Wiskunde in je smartphone, over wiskunde in de praktijk
Wiskunde gaat over veel meer dan rekenen. In het boek Wiskunde in je smartphone ontdek je wat computers, gps, kunst en geheime codes te maken hebben met wiskunde. Ook kun je zelf aan de slag gaan met het leren van geheime boodschappen te ontcijferen, met je computer een kunstwerk laten maken en nog meer.
Wanneer we verwonderd over iets zijn, helpt wiskunde ons vaak om er patronen in te ontdekken, waardoor we het beter begrijpen. De Brugse wiskundige Simon Stevin zei ooit: ‘Wonder en is gheen wonder’, ofwel: voor alles is een uitleg en wiskunde zal je helpen. Hij vond trouwens het woord ‘wiskunde’ uit, ‘de kunst van het gewisse of het zekere’.
Wiskunde in machines, technologie, AI en geheimen
Wiskunde in je smartphone is geschreven door Anne Dooms, met illustraties van Katinka VanderSande. Dooms is professor Wiskunde en Data Science aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is gespecialiseerd in wiskunde voor digitale toepassingen. VanderSande is freelance illustrator. Ze houdt van thema’s als wetenschap, techniek en natuurkunde. Dat is leuk, dat boeken over wiskunde tegenwoordig niet alleen meer door mannen geschreven worden!
Het eerste hoofdstuk gaat over het ontstaan van wiskunde en de toepassing ervan in machines. Wat kun je bijvoorbeeld berekenen met de computer? Het tweede hoofdstuk gaat over wiskunde in technologie. Hoe weet Instagram bijvoorbeeld welke filmpjes je graag kijkt? Het derde hoofdstuk gaat over wiskunde in kunstmatige intelligentie (AI). Wat kunnen computers bijvoorbeeld wat mensen ook kunnen? Hoofdstuk vier gaat over wiskunde in geheimen. Denk hierbij aan geheimschrift, hacken en wachtwoorden. Aan het eind van ieder hoofdstuk test je je kennis met een aantal vragen. In het laatste en vijfde hoofdstuk word je zelf een wiskundige.
Leren op een leuke manier
Ik ben dol op wiskunde. Dus ik was helemaal in mijn nopjes met dit boek Wiskunde in je smartphone. Ik houd van cijfers en logica. De uitleg in het boek is speels en stap voor stap. Belangrijke begrippen worden uitgelegd zoals een algoritme. Dat is een eindige lijst van opdrachten om een probleem op te lossen. Daarnaast wordt theorie gekoppeld aan praktijkvoorbeelden waardoor je snapt waarom we wiskunde nodig hebben.
Om bijvoorbeeld een digitale foto te bewaren voert je smartphone of computer een algoritme uit. De digitale foto zelf is in feite een groot raster dat is opgebouwd uit veel getallen die op het scherm van je computer, smartphone of tv weer worden omgezet in gekleurde blokjes of pixels. Wiskunde in je smartphone is leerzaam. Zo wist ik niet waarom wij 60 minuten in een uur hebben. Dat komt blijkbaar van de Babyloniërs. Die werkten met veelvouden van 60 en een bijzondere manier van tellen op de vingers.
Wiskunde in je smartphone is naast leerzaam prachtig vormgegeven met de vele kleurrijke en vrolijke illustraties. Dat maakt het boek erg leuk om door te nemen. Visualisaties helpen mij sowieso altijd om dingen beter te begrijpen en onthouden. De illustraties zijn bovendien inclusief, denk aan verschillende huidskleuren en iemand in een rolstoel. Misschien kunnen de illustraties ook kinderen over de streep trekken die wiskunde eng of stom vinden. Ik hoop het!
Wiskunde in je smartphone laat je hersenen kraken
Het boek Wiskunde in je smartphone, is naast leerzaam en vrolijk, actueel zodat je op de hoogte bent van de stand van zaken van het gebruik van wiskunde in dit digitale tijdperk. Ook lees je wat nog uitdagingen zijn. Momenteel kunnen we bijvoorbeeld een computer makkelijk laten falen in de Turingtest door hem absurde voorbeelden te tonen. Zo kan hij een poes achter het stuur van een auto als poes herkennen, maar heeft er verder nog geen erg in hoe gek dat is. De volgende stap binnen het AI-onderzoek bestaat uit het aanleren van verbanden tussen wat de computer herkent en wat de werkelijkheid is.
Als je je hersens wil laten kraken, lees dan vooral Wiskunde in je smartphone. Wiskunde is belangrijk voor iedereen. Het boek is geschikt voor nieuwsgierige kinderen vanaf een jaar of 9, maar is ook afhankelijk van niveau en interesse. Het boek is ook leuk voor docenten. Voer bijvoorbeeld in de klas de opdrachten achterin uit, zoals met Scratch een kunstwerk maken. Maar het boek is ook interessant voor volwassenen die beter willen begrijpen wat het belang is van wiskunde in de huidige tijd.
Specificaties Wiskunde in je smartphone
Auteur: Anne Dooms | Illustrator: Katinka VanderSande | Uitgeverij: Lannoo | 9789401482998 | Maart 2022 | 72 blz | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Babybullshit en hoe het echt zit, een psycholoog onderzoekt - 11/02/2023
- Rimpelingen in het hoofd van ouderen, een psychiater spreekt - 20/12/2022
- Toegepaste statistiek, een duidelijke uitleg - 15/12/2022