Het stadspaleis aan het Spaarne – Een weelderige historische roman

Wie wel eens in de buurt van Haarlem geweest is heeft vast wel langs de rivier het Spaarne de prachtige, bijna on-Nederlandse, stadsvilla’s zien staan. Een weelde van pracht en praal. Ik zocht het even op via internet en kwam erachter dat tijdens de open monumentendagen deze stadspaleizen en herenhuizen geopend zijn voor publiek. Ook het Hodshon-huis is dan geopend. Nu doet Het stadspaleis aan het Spaarne dienst als kantoor voor De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Via de website kun je de agenda van het Hodshon huis bekijken, want ze hebben ook wel eens speciale muziekavonden of andere voorstellingen. Ik ga er zeker eens naar toe, want na het lezen van dit boek ben ik heel benieuwd geworden naar het resultaat wat deze bijzondere vrouw aan haarzelf cadeau heeft gegeven. Door middel van haar erfenis maar zeker ook door haar slimme manier van handel drijven leefde ze in luxe. Iets wat in die tijd, we hebben het hier over de periode 1780, zeer ongewoon was voor een vrouw.

hoofdfoto met kader om cover van het boek Het stadspaleis aan het Spaarne

Wie is de auteur van Het stadspaleis aan het Spaarne?

Auteur Marja Visscher werd in 1951 geboren in Rotterdam. Al heel jong begon ze met het schrijven van verhalen. Ze schreef zelf op jeugdige leeftijd al voor een wijkblad in Rotterdam. Toen ze trouwde verhuisde ze naar de Hoekse Waard. Daar studeerde ze cultuur- en literatuurwetenschappen. Ook was ze werkzaam als journaliste en later werd ze nog publicist en kreeg ze als directeur leiding over een door haar opgezette uitgeverij: ‘Deboektant Klaaswaal’. In 2016 verkoopt ze de uitgeverij en richt ze zich volledig op het schrijven van boeken. Haar voorkeur gaat hierbij uit naar historische romans, maar inmiddels heeft ze ook al actuelere verhalen geschreven.

Haar brede kennis van de geschiedenis brengt haar echter wel steeds op het pad van bijzondere sterke vrouwen, die hun tijd al ver vooruit waren. Ze doet dan uitgebreid en gedegen onderzoek naar deze personen en de periode waarin ze leefde. Ze weet deze waargebeurde geschiedenis dan om te zetten naar een historische roman. Eerder verscheen van haar hand bijvoorbeeld al Het huis met de rode luiken* en Het torentje van Adelheid*. En nu heb ik Het stadspaleis aan het Spaarne gelezen.

Keetje Hodshon

Deze keer raakte Marja Visscher gefascineerd door het leven van Keetje Hodshon. Een vrouw waarover in principe weinig bekend is, ondanks haar enorme vermogen en het imposante stadspaleis aan het Spaarne dat ze liet bouwen. Visscher schreef daar, met invulling vanuit haar eigen onderzoek en verbeelding het boek ‘Het stadspaleis aan het Spaarne’ over. Zo weet ze deze markante dame uit de schaduw te halen en voor even op een voetstuk te plaatsten.

“Ik wil iets opsteken, mevrouw Delprat, een gesprek voeren dat hout snijdt, meer weten dan de laatste nieuwtjes hier uit de buurt.”

Het stadspaleis aan het Spaarne, bladzijde uit het boek

Synopsis

Haarlem, 1780. Keetje Hodshon is nog geen twaalf als ze het grootste deel van haar familie al heeft verloren. Ze erft een vermogen. Haar voogden stellen een echtpaar aan dat voor veel geld uit de erfenis Keetje en haar broers opvoedt. Keetje raakt bevriend met een van hun dochters, Manon, en vindt troost bij haar. Ze droomt ervan om een stadspaleis te bouwen. Zodra ze volwassen is geworden, zet ze haar plan in werking. Via brieven blijft ze in contact met Manon, waardoor ze een hechte band ontwikkelen. Manon wordt echter geplaagd door stemmingswisselingen en ook Keetje weet zich met haar gevoelens geen raad. In haar weelderige huis zal ze haar eigen, eenzame weg naar volwassenheid moeten vinden.

“Tant que je vivrai, je vous aimerai. Oftewel: zolang ik leef zal ik van je houden.”

Het stadspaleis aan het Spaarne boekenlegger

Mijn mening

Ondanks dat het vorige boek ’Het huis met de rode luiken’ ook op mijn leeslijstje staat was ‘Het stadspaleis aan het Spaarne’ het eerste boek dat ik van Marja Visscher las. Wat me direct opviel was de vlotte, ietwat simpele schrijfstijl. Dat neemt niet weg dat je al snel mee terug in de tijd wordt genomen. De schrijfster weet een mooi tijdsbeeld te creëren en ook de ellende en het verdriet, van met name het hoofdpersonage Keetje, komen duidelijk over.

Toch werd ik tijdens het lezen nergens emotioneel geraakt door het verhaal van ‘Het stadspaleis aan het Spaarne’. Het is zeker niet slecht maar het miste voor mij iets. In het nawoord werd me denk ik duidelijk waarom. Het hele verhaal is namelijk gestoeld op zeer weinig daadwerkelijke informatie. Marja Visscher heeft zichzelf de vrijheid gegeven om het privé verhaal van Keetje naar eigen fantasie in te vullen. Dat is natuurlijk prima en ze heeft ook een mooi en kloppend verhaal weten te schrijven. Echter de historie is dan wel ver te zoeken. Je leest dan simpelweg gewoon een roman.

Het stadspaleis aan het Spaarne

Persoonlijk drama

Het boek was ook meer een persoonlijk drama dan een historische roman, vond ik. Want ‘Het Stadspaleis aan het Spaarne’ gaat voornamelijk over de relatie die Keetje met Manon had. Hoe ze haar rijkdom om wist te zetten in twee huizen, rijtuigen, schilderijen en een hele personeelsstaf. Ze maakte zich geliefd binnen diverse organisaties, maar werd hier en daar ook verguisd door haar rijkdom. Dit komt maar mondjesmaat uit de verf. Het had denk ik meer indruk op mij gemaakt als Marja Visscher had beschreven hoe de gemeenschap, en dan met name de mannen tegen haar, haar macht en haar rijkdom aankeken.

Het boek ‘Het stadspaleis aan het Spaarne’ is zeker niet slecht, ik had me alleen op iets anders ingesteld en daardoor valt het in mijn belevening een beetje tegen. Neemt niet weg dat het verhaal een goede opbouw heeft en je een paar uurtjes prettig leesplezier brengt.

synopsis van het boek

Specificaties Het stadspaleis aan het Spaarne

Auteur: Marja Visscher | Uitgeverij: Zomer & Keuning | Eerste uitgave: 2023 | Aantal bladzijden: 301 | Genre: roman, historische roman, geschiedenis, biografie | 9789020549515 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.