Maar HOE dan? Een boek over je lichaam, liefde, diversiteit en baby’s maken

Maar HOE dan? Die vraag heeft menig opvoeder, ouder, leerkracht, pedagogisch medewerker al gesteld horen worden. En dat is maar goed ook, het houdt onze eigen hersens scherp. Want we zijn geneigd om bepaalde onderwerpen vooruit te schuiven, of om het (te) kort te houden omdat we de woorden niet goed kunnen vinden. Maar lang leve de boeken! Voor alle vragen over je lichaam, seksualiteit en liefde is er nu dit boek.

maar hoe dan?

Maar HOE dan?

Maar HOE dan? helpt je om antwoord te geven op dit soort nieuwsgierige kindervragen. Met onderwerpen als lichamelijke verschillen, diversiteit, verliefdheid, vrijen, zwangerschap en verschillende familiesamenstellingen. Vol geinige weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen.

Dr. Karin Middelburg is gyneacoloog en Philippine van der Goes is coach bij ziekte. Allebei zijn ze moeder van jonge kinderen. Wat er miste was een eerlijk en divers voorleesboek mét humor. En zo is Maar HOE dan? ontstaan! Agnes Loonstra verzorgt de illustraties. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Thema’s

Maar HOE dan? is ingedeeld in vier duidelijke thema’s met de daarbij horende vragen en informatie. Dat staat al duidelijk bij de inhoud, en dat is fijn. Zo kan je snel naar een bepaald thema toe bladeren. Zeker als het een vraag is waarvan je het warm krijgt en de zenuwen, ‘hoe moet ik dat nou weer aan een kind uitleggen?”. Je bent niet de enige, echt niet. Leerkrachten en pedagogen hebben misschien iets meer training hierin gehad, toch weten kinderen je altijd te verrassen met bepaalde vragen. Dit boek gaat je echt helpen met helder en duidelijk antwoord geven. En vergeet niet even ook naar links te kijken naast de inhoud, daar pronken twee mooie en diverse setjes billen. Mijn dochter valt het meteen op.

De thema’s van het boek:

inhoud

Seksuele gelijkheid

Iets wat ik zowel als moeder en als pedagogisch professional erg belangrijk vind is seksuele gelijkheid. Iedereen zou zich comfortabel moeten en mogen voelen in zijn of haar lichaam. En zelf een vrije keuze mogen maken met wie het wel of niet seksueel intiem is. Niet intiem zijn is ook een keuze natuurlijk. Maar de gelijkheid zou voor iedereen voelbaar moeten zijn. Vrijen, blootheid en intimiteit is niks om voor te schamen, wat mij betreft. We zijn mensen, en de meesten hebben deze behoeftes. Het is alleen belangrijk dat er goede informatie gegeven wordt, de juiste voorlichting en dat er een fijne vorm van gelijkheid wordt bereikt. Maar HOE dan? Nou met dit boek zet je een stap in de goede richting!

Begin eens met het gewoon bespreekbaar te maken. Thuis, in de klas of op je groep. En de fijne illustraties in Maar HOE dan? helpen hier heel erg mee. Wat je ziet is duidelijk, maar wel kindvriendelijk gemaakt door de zachte kleuren en tekeningen. Alle karakters die voorbij komen voelen zich fijn en stralen een bepaald soort blijheid uit. En dat leest, kijkt en beantwoord die prangende vragen erg fijn.

Binnen en buiten

Zowel binnen als buiten je lichaam wordt besproken. Wat gebeurd er bijvoorbeeld bij verliefdheid? Verkering wordt uitgelegd en heel veel meer. De tekst leest helder en vlot, het is to the point. En het wordt aangevuld met leuke – wist je datjes -. Liefdesverdriet hoort er ook bij natuurlijk, en terwijl we dit lezen denk ik dat iedereen meteen een moment kan herinneren van een eigen gebroken hart. En niet vooruitkijken naar een gebroken hart van de kinderen om ons heen, maar ook dit hoort erbij.

Na de verliefdheid gaan we door met de diversiteit van de lichamen! En tegelijk de overeenkomsten. Iedereen heeft billen en een geslachtsdeel. In welke vorm of maat dan ook. Veel volwassenen bedenken ander soort namen voor een geslachtsdeel maar ik heb zelf altijd piemel en vagina gebruikt, en sinds kort is poenie ook geaccepteerd! Ik vind dit dus een prachtig woord wat net zo lief klinkt als piemel. Penis en vagina vind ik dan weer meer bij elkaar horen. Maar HOE dan? bespreekt dit onderwerp wederom met een frisse helderheid. Ik liet mijn dochter van 7 de plaatjes zien en ze herkende het niet direct. Bij de piemel dacht ze dat het een stift was. Dus perfect om dit op een leuke manier bespreekbaar te maken dankzij dit boek.

Kom maar op met die vragen

Maar HOE dan? is een heerlijk boek. Heldere, duidelijke informatie met perfecte illustraties. Alles is bespreekbaar en wordt voorzien van goede informatie. Mijn jongste dochter van twee kijkt er ook graag in. Ze wijst naar de illustraties en ik hoor: billen, hartje, poes (het dier), knuffen en meer van die woorden. Het maakt me als moeder blij dat ze zoveel herkent en het spreekt ook voor de illustraties. Mijn dochter van 7 kijkt er natuurlijk anders naar en vind het ook reuze interessant. Ik ben haar nu voor op haar vragen en dat is ook een toffe manier van dit boek gebruiken.

Uiteraard kijk je goed naar de leeftijd en leerrijpheid van een kind. Maar de onderwerpen zoals in Maar HOE dan? staan, bespreken voordat de vragen komen kan ook natuurlijk! Laat je kind naar de plaatjes kijken en bespreek wat jullie zien. De diversiteit vind ik ook een heel sterk punt in dit boek en de seksuele weerbaarheid. Het is niks om voor te schamen, maar het moet ten alle tijden goed voelen. De diversiteit laten ze goed zien door verschillende lichaamtypen te illustreren in het boek. Maar ook hetero- en homoseksualiteit vind je op een normale manier terug.

Ik denk dat iedere boekenkast thuis , op de opvang of op school dit boek zeker rijk zou moeten zijn!

Specificaties Maar HOE dan?

Auteurs: Dr. Karin Middelburg & Philippine van der Goes | Illustraties: Agnes Loonstra | Uitgever: Snor | 9789463141154 | April 2021 | 52 pagina’s | Vanaf 5 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.