De geheime tuin – een hervertelling

Dat de geheime tuin mijn lievelingsboek is dat weten mijn medebloggers wel. Dus zodra er een nieuwe editie komt dan review ik hem graag. Met alle liefde van de wereld herlees ik het voor mij zo bekende verhaal over het brutale meisje uit India dat in een donker groot huis wordt weggestopt en helemaal alleen wordt gelaten. Maar dan is daar die geheimzinnige tuin waar ze niks van mag weten…

Geheime tuin

De geheime tuin

De meeste mensen kennen het verhaal wel van het ongewenste weesmeisje Mary en haar weggestopte neef Colin die allebei opbloeien terwijl ze een verboden tuin weer tot leven wekken.
Mary is een verwend meisje lijkt het, maar eigenlijk is ze zielig. Haar vader is altijd op reis en haar moeder ziet haar niet staan. Ze krijgt alles wat ze nodig heeft van haar dienstmeisjes in India. Als er een nare ziekte uitbreekt blijft Mary alleen over. Bijna niemand weet überhaupt dat ze bestaat. Een lange bootreis volgt want ze moet bij haar oom in Engeland gaan wonen in de Moor. Een donker geheel en een heel groot huis waar ze bijna nergens mag komen. Ze is maar een iel meisje dat erg egoïstisch is, maar in Engeland bloeit ze langzaam op dankzij het dienstmeisje en haar verhalen van thuis.

Ze ontdekt dat ze niet het enige kind is dat in het grote huis leeft en ontdekt dat haar neefje net zo verwaand doet als ze zelf vroeger deed. Langzaam aan weet ze het vertrouwen in zichzelf en haar neefje te vinden en dan is daar natuurlijk nog die geheime tuin waar niemand van mag weten.
Beide kinderen komen tot bloei door vreemde vriendschappen, gedeelde geheimen en een flinke dosis gezond eten en de buitenlucht.

Hervertelling met illustraties

Margaretha van Andel blies het stof van de 111 jaar oude woorden van Hodgson Burnett en laat ze opbloeien als de geheime tuin zelf. Daphne Louter kleurt het geheel in met illustraties die helemaal passen bij het verhaal. Natuurlijk inclusief het kleine roodborstje!

roodborstje

Wat is er anders aan deze geheime tuin?

Allereerst de illustraties. In het vorige deel dat ik ook al reviewde zaten geen illustraties. Op zich fijn want zo blijft de geheime tuin een droom die je in hoofd zelf kunt vormen naar de instructies van Hodgson Burnett. Maar een beetje ondersteuning kan geen kwaad. De illustraties zijn gelukkig summier. Soms in zwart wit, soms in kleur en soms een beetje van beiden. Ze bieden je een kleine houvast voor het verder ontwikkelen van je fantasie en laten daarbij genoeg ruimte over om zelf dingen in te vullen.

Het is Margaretha van Andel gelukt om op een bijzonder krachtige manier het verhaal opnieuw te schrijven waarbij grote stukken natuurlijk hetzelfde zijn gebleven als het origineel. Maar toch voel je nog beter de angst van Mary die ze in India voelde, het buitengesloten gevoel bij haar tijdelijke gezin en het gevoel verlaten te worden in Engeland.

Het lukt haar om de geheime tuin nog veel meer tot in details te beschrijven waarbij het me makkelijker lukt om de tuin voor me te zien. Sommige dingen zijn weggelaten uit het originele verhaal, en andere dingen zijn toegevoegd maar dat geeft helemaal niks. Het blijft zo’n mooi verhaal die voor kinderen vanaf een jaar of 10 en volwassenen prachtig blijft om te lezen.

Specificaties De geheime tuin

Geheime tuin

Auteur: Frances Hodgson Burnett | hervertelling: Margaretha van Andel | Illustraties: Daphne Louter | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047710851 | Juni 2022 | 256 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.