Terug, een afsluiter in de duologie Tunnels van Mel Hartman

Wat heb ik reikhalzend uitgekeken naar dit afsluitende deel van de duologie van Tunnels. Ik ben zeer gecharmeerd van auteur Mel Hartman. Elke keer dat ik haar wereld in mag duiken middels een boek, groeit dit gevoel meer en meer. Toch start ik dit boek met een bitterzoet gevoel. Het zal namelijk voorlopig (zeg ik hoopvol) Hartman haar laatste YA boek zijn. Ze gaat zeker nog jeugdboeken schrijven, maar dan voor een jonger publiek. Terug herenigt mij met het fijne karakter van George en haar lieve floeper. Ik ben klaar voor deze heerlijke wereld en deel het graag door mij spoilervrije recensie.

Terug - Mel Hartman tunnels duologie young adult urban fantasy scifi ya hamley books boekenserie liefde maatschappij aliens buitenaards leven voorkant cover kader boek inkijkexemplaar recensie samenvatting

Terug – Mel Hartman samenvatting

Alsof haar leven al niet genoeg overhoop gegooid werd toen George Borg ontdekte dat ze Tunnels kan zien, en bovendien als enige Matroos door die Tunnels naar andere werelden kan gaan. Nee, ze krijgt nog een paar verrassingen voor de kiezen. Zoals de terugkeer van haar moeder, die haar als baby bij een weeshuis achterliet. En dan wordt ze ook nog eens ontboden bij de Schoonmaker, dé grote baas van alle Arken waar Matrozen opgeleid worden en buitenaardsen opgevangen worden. Slechts een handvol mensen weet wie de Schoonmaker is of waar hij zich bevindt. Dit karakter wordt door mysterie omhuld. Zal George ooit terugkeren naar de Ark die ze als haar thuis is gaan zien? Zal haar moeder eindelijk al Georges vragen beantwoorden?

Terug is het slotdeel van de spannende Young Adult Urban Fantasy ‘Tunnels’.

Auteur Mel Hartman

Mel Hartman (1972) heeft Terug geschreven. Dit is inmiddels mijn derde boek van de Vlaamse auteur. Ze debuteerde met De Fantasiejagers* en heeft sindsdien meerdere boeken geschreven. Boeken zoals: De Dodenreeks*, Anders* (een eerste deel in een Manon Maxim reeks) en Hotel op de rots*. Maar haar lijst van geschreven boeken is veel langer!

Ik heb meerdere boeken klaarliggen van Hartman, ik vind dat deze zeker niet mogen ontbreken op StoerLeesVoer. Maar ja iets met tijd en recensiestapel die groeit en groeit… Het magische pad is een prachtig jeugdboek van Hartman wat me echt heeft verrast. En sindsdien ben ik fan! Leuk is ook om te vermelden dat ik eerst niet doorhad dat Hartman van Vlaamse afkomst is. Meestal sijpelen er her en der in de teksten wel aangename zuiderlijke hintjes door. Maar bij Hartman was mij dit eerst niet opgevallen. Als het wel zo is, kan dat zeker ook een charme hebben. Maar in het geval van Hartman had ik het bij het eerste boek niet door.

Terug is het laatste boek wat ze zal schrijven voor een YA-publiek. Ze gaat nog wel schrijven voor de jongere jeugdgroep. Uiteraard jammer, maar ik ben wel blij dat ze blijft schrijven. En ergens kan ik me ook prima neerleggen bij die keuze. Je moet altijd in je leven doen wat bij je past.

Terug - Mel Hartman tunnels duologie young adult urban fantasy scifi ya hamley books boekenserie liefde maatschappij aliens buitenaards leven voorkant cover kader boek inkijkexemplaar recensie samenvatting heen

Tunnels boek 2

De fomo sloeg weer toe. Het eerste deel Heen is al even geleden… maar geen zorgen. Hartman begint met een hele fijne heldere samenvatting en in het verhaal ben je zo weer bij. Je zou zelfs dit tweede boek in de Tunnels serie los kunnen lezen. Ik raad het niet aan, maar het zou kunnen. Het genre is Urban fantasy, maar scifi past ook prima. Basis is een verhaal van de jonge meid George van 16 die erachter komt dat de aarde bevolkt wordt met aliens die aanspoelen door tijdelijke tunnels. Tunnels die ze kan aanvoelen door heftige buikkrampen. Haar leven gaat van een weeshuis, naar een Ark en geheime missies om deze ‘aangespoelden’ te helpen. In Terug gaan we door met het verhaal van deel 1.

En wat een ritje heeft Terug voor ons lezers in petto. Eigenlijk is deze wereld te rijk, te gaaf, te heerlijk om tot twee boeken “beperkt” te worden. Dat gaf ik in deel 1 al aan, maar die mening ben ik zeker niet kwijt. Soms voelt het een beetje veel en als geprop om alle plottwists in dit boek te krijgen. Ik voel me als lezer beetje lamgeslagen door de grote ontwikkelingen. Laat staan hoe George zich moet voelen. Geen soelaas voor haar vanuit Hartman! Toch is het aan de andere kant daardoor een heel snel boek waarin je niks anders kan dan je lekker laten meevoeren.

Ik ben wel nieuwsgierig of deze Tunnels duologie eigenlijk uit meer delen had moeten bestaan. Het past prima in twee boeken hoor. Maar het had denk ik nog beter als trilogie gepast. Iets meer tijd om alles te laten bezinken en meer ruimte voor nog meer heerlijks uit deze geweldige wereld van Hartman.

Thema’s in Terug

Hartman weet altijd haarfijn actuele en boeiende thema’s in haar rijke verhalen te stoppen. Zo ook in Terug. Familie en liefde spelen een grote rol. Net zoals acceptatie, jezelf zijn en anders zijn. Daarmee verweeft ze mooi ook actuele thema’s als racisme en de kracht (positief & negatief) die vanuit een maatschappij komt haarfijn mee. Inclusiviteit en diversiteit komen ook aan bod. George is verliefd op een meisje. Tegelijk zit er ook een ruimdenkend aspect in waar het normaal is dat meiden vrijheid hebben in zowel hun keuze van seksuele partners als hun activiteit. Echt heel goed wat mij betreft. Er zou geen ‘shame‘ moeten zitten in de keuze die een vrouw maakt hierin.

De vormgeving sluit aan bij de thema’s. Waar ik in deel 1 soms niet helemaal de beelden snapte die per hoofdstuk staan, zo leuk vond ik het nu in deel 2. Toch merk ik dat ik als volwassene niet helemaal de doelgroep ben voor deze keuze in vormgeving. Zo zitten er bij de hoofdstukken met George en haar liefde Lila afbeeldingen van twee witte meisjes. Maar Lila is donker van huid met groene haren en opaal gekleurde ogen. Dat rijmt voor mij niet met de gekozen afbeelding. Ik weet dat het alleen een sfeermaker is, maar toch ervaar ik het ergens als storend omdat het niet klopt met mijn beeld. Bij de teksten van Hartman voel ik me overigens nooit buiten de doelgroep vallen.

Terug is een explosief, overweldigend, rijk en smaakvol vervolg en tevens afsluiter. Het boek is eigenlijk één grote apotheose waar Hartman geen soelaas heeft voor lezer of karakter. Het verhaal is voldaan klaar. Al hoop ik stiekem dat we nog eens mogen terugkeren naar deze wereld.

En ik kan niks anders dan het volmondig eens zijn met Hartman haar hulde aan Mulder & Scully!

schutblad - Mel Hartman tunnels duologie young adult urban fantasy scifi ya hamley books boekenserie liefde maatschappij aliens buitenaards leven boek inkijkexemplaar recensie samenvatting hoofdstuk 2 terug

Boekentips passend bij YA urban fantasy

Urban fantasy, scifi, aliens, dark fantasy: allemaal genres die nauw om elkaar heen dansen. Terug is een YA voor lezers vanaf ongeveer 15 jaar. George is 16 in het verhaal. Er komt wat actie in voor, minimaal geweld, spanning en liefde. Er zijn seksueel getinte scène’s zonder expliciet te zijn. Ik vind deze vooral heel warm en liefdevol. Wel wordt er regelmatig gescholden door George. Geen zorgen, Hartman bedenkt gewoon haar eigen woorden. Frack! Is een heerlijk woord wat ik zo nu en dan ook eens in het dagelijkse leven eruit gooi. Hieronder leestips die passen bij dit boek.

schutblad - Mel Hartman tunnels duologie young adult urban fantasy scifi ya hamley books boekenserie liefde maatschappij aliens buitenaards leven boek inkijkexemplaar recensie samenvatting vormgeving

Specificaties Terug – Mel Hartman

Auteur Mel Hartman | Uitgever Hamley Books | April 2024 | 370 pagina’s | 9789464208825 | Tunnels 2 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgever Hamley Books of klik hier voor de link naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.