Ik denk dat ik ontvoerd ben, een gevoelige en grappige gedichtenbundel

Wat kan het leven toch grappig, emotioneel, spannend, leuk, verdrietig, uitdagend, stom, prikkelend en soms gewoon saai zijn. Al die emoties en gevoelens, mensen in je huis en op school, alles wat maar moet of wat niet mag. Opgroeien kan soms knap lastig zijn. Hoe leuk is het dan dat er een gedichtenbundel is die diverse belevingswerelden van een kinderen weet te grijpen en verwoorden?! Ik denk dat ik ontvoerd ben staat vol met gevoelige en grappige gedichten voor kinderen over diverse onderwerpen die (kunnen) spelen in hun leven.

hoofd Ik denk dat ik ontvoerd ben

Ik denk dat ik ontvoerd ben

Sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over traditionele of juist heel moderne families. Over de gesprekken die je hebt tijdens het eten. En ook over een tante die geen man is maar ook geen vrouw. Over racen met je oom in een rolstoel. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet. Ik denk dat ik ontvoerd ben gaat van gevoelig tot grappig. Zilveren Griffel-winnaar Pim Lammers weet moeiteloos in de huid van kinderen te kruipen en hun gevoelens te beschrijven. Sarah van Dongen maakte er eigenzinnige illustraties bij vol humor.

Inclusief en divers

Met maar liefst 55 gedichten worden de bladzijden gevuld van Ik denk dat ik ontvoerd ben. Bij de gedichten zitten kleurrijke illustraties, soms groots en soms klein. Vanaf het schutblad spat de kleur, diversiteit en inclusiviteit uit dit boek. Zonder dat de nadruk daar heel erg naar is. Je ziet diverse mensen, diverse huidskleuren en verschillende culturen. Het is gewoon zo en dat voelt fijn, ongedwongen en welkom.

Zelf ben ik als volwassene niet direct heel erg aangetrokken tot de wat kinderlijk ogende illustraties. Mijn dochters daarentegen vinden ze meteen heel tof. Het is herkenbaar en sluit kennelijk perfect aan bij wat ze willen zien. Soms moeten we als volwassene ook niet teveel bepalen wat goed is voor onze kinderen. Dat kunnen ze prima zelf. De gedichten zijn zo divers, sommige zijn passend en sommigen niet. En uiteraard zijn er gedichten die pas later passend zullen zijn. Dat is zo tof aan een diverse gedichtenbundel. Ik denk dat ik ontvoerd ben is voornamelijk een feestje om te ontdekken en mijn dochters pikken er eerst voornamelijk de komische dingen uit.

Voor ieder wel wat

Ik ga in deze recensie uiteraard niet elk gedicht bespreken uit Ik denk dat ik ontvoerd ben. Het is zo persoonlijk en eigenlijk kan ik alleen maar aanraden om dit boek in elke boekenkast te zetten. Kinderen zullen er altijd wel iets herkenbaars in tegenkomen. Zoals de band tussen broer en zus die opeens veranderd als daar de puberteit komt. Of het humoristische gedicht: “Verschillen”. Dit vind mijn oudste dochter heel herkenbaar want veel mensen zeggen dat ze op haar vader lijkt. De komische illustratie ernaast maakt de lol helemaal af.

Het gedicht “Planeten” wordt vrij snel op de illustraties eruit gepikt. Mijn oudste dochter is gek op sterren en planeten. Maar ze kijkt nog niet diep genoeg en aan het einde van het gedicht valt er een stilte. Ik hoor haar denken… totdat opeens het kwartje valt! Haar ogen worden groot en haar wangen kleuren lichtjes, en ze ziet nu de illustratie ook goed erbij. “Twee enorme planeten” krijgt opeens een hele andere lading voor haar.

En zo gaat het met elk gedicht in dit boek wel. Er is herkenning, of niet, maar elk gedicht is een belevenis op diverse niveaus. En tevens een mooi aanknoop punt voor diverse soorten gesprekken. Over jezelf zijn, culturen, anderen, seksualiteit, grenzen aangeven, verliefdheid en meer. Zoveel meer. Ik denk dat ik ontvoerd ben is een prachtig boek wat rijk is aan diversiteit in verhaal, emotie en boodschap. Wat een feestje die nog lang niet is uitgelezen.

Specificaties Ik denk dat ik ontvoerd ben

Auteur: Pim Lammers | Illustraties: Sarah van Dongen | Uitgeverij: Querido | September 2022 | 9789045127897 | 120 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.