‘Wat ruik ik daar?’ Een kleuterboek over tellen en meten

Wat zit er in die geheimzinnige rode doos die daar op de vensterbank staat? En wie kan erbij? ‘Wat ruik ik daar?’ is een speels en leerzaam prentenboek voor nieuwsgierige kleuters. En het sluit goed aan bij wat kleuters op school leren over hoog en laag, dichtbij en ver weg, groot en klein.

Wat ruik ik daar?

Ver weg en dicht bij in Wat ruik ik daar?

Het is winter in het bos. En een roodborstje kijkt vanaf een tak naar een wit huisje met een zwart dak. Het raam staat open en er staat iets op de vensterbank. Maar we kunnen niet zien wat daar staat, het is veel te… juist ja, mijn zoontje vult aan: te ver weg. Op de volgende bladzijde zien we een stuk dichterbij dat er een smalle, rode doos staat. Een muis snuift de geur op wat uit het geheimzinnige rode doosje komt.

Groot en klein, hoog en laag

De muis ruikt kaas. Zijn oude vader en moeder hebben het koud en ze hebben zo’n honger, dus hij wil die kaas hebben voor ze. Maar de muis is te klein om erbij te kunnen. Het eekhoorntje ruikt er noten in en is iets groter, maar ook voor haar is de vensterbank te hoog. Ook het zwijntje, dat weer wat groter is, en voor de appels gaat, probeert het tevergeefs. Een dikke en een dunne fazant gaan op elkaar staan. Maar ze redden het nét niet om bij de graankorrels die zij ruiken te kunnen. En dan is de muis zo slim om op de twee fazanten te klimmen. En ja hoor, nog een heel klein stukje en dan…

Weg is de doos… En de dieren hadden nog wel zo’n honger! Hoe moet dat nu met hun familie?

Binnen in het huis zien we een meisje dat blij naar de rode doos kijkt. Ze vraagt aan haar moeder ‘of het al mag’. Ze moest nog even wachten tot het donker werd. En toen ging langzaam de deur van het huis open. Het meisje met de rode doos gaat naar buiten en haalt er een schoteltje kaas uit. Voor de muizen. En ook noten voor de eekhoorntjes, graankorrels voor de fazanten en appels voor de zwijnen. Ze zet het neer voor alle hongerige dieren in het bos. En binnen kijkt ze, terwijl het sneeuwt, tevreden samen met haar moeder hoe alle dieren lekker zitten te smullen.

Tips om te leren tellen en meten

Op de laatste bladzijde van Wat ruik ik? kun je een aantal tips (voor)lezen zodat je kind nog lang kan kijken, tellen en vergelijken. Zoals opzoeken waar het huis ver weg en dichtbij staat. En welke stoelen het hoogst en het laagst zijn en voor wie ze zouden zijn. Maar ook de verschillende dieren tellen en herkennen.

En waarom zou je de ‘les’ bij dit boek houden? Dit nodigt natuurlijk meteen uit om het hele huis onder de loep te nemen. Hoeveel stoelen staan er bij jullie in de eethoek? En zijn die allemaal even groot? En om het verschil van het perspectieven uit te leggen: Kijk eens samen door het raam naar een object buiten – zet desnoods een (rode) doos neer – vanaf de begane grond en neem je kind daarna mee naar boven. Wat is er anders?

Ook kun je met je kind nog napraten over de geheimzinnige rode doos. Tijdens het verhaal wordt er af en toe verteld dat er een geluid klinkt achter de doos. Wie zou dat geluid maken? En wat hoor ik daar in het echt? Mijn maag begint daar toch te knorren van die rode doos met al dat lekkers wat erin zit, ik ruik het haast al allemaal! 😉

Specificaties ‘Wat ruik ik?’

Auteur: Rindert Kromhout | Alex de Wolf | Uitgever: Zwijsen | 9789048732654  augustus 2017 | 24 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

wat ruik ik daar
footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.