Een van ons liegt, whodunnit debuut van Karen M. McManus

Vijf leerlingen gaan een klaslokaal in en 4 komen er levend uit.. Een ijzersterk gegeven voor een verhaal waardoor mijn verwachtingen meteen heel hoog zijn. Tel daarbij de ontzettend goede Social media teasers op en ik sta te springen met dit boek in mijn handen. Fijn om te weten dat dezelfde auteur meerdere boeken heeft geschreven in dezelfde sfeer. Sommigen met connecties en anderen op zichzelf staand. Een van ons liegt.. en ik ben benieuwd wie!

een van ons liegt

Een van ons liegt

De zeventienjarige Simon Kelleher heeft Bayview Highs beruchte roddel-app ontwikkeld. Hij kondigt groots aan dat hij sappige nieuwe verhalen over vier populaire medescholieren gaat onthullen. Maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus. Bronwyn, Cooper, Addy en Nate: het brein, de atleet, de prinses en de crimineel van de school. Ze zijn het onderwerp van Simons roddels en veranderen in verdachten zodra bekend wordt dat zijn dood geen ongeluk was.
Wie is er te vertrouwen? Wie van hen is schuldig? Ieder van hen heeft iets te verbergen. Ieder van hen zou het gedaan kunnen hebben, om te voorkomen dat de roddels op de app onthuld zouden worden. En een van hen liegt.

Allemaal hebben ze een motief,
Allemaal hebben ze iets te verbergen,
En een van hen liegt.

Karen M. McManus

Karen McManus is marketing- en communicatieprofessional. Haar debuut, Een van ons liegt, stond meer dan een jaar op de New York Times-bestsellerlijst en is vertaald in 38 talen. Als ze niet aan het schrijven of aan het werk is, houdt ze ervan om samen met haar zoontje op reis te gaan. Ze behaalde haar bachelorgraad in Engels en haar mastertitel in journalistiek. En inmiddels heeft ze al meerdere spannende boeken op haar naam staan.

Whodunnit

Nee het is geen schrijffout, whodunnit. Een whodunit of whodunnit is ontstaan uit het Engelse “Who has done it?”. Dit is een subgenre van detectiveverhalen of thrillers. Daarin wordt de nadruk geheel gelegd op het proberen te achterhalen wie de dader is van een moord of ander misdrijf. Vaak krijgt de lezer door het verhaal heen al kleine aanwijzingen. Soms goede, soms afleidende om je op het verkeerde been te zetten. Ik ben gek op whodunnits, maar heb er al vele mogen lezen dus de lat ligt hoog. ook voor Een van ons liegt dus.

Een goede whodunnit is voor mij een verhaal wat niet voorspelbaar is. En als het dan toch voorspelbaar is dan moet het verhaal zo spannend en goed geschreven zijn, dat het niet erg is. Ook kan je soms juist “trots” zijn bij goede whodunnits als je de oplossing hebt weten te ontrafelen. Tegelijk mogen er best wat laagjes en toffe karakters inzitten. Niet te zwaar en ingewikkeld, wel toegankelijk, voornamelijk vermakelijk. Er moet in ieder geval net genoeg connectie gemaakt worden zodat je in “verslindmodus” komt met lezen. Heeft ‘Een van ons liegt’ deze boxen aangetikt?

Een moord in Een van ons liegt

Een van ons liegt begint lekker snel. We krijgen meteen de 5 hoofdkarakters te zien die samen in DE situatie terecht komen. Je weet dat Simon dood zal gaan en wacht op dat moment, althans ik wel. Karen geeft van elk karakter wel iets mee en ik probeer meteen al alert te zijn. De detective in mij is wakker en actief. Ik heb ook het idee dat ik al kleine dingen oppik. Uiteraard moet dit tot het einde wachten of het klopt.

Het boek is geschikt voor young adult en volwassenen, vanaf 15 jaar ongeveer. Het heeft 304 pagina’s dus het is een lekker leesboek. Je leest de verhalen vanuit de vijf hoofdpersonages. Dat heeft Karen erg leuk en goed gedaan. Doordat het allemaal eigen types zijn is het leuk om hun hoofden en werelden in te kruipen en om de overlappingen met de andere karakters te zien. Het is opgedeeld in drie delen en het boekt haalt belangrijke thema’s, op een goede manier aan.

Stoomtrein

Heel eerlijk, ik moest wel even inkomen in Een van ons liegt. Misschien omdat de whodunnit detective meteen alert was. Misschien omdat het wel heel Amerikaans was qua school en setting. Ik lees tegenwoordig meer Nederlandse en Vlaamse boeken, het aanbod daarvan is zo tof. Ook krijg je meteen 5 hoofdkarakters plus een klas op je bordje, dus ik moest heel even op gang komen. En misschien had ik ook wel te hoge verwachtingen geschept..

Maar dan komt opeens het verhaal in Een van ons liegt op gang, als een stoomtrein. En dan bam, zit ik er middenin. Door de manier van schrijven en het verhaal vertellen weet Karen me helemaal in haar wereld te zuigen. De hoofdkarakters zijn wat standaard misschien. Maar algauw ga je voorbij dat cliché want je leert ze kennen. En ze ontwikkelen ook in het verhaal. En het is gewoon heel tof en ik heb genoten van dit boek en de leeservaring.

boeken karen Een van ons liegt

Smaakt naar meer

De spanning en vraagtekens van de whodunnit vraag blijven door het boek heen aanwezig. Al heb ik halverwege opeens een ingeving en vermoeden. En dat blijkt ook juist te zijn, wat ik helemaal niet erg vind. Ik heb zoveel plezier aan de karakters en het verhaal beleefd dat ik juist mezelf “trots” voel dat ik de rode draad eruit heb weten te pikken. Tegelijk zat er nog een laagje wat ik niet zag aankomen. Dus ik ben helemaal voldaan met de ontknoping.

Alhoewel… er spelen zich meerdere belangrijke thema’s en verhaallijnen af in Een van ons liegt. Opgroeien, liefde, seksualiteit, vriendschap, gezondheid en familie. Hele belangrijke en diverse thema’s die Karen goed weet te verwerken in haar verhaal. Vaak zijn het al dingen die spelen op een middelbare school, laat staan als er ook nog eens een moordzaak gaande is. Elk verhaal van elk karakter spreekt tot me, maar één liefdesontwikkeling weet me echt te pakken. Bijna dacht ik even dat het bitterzoet zou worden… maar ik zeg niks meer. Het is een boek om lekker zelf in te duiken en te gaan ontdekken! Dit smaakt naar meer van Karen, op naar de volgende.

Ik kom er net achter dat dit boek verfilmd is. Wat ook logisch is, het is een onwijs goed verhaal. Maar.. van het kijken naar de trailer kan ik al zeggen: het boek is beter! Ik heb zulke andere beelden in mijn hoofd van de karakters, omgeving en de algehele sfeer. Maar vooruit :).

Specificaties Een van ons liegt

Auteur: Karen M. McManus | Vertaald door Willeke Lempens | Uitgever: van Goor / Best of YA books | Februari 2019 | 9789000365272 | 304 pagina’s | Vanaf 15 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.