The Snow Yak Show, een ijzige kant van Mark Ryden

Mark Ryden heeft veel kanten. Zijn kunstwerken hebben overeenkomsten, vaste kenmerken maar zeker ook afwisseling. Elke keer komt er bij een nieuw thema een andere kant van hem naar voren. The Snow Yak Show is een ijzige, serene en mysterieuze zijde van hem. In kleur en beeld, passend bij het seizoen waar we nu inzitten. Benieuwd naar deze kant van hem? Ik neem jullie graag mee in deze wondere koude wereld van 1 van mijn favoriete kunstenaars.

the snow yak show

The Snow Yak Show

The Snow Yak Show was voor het eerst te bewonderen in 2009. Wilde je dit zien? Dan moest je naar de prestigieuze Tomio Koyama galerie in Tokio. Dit boek bevat al zijn werk plus extra foto’s en schetsen. Ook krijg je een leuk kijkje in beeld van zijn reizen in Japan. Hij zet een mysterieuze en ijzige wereld neer. Maak kennis met zijn engelachtige muzen, met een blik die donkere gevoelens verraden. Wollige knuffelachtige wezens, met een soort van lege waanzin in hun ogen. Dit alles in een kraakfrisse omgeving in grijstinten en dat is The Snow Yak Show in een bevroren notendop.

the snow yak show

IJzig en breekbaar

Het is een fascinerende wereld die Mark Ryden neerzet. Het is niet mijn favoriet van hem, maar ik kan er wel heerlijk in verdwalen. Ik vind vooral het grijze gebied wat hij heel goed weet te vangen, erg boeiend. Neem bijvoorbeeld zijn engelachtige blonde en breekbare meisjes, zijn muzen. Maar als je goed kijkt in hun blik dan valt er meteen een soort van ongenoegen en arrogantie op. Zelfs een verborgen duisterheid, waar ik mijn vinger niet goed op kan leggen.

Tegelijk zien we de herkenbare lieve en vreemde wezens van Ryden. Wollige Yaks en andere knuffelige lieverds. Maar als ik dan weer afdwaal naar de blik, dan zie ik daar een soort van leegte en waanzin in. Dit zie je voornamelijk goed in de kunstwerken die af zijn. De schetsen bevatten nog wel een onschuld, zijn meer een onbeschreven blad. Als het werk dan meer en meer vorm krijgt, tellen de kleuren en details als ervaringen uit een leven. Dat groeit op tot het uiteindelijke resultaat. De grijze mix van onschuld, breekbaarheid en duistere waanzin onder het oppervlak.

Kleuren en symboliek

Het kleurenpalet is net zo grijs als het gebied wat zijn kwast bestrijkt. IJzige tinten van grijs, blauw, wit en zacht roze zijn de kleuren van The Snow Yak Show. Uiteraard is de bekende symboliek van Mark Ryden ook weer te vinden. Abe Lincoln zien we terug in een grot. En de eerder besproken meisjes van Ryden, zijn muzen zijn van de partij. Er is nog veel meer maar dat is misschien ook wel leuker om zelf te ontdekken. Zijn kunst is toegankelijk om te zien en ervaren, ook zonder de symboliek. Het is aan jou, je mag gewoon kunstwerken zien. En wil je meer? Dan is dat veelvuldig aanwezig.

Zijn schetsen blijven altijd een favoriet onderdeel van mij. De schets ‘Fur Girls’ en het werk ‘Girl in a fur skirt’, zijn mijn favorieten. Die bepaalde blik in hun ogen is zo boeiend. Ze vertellen zo veel. Tegelijk zijn ze niet zo lief en onschuldig. Fascinerend hoe Mark Ryden dat weet neer te zetten in The Snow Yak Show. De schets ‘Young Yak’ vind ik het engste wat er tussenzit. Waarom weet ik niet precies, maar dat beestje is wat ik liever niet in mijn nachtmerries tegen wil komen.

the snow yak show

The Snow Yak Show om te verdwalen

Ook al is deze expositie in z’n geheel niet favoriet, ik vind het heerlijk om in deze wereld te dwalen. Het heeft een bepaald soort serene uitstraling. Door de kleuren en beelden. Net zoals sneeuw wat vers valt, de wereld klinkt dan anders, ruikt anders en is een stuk stiller. Dat gevoel is het bovenliggende wat ik voel als ik dit boek erbij pak. Zodra ik meer ga dwalen, dan komen de diepere gedachtes en gevoelens. De bedekkende deken van wat een sneeuwlaag kan veroorzaken, wat ligt eronder? Welke duistere geheimen zitten daar verstopt? The Snow Yak Show is voor mij een boek om van te houden en te dwalen.

Specificaties The Snow Yak Show

Auteur en kunstenaar: Mark Ryden | Uitgever: Last Gasp U.S. | 9780867197372 | September 2010 | 68 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.