigenlijk medelijden met het getal 0. Waarom slaan we die altijd over? Waarom zijn min sommen nooit met de uitkomst 0?

De Hugo’s leren tellen

De eerste vraag in het getal geen is: “Hoeveel stukken kaas zie je daar? ” Het antwoord: “Eh.., ik zie niks.” En zo komen we tot de kennis dat geen een getal is. Namelijk eentje minder dan 1. En eentje meer dan geen is 1.
En zo komen we weer even in een algemeen telboek, waarbij kinderen kunnen tellen hoeveel er elke keer een bij is. We tellen stoelen, driftbuien. Sinaasappels die ergens bovenop liggen. We raden met zijn achten wat er er in een pakketje zit ( overduidelijk een teddybeer maar niemand die het raadt haha ). En zo gaan we door tot het getal 10 en alles op 1 pagina bij elkaar is heel veel, maar als je alles weghaalt.

Dan heb je het getal geen…

Wat mij betreft het perfecte boek om te hebben in de klas of thuis om ook het belang van het cijfer 0, of de uitdrukking geen uit te leggen. Want ook die doet mee in de getallenrij en is heel belangrijk.

Specificaties het getal geen

het getal geen

Auteur: Oliver Jeffers | Vertaald door Berd Ruttenberg| Uitgever: Hoogland & van Klaveren | 9789089672858 | oktober 2018 |32 pagina’s | meer informatie vind je hier

footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.