Kleintje, een vraag; moet de kleinste de tafel afruimen?

Een boek wat op het oog erg eenvoudig is qua tekst, maar waar écht heel veel diepgang in zit. Dat is ‘Kleintje’. Een prentenboek over tellen, verschillende dieren, hun voedsel en groot en klein.  

Ruim jij de tafel af, kleintje?  

Elf vrienden hebben samen gezellig gegeten. Maar wie ruimt de tafel af? Niet Pony, want die heeft een te volle buik. Hond voelt zich niet zo lekker, en bij Poes zit er een graatje in haar keel!
Zo komen er steeds meer vieze borden, bekers en vorken bij, tot de enorme stapel afwas uiteindelijk op het bordje van Bij belandt…
Elke keer vraagt het dier aan het net wat kleinere dier naast hem: ‘zeg, kleintje, ruim jij de tafel af?’

kleintje

Een boek vol rekentaal

Hoe minimaal de tekst ook is, het boek ‘Kleintje’ zit boordevol rekentaal! Voor jonge kinderen is de herhaling geweldig. Elke keer komt er weer iets bij. Voor kleuters is dit een goede manier om steeds weer te cijfers te herhalen. Als het net 4 borden waren, hoeveel is dan eentje meer?
Het tellen neemt dus een belangrijke rol in. Ook zie je het seriëren centraal staan. De dieren worden van groot naar klein aan tafel gezet. Elk dier wordt steeds een beetje kleiner.

Voor juffen is ‘Kleintje’ een superleuk boek om dit onderwerp in de spotlight te zetten! Verder kun je het naar aanleiding van het boek ook hebben over verschillende soorten dieren en hun voedsel én wat nu eigenlijk goede manieren zijn. Is het netjes om geen verantwoordelijkheid te nemen, en je werk maar door te schuiven naar ‘een kleintje’, gewoon omdat jij groter bent?

Prachtige collagetechniek

Als de inhoud van het boek nog niet genoeg reden is om ‘Kleintje’ eens voor te lezen, dan zijn de prachtige illustraties dat zeker! Deze zijn gemaakt met een collagetechniek: van stukken papier zijn de dieren en hun borden met eten gemaakt. Als je goed naar de tekeningen kijkt, is dit te zien. Mijn dochter was meteen heel enthousiast, en riep: dit ga ik ook een keer maken!
Dus het boek leent zich ook heel goed om eens zelf een collage te gaan maken.
Wij vonden ‘Kleintje’ een enorm veelzijdig boek!  

kleintje

Specificaties Kleintje

Auteur: Barbara de Wolf │Uitgever: Ploegsma │9789021681030│november 2020│32 pagina’s│meer informatie vind je hier

footer5

Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.