Gertje Gans deelt uit – een rekenboek tot 20

Ik hou van trakteren en samen delen. Ik hou ook van prentenboeken, lezen en voorlezen. En ik ben dol op rekenen. En als die bij elkaar dan terecht komen in een prentenboek dan is deze juf blij. In Gertje Gans deelt uit leren kinderen op een rijmende manier te delen in een situatie op de boerderij. Hallo rekenonderwijs, hallo taalonderwijs, hallo perfect interactief boek! Lees je mee?

Interactief voorlezen

Gertje Gans vindt twintig graankorrels in de schuur. Mmm, ze zijn glanzend en goudgeel. En wat zijn het er lekker veel! Maar dan komt de haan en hij heeft ook veel trek. Ze verdelen de graankorrels. Allebei hebben ze er nu tien. Telkens als Gertje net wil gaan eten, komen er nieuwe dieren binnen die ook hun buik willen vullen. Met twee kippen erbij hebben ze er elk nog vijf. Gertje blijft alles eerlijk verdelen, totdat elk dier maar één graankorrel heeft. Zo weinig lekker eten, denkt Gertje treurig. En… er klinken alweer voetstappen. Komt daar nog iemand aan?

In Gertje Gans deelt uit wordt je als voorlezer uitgedaagd om interactief voor te lezen. Het helpt zelfs als je een bord klaar zet waar je 20 ‘graankorrels’ op legt. Dit kunnen ook prima maiskorrels zijn of knopen of lekkere chocolade paaseitjes zijn natuurlijk. Elke keer als het graan opnieuw is verdeeld, tel je de graankorrels op de bordjes. En telkens is ergens in de schuur dat getal verstopt. Zo oefen je spelenderwijs met tellen tot twintig en leer je net zo goed delen als Gertje!

Gertje Gans deel uit – rekenonderwijs en taalonderwijs

Met het prentenboek Gertje Gans deelt uit leren kinderen dus te tellen tot 20, maar ook te delen tot 20. Als je 20 verdeelt over 2 dieren krijg je er elk 10, en bij alle nieuwe dieren erbij wordt de hoeveelheid die iedereen krijgt kleiner. Op de pagina’s staan ook nog eens cijfers afgebeeld. Perfect om het getalbeeld compleet te krijgen. Laat de kinderen met het bordje met de graankorrels oefenen en je ziet gelijk of ze ook synchroon kunnen tellen. Laat ze ook vooral de andere dingen tellen in het boek. Zoals de bloemen en de muisjes. En wat betekent het teken op het shirt van de haan? Maar naast het rekenonderwijs is er ook nog aandacht voor het taalonderwijs!

Gertje Gans deelt uit

Het verhaal van Gertje Gans deelt uit, is geschreven op rijm. Ik ben dol op zulk soort boeken want vaak al bij de tweede keer voorlezen kunnen kinderen de laatste rijmwoorden al zelf invullen. Op de vrolijke illustraties is er ook van alles te zien en te benoemen. van een waslijn en twee berkenbomen. Waar zie je er nog meer 2 van op deze pagina? Op de boerderij wonen nog veel meer dieren. Waarom hebben de twee varkens een schepje en een emmer naast zich liggen? Wat zal de letter M betekenen op de beker drinken van de koe?

muizen

Ik vind het prentenboek super leuk om in de lente voor te lezen en met peuters en kleuters op een leuke spelende manier aan de slag te gaan met tellen tot twintig en natuurlijk net zo goed te kunnen delen als dat Gertje doet.

Specificaties Gertje Gans deelt uit

Auteur: Mireille van Orden | Illustraties: Nelleke Verhoeff | Uitgeverij de vier windstreken | 789051168051 | 17 september 2020 | 32 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Gertje Gans deelt uit
Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.